Çocuklarda Dikkat Dağınıklığına Ne İyi Gelir?
Çocuklarda dikkat dağınıklığı neden olur ve nasıl geçer? Dikkat eksikliğini gidermek için ne yapmak gerekir? İşte, Dyt. Gülçin Işık'tan çocuklarda dikkat dağınıklığına iyi gelen besinler:

Beyin gelişimine ve dikkat dağınıklığına yardımcı olan, zihin açıcı besinler nelerdir? Özellikle anne ve babalar tarafından merak edilen bu konuyu Diyetisyen Gülçin Işık tüm detayları ile sizler için anlattı.


Beynin gelişimini sağlamak, zihin açıklığı, dikkat dağınıklığını engelleyici bir organizma oluşturmak için sağlanan beslenme programı, ana yemeğin çoğunlukla toprak üstünde yetişen lifli meyveler ve sebzelerden oluşması, bunun yanında da et ve diğer protein kaynaklarının bol miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Yine bunun yanında yağ içeriği yüksek; proteinlerin içerisinde doğal olarak bulunan, bu yemeklerin hazırlarken kullandığımız tereyağı ve zeytinyağında, sert kabuklu kuru yemişlerden elde ederiz. Böylece hem iştah kontrolünü sağlamış olur, hem de zihin açıcı olmasıyla dikkatlerini toplamaya yardımcı olmuş oluruz. 


Çocuklarda Dikkat Dağınıklığına İyi Gelen Besinler

  1. Sebzeler


Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, brokoli, lahana, pazı, soğan, sarımsak, mantar, kereviz, fasulye, enginar, rezene, pırasa, turp, maydanoz, domates, bal kabağı, salatalık, limon, kuşkonmaz gibi gıdalar ile besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Tüm bunlar mevsiminde tüketilmeli ve yetiştirildiği ortama dikkat edilmelidir. Kullanılan kimyasal ilaçlar, çocuklarda dikkat dağınıklığını daha da artırabilir. 

  1. Meyveler


Avokado, tüm kırmızı meyveler (ahududu, böğürtlen, yaban mersini, üzüm vb.), muz.

  1. Fermente Gıdalar


Yoğurt, kefir, turşular (salatalık, lahana, diğer sebzeler vb.), yer elması, sarımsak, soğan, pırasa, turp vb. bunlar kalsiyum, magnezyum ve demir de dahil olmak üzere vücuttaki minerallerin emilimini artırmaya yardımcı olurlar. Ayrıca daha sağlıklı bağırsak florasının oluşumunda da etkilidirler. 

  1. Sağlıklı Yağlar


Sızma zeytinyağı, tahin, susam, Hindistan cevizi yağı, ceviz, çayırda otlamış hayvanın iç yağları, zeytin, keten tohumu, Antep fıstığı, fındık, badem, yer fıstığı, kabak çekirdeği vb. yağlar çocukların beslenmesinde mutlaka yer almalıdır. 

  1. Protein


Yumurta (organik), deniz balıkları, kabuklu deniz ürünleri (karides, yengeç, ıstakoz, midye, deniz tarağı vb.) , organik tavuk, hindi, ördek vb. 

  1. Otlar ve Baharatlar


Hardal, zerdeçal, zencefil


Özellikle aldığınız ürünlerde GDO olmayan, organik, olabilirse glütensiz olanları tercih etmeye özen gösterin. 

Bunların haricinde; tatlandırıcılar, katkı maddeleri, işlenmiş gıdalar, boya-katkı maddesi içeren gıdalardan çocuklarınızı uzak tutun. 

Beslenmeye polifenol içeriği yüksek besinlere de yer vermeye çalışın. Polifenoller denilince yeşil/beyaz çay ve çikolatayı da çocukların beslenmelerinde bulundurun. 


Yazar: Dyt. Gülçin Işık

instagram.com/isik_gulcin


Şunlara da göz atın;

  1. Çocuk yemekleri
  2. Okul yemekleri
  3. Çocuklarda obezite neden olur?
  4. Çocuklar nasıl beslenmeli?
  5. Çocuklara sağlıklı besinleri sevdirmenin yolları

Haber Kategorileri

Ne İyi Gelir?

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif