Uyku apnesi, uyku esnasında solunumun durması olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. Uyku apnesinde, uyku esnasında birkaç saniye süren geçici boğulmalar yaşanabilir. Bu boğulma anında kandaki oksijen seviyesi düşer ve beynin uyanmasını sağlar. Uyku apnesi sorunu yaşayan kişiler, geceleri birkaç defa uyanabilir ve uykuları sık sık bölünür. Bu durum, kişide yorgunluk ve halsizliğe neden olur. Genelde yetişkinlerde görülen bu durum, aslında çocuklarda da görülebilir.
Uyku apnesi, genellikle belirli nedenlerle ilişkilendirilir. Nasıl ve neden ortaya çıktıklarına dair 3 ana uyku apnesi formu vardır.
Bu türleri yakından inceleyelim;
En yaygın biçimlerden biridir. Bu uyku apnesi türünde, baş ve boyundaki kaslar gevşer. Çevredeki doku, nefes borusuna baskı yapmasına neden olduğunda meydana gelir. Bu durum, havanın içinden geçmesini engeller.
Merkezi uyku apnesi, beyindeki bir sorun sebebiyle olur. Olağan koşullarda beyniniz, uyurken de dahil olmak üzere her zaman nefesi yönetir. Ancak merkezi uyku apnesinde, beyin solunumla ilgili kasların çalışmasını sağlamak için sinyaller göndermez. Merkezi uyku apnesinin birçok nedeni olabilir. En yaygın nedenleri şunlardır;
Yazar:
Obezite ve Metabolik Cerrahı Uzmanı Prof. Dr. Oğuzhan Karatepe
Şunlara da göz atın;