Kış aylarının vazgeçilmezi olan kestane, market ve pazar tezgahlarındaki yerini aldı. Ancak bu yıl ülkemizdeki kestane üretiminin az olması ve yüksek fiyatta satışa sunulması, ithal kestane oranını büyük ölçüde artırdı. Castanea cinsine ait olan tatlı kestaneler, yüksek nişasta içeriği ve içindeki vitaminler ile yemek için uygun olan türlerdir. Ancak son zamanlarda ithal edilen kestanelerden bazılarının, zehirli olduğu anlaşıldı. Bazı illerde yapılan operasyonlarda, insan sağlığı için zararlı etkileri olan ve Çin kestanesi adı verilen bir tür ele geçirildi.
Çin kestanesi, Çin'e özgü bir kestane türüdür. Aslında bu tür, daha çok at kestanesi ismiyle bilinir. Hayvan yemi olarak kullanılan bu kestaneler, ithal edilerek insanlara satılmaktadır. Ancak Çin kestanelerinde hemaglutinin adı verilen bir madde bulunur. Bu madde, hem insanlarda, hem de bazı hayvanlarda toksik etkilere neden olabilir. Bu toksik maddeler, insanlar için zehirlidir ve tüketildiğinde sindirim sorunlarına veya daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler. Süs bitkisi olarak yetiştirilen at kestanesi, normal kestaneye göre daha büyüktür ve parlak kabuklara sahiptir. Hayvan yemi dışında kullanımı yoktur.
Çin kestanesi, insan sağlığı açısından zararlı olan maddeler içerir. Tüketilmesi halinde, 15 dakika ile 3 saat içerisinde yan etkiler görülmeye başlayabilir. Çin kestanesi tüketiminden sonra yaygın olarak şu belirtiler görülür;
Çin kestanesinin etkileri kişiden kişiye göre değişebilir. Alerjik bünyelerde cilde değdiği anda döküntü, kızarıklık ve yanık hissi oluşturabilir. Bu kestane, DNA hasarına yol açtığı için felç, koma, ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden kestane tükettikten sonra herhangi bir belirti görülüyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
Şunlara da göz atın;