Çin mutfağı, başta Çin olmak üzere Singapur, Tayvan, Malezya ve Endonezya gibi Uzak Doğu ülkelerini kapsar. Çin lokantaları sayesinde, birçok farklı ülkede tanınan Çin mutfağı, dünyanın en zengin mutfaklarından biridir. Yin-yang prensiplerinin uygulandığı Çin mutfağında, renk, koku, kıvam ve tat arasında mutlaka bir denge sağlanır. Yemeklerde renk uyumuna çık dikkat edilir. Kesme ve pişirme yöntemleriyle, kontrast sağlanır.
Çin Mutfağı Hakkında Bilgiler
- Çin mutfağında yemekler, kuaizi adı verilen yemek çubukları yardımıyla yenir. Çatal bıçak kullanılmaz. Bu çubuklar, ahşaptan, bambudan ve fil dişinden elde edilir.
- Yemekler, çubukla yemeyi kolaylaştıracak büyüklüktedir.
- Çin mutfağında, sebze ağırlıklı yemekler ön plana çıkar.
- Etler arasında en çok domuz eti ve tavuk eti tüketilir. Pekin ördeği, Çin'in milli yemeği olarak kabul edilir.
- Kuzey bölgelerde çorba ve deniz ürünleri ön plandadır. Bu bölgede sunuma çok önem verilir.
- Doğu bölgelerde sade ve hafif yemekler tercih edilir. Kanton bölgesi, denize yakın olduğu için balık ve su ürünlerine çok sık rastlanır. Özellikle karides ve midye tüketimi fazladır.
- Çin mutfağında fındık yağı ve susam yağı gibi, yemeklerin aromasını bastırmayan yağlar tercih edilir.
- Yemekler, ağırlıklı olarak wok ismiyle bilinen çukur tavalarda pişirilir.
- Kızartma, soteleme, buharda pişirme ve buğulama gibi farklı pişirme yöntemleri tercih edilir.
- Çin mutfağında pirinç kullanımı oldukça yaygındır. Ek olarak noodle'da, ana yemeklerin yanında tüketilir.
- Çin mutfağında yemekler aynı anda masaya servis edilir.
- Çorba, en son yenen yemektir. Çin mutfağında içecek olarak kabul edilen çorba, seramik kaşıklarla tüketilir.
- Tatlı olarak genelde meyveler tercih edilir.
- Kahvaltı da mayalı hamurdan yapılan ekmekler, yağda pişmiş yumurta, sebze, turşu, lapa ve çorba tüketilir.
- Çin mutfağının kendine has sebzeleri de mevcuttur. Bunlar arasında mısır koçanı, Çin brokolisi, Çin lahanası, körpe bambu çubukları, Çin su kestanesi ve su teresi gibi sebzeler vardır.
- Çin mutfağında sos ve baharat kullanımı da yaygındır. Her yemeğe, ayrı bir sos hazırlanır.
- Soya sosu kullanımı da oldukça fazladır. Hemen hemen her et yemeğinde, soya sosuna yer verilir.
- Çin mutfağında içecek olarak yeşil çay tüketilir.
- Çin mutfağında, fried rice, baharatlı Çin eriştesi, siyah pirinç pilavı, wonton çorbası, Pekin ördeği gibi lezzetler ön plana çıkar.
Şunlara da göz atın;
- Osmanlı mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- İrlanda mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- Amerikan mutfağı hakkında bilinmeyenler
- Fransız mutfağı hakkında ilginç bilgiler
- Meksika mutfağı hakkında ilginç bilgiler