Çok Düşük Kalorili Diyetlerin Yan Etkileri
Çok düşük kalorili diyetler, genellikle hızlı kilo vermek için tercih edilir. Ancak bir anda kalori alımını azaltmak, bazı yan etkilere yol açar. İşte, çok düşük kalorili diyetlerin yan etkileri:

Sağlıklı kiloyu ve genel sağlığı korumak için dengeli bir alım gereklidir. Ancak, sürdürdüğümüz yaşam tarzı nedeniyle bu zorlayıcı olabilir. İnsanlar kalori alımını artırma ve harcamasını azaltma eğilimindedir. Bununla birlikte, çok düşük kalorili bir diyet tüketmek de zararlıdır. Günlük olarak yeterli kaloriden daha az tüketmek çeşitli fiziksel, zihinsel ve duygusal sorunlara yol açabilir.

Düşük Kalorili Diyetlerin Yan Etkileri

  1. Düşük enerji seviyeleri

Daha az yiyecek tüketmek, arabaya daha az yakıt harcamak gibidir. Günde 1000 kcal'den azına Çok Düşük Kalorili Diyet (VLCD) denir. Çoğu insanın dinlenme metabolizma hızına (RMR) göre en azından 1000 kaloriye ihtiyacı vardır. Ancak 1000 kcal'den az tüketmek, metabolizma hızınızı düşürerek düşük enerji seviyelerine ve yorgunluğa neden olabilir.

  1. Saç dökülmeleri

Düşük kalorili bir diyet aynı zamanda daha az protein alımı anlamına gelir. Protein bu dokuların bakımı için en önemli şeydir. Protein eksikliği kırılgan tırnaklara, saç dökülmesine, kuru cilde yol açabilir. Bu aynı zamanda proteinin dışında, bakım için ihtiyaç duyulan diğer besin maddelerinin alımının eksikliğinden de kaynaklanır.

  1. Leptin ve ghrelin dengesizliği

Leptin ve ghrelin, açlığı ve tokluğu düzenleyen hormonlardır. Leptin, açlığı bastırmaktan sorumludur. Çok düşük kalorili bir alım, bu hormonları bozar ve kişinin sürekli aç hissetmesine neden olur. Bununla birlikte, çok düşük kalorili bir diyet aynı zamanda açlıkla ve göbek yağının artmasıyla bağlantılı olan stres hormonu kortizolün artmasına da neden olur.

  1. Ruh hali değişimleri

Doğru beslenmezseniz ve yeterince yemezseniz, ruh hali değişimleri veya sinirlilik yaşamanız mümkündür. Neşeli olmak istiyorsanız, dengeli bir diyet anahtardır.

  1. Kabızlık

Daha az yiyecek alımı daha az bağırsak hareketi anlamına gelir. Ancak, bu aynı zamanda kişinin daha az lif ve daha az protein tüketmesine de bağlanabilir. Daha az lif, dışkının oluşması için daha az hacim oluşumu anlamına gelir. Daha az protein, bağırsak tonunun azalması anlamına gelir ve bu da kabızlığa neden olur. Bu faktörlerin her ikisi de büyük ölçüde katkıda bulunur ve bu da değişmiş bir bağırsak florası ve değişmiş bir bağışıklık anlamına gelir.

  1. Uykusuzluk

Aşırı yemek ve az yemek uyku sorunlarına yol açabilir. Kalori kısıtlaması "derin uyku" evresinde düşüşe neden olur. Kişi yorgun ve iyi dinlenmemiş bir şekilde uyanır. Bu durum kişinin ruh halini etkiler ve sinirliliğe, işte odaklanma eksikliğine ve sürekli açlık hissine yol açar.

Şunlara da göz atın;

  1. 80/20 diyeti nedir?
  2. Çorba diyeti nasıl yapılır?
  3. Kolajen diyeti ne işe yarar?
  4. İtalyan diyeti nedir?
  5. Glüten diyeti nedir?

Haber Kategorileri

Diyet Listeleri

Lezzetli Haberler

Çizgi Filmlerden Sofraya: Çocukluğumuzun Unutulmaz Yiyecekleri
Zeytinyağlı Yemek Yaparken Bu Hatalara Düşmeyin
Kerevizin Kararması Nasıl Önlenir?
Lezzetli ve Geleneksel 7 Vejetaryen Türk Yemeği
Akide Şekeri Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Garfield’ın Lazanyası Nasıl Bu Kadar Meşhur Oldu?