Cincile Mantarı Nasıl Pişirilir?
Cincile mantarı nedir, nasıl temizlenir? Cincile mantarı nasıl pişirilir ve nasıl yenir? İşte, mor mantar olarak da bilinen cincile mantarını pişirme yöntemleri:


Öncelikle  şu bilgiyi verelim doğada yetişen mantarlar kesinlikle tüketmemelidir. Doğada yetişen mantarlar kolaylıkla birbirlerine karıştırılabilir ve oldukça tehlikelidir. Mantar zehirlenmeleri ölümcül etkilere sahiptir. Bu nedenle yenilebilen mantarlar sadece çok güvenilir yerlerden alınmalıdır.

Cincile mantarı, 5-10 cm uzunluğundaki sap kısmı ve şapkası ile tanınır. Menekşe renginde olan bu mantarın şapkası, olgunlaştıkça kahverengiye döner. Selenyum, D vitamini ve lif bakımından zengindir. Yenilebilir bir mantar olan cincilenin plakaları birbirine birleşiktir. Eti gri ve mavi renklere sahiptir. En belirgin özelliği ise koparıldığında yanık lastiğe benzer bir koku salmasıdır.

Not:  Cincile mantarı alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bu nedenle risklidir. Bir uzmana danışmadan kesinlikle tüketilmemelidir.

Cincile Mantarı Nerede Yetişir?

Köknar ve iğne yapraklı ormanlarda bulunan cincile mantarı, İlkbahar mevsiminin sonlarında görülmeye başlar. Ortası biraz çökük olan bu mantar, Haziran ayında yetişir. Bazı yörelerde Ekim ayına kadar bulmak mümkündür. Çürükçül bir mantar olduğu için, otların ve çürümüş yaprakların arasında kümeler halinde görülebilir. Küçük yapısıyla, zor fark edilir. Ülkemizde en çok Bolu ve Karaman'da cincile mantarı yetiştiriciliği yapılmaktadır. 


Cincile Mantarı Nasıl Temizlenir?

Bu mantar böcekleri ve sinekleri kendine çekmediği için, kolayca temizlenebilir. Topraktan sökülen veya satın alınan mantarın sap kısmı, şişkin olan tabandan kesilir. Şapkası ise fırça ile temizlenebilir. Temizlenen mantarlar fırında kurutulduktan sonra kavanozda veya buzlukta saklanabilir. Buzlukta saklanacaksa, küçük parçalara bölünmesi ve tuzlu suda haşlanması önerilir. Haşlanan mantarların suyu süzüldükten sonra, buzlukta 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.

Cincile Mantarı Nasıl Pişirilir?

Aromatik kokusu ve lezzetiyle mutfakta geniş bir kullanımı vardır. Tadı keskin olduğu için birkaç dakika haşlanması gerekir. Salçalı yemek olarak sunulabilir. Tereyağı ile sotelendiğinde makarna soslarına eklenebilir veya doğrudan mangalda pişirilerek tüketilebilir. Bazı yörelerde çorbası da yapılır. 

Bolu mutfağında genelde kuşbaşı etle birlikte börek, pide gibi hamur işi tariflerde kullanılır. Kastamonu mutfağında üçürdüm pilavının ana malzemesidir. 


Önemli Not: Cincile mantarı çiğ bir şekilde tüketilirse, zehirlenmelere yol açabilir. Kronik hastalığı olanların, hamilelerin, emziren annelerin ve alerjik bünyeye sahip olan kişilerin, cincile mantarı yemeden önce mutlaka doktora danışması gerekir. Ayrıca doğada bulunan mantarlar, zehirli olabileceği için bilinçsizce tüketilmemelidir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Sarı kız mantarı nedir?
  2. Enoki mantarı nasıl yenir?
  3.  Shiitake mantarı nasıl yenir?
  4. Borazan mantarı nerede yetişir?
  5. Bozuk mantar nasıl anlaşılır?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Salataları: Yeni Yıla Özel 40 Yılbaşı Salatası Tarifi
Yılbaşı Pilavları: Yılbaşı İçin 35 Nefis Pilav Tarifi
Yılbaşı Aperatifleri: Yılbaşı Sofralarına Özel 52 Pratik Aperatif Tarifi
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu