Çin Kestanesi Nedir: Zehirli Kestane Nasıl Ayırt Edilir?
Son günlerde uzmanların defalarca uyardığı Çin kestanesi nedir? Çin kestanesi nasıl ayırt edilir? İşte, insanlar üzerinde zehirli etkileri olduğu söylenen Çin kestanesi hakkında merak edilenler:

Kış aylarının vazgeçilmezi olan kestane, market ve pazar tezgahlarındaki yerini aldı. Ancak bu yıl ülkemizdeki kestane üretiminin az olması ve yüksek fiyatta satışa sunulması, ithal kestane oranını büyük ölçüde artırdı. Castanea cinsine ait olan tatlı kestaneler, yüksek nişasta içeriği ve içindeki vitaminler ile yemek için uygun olan türlerdir. Ancak son zamanlarda ithal edilen kestanelerden bazılarının, zehirli olduğu anlaşıldı. Bazı illerde yapılan operasyonlarda, insan sağlığı için zararlı etkileri olan ve Çin kestanesi adı verilen bir tür ele geçirildi. 

Çin Kestanesi Nedir?

Çin kestanesi, Çin'e özgü bir kestane türüdür. Aslında bu tür, daha çok at kestanesi ismiyle bilinir. Hayvan yemi olarak kullanılan bu kestaneler, ithal edilerek insanlara satılmaktadır. Ancak Çin kestanelerinde hemaglutinin adı verilen bir madde bulunur. Bu madde, hem insanlarda, hem de bazı hayvanlarda toksik etkilere neden olabilir. Bu toksik maddeler, insanlar için zehirlidir ve tüketildiğinde sindirim sorunlarına veya daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler. Süs bitkisi olarak yetiştirilen at kestanesi, normal kestaneye göre daha büyüktür ve parlak kabuklara sahiptir. Hayvan yemi dışında kullanımı yoktur.

Çin Kestanesi Yenirse Ne Olur?

Çin kestanesi, insan sağlığı açısından zararlı olan maddeler içerir. Tüketilmesi halinde, 15 dakika ile 3 saat içerisinde yan etkiler görülmeye başlayabilir. Çin kestanesi tüketiminden sonra yaygın olarak şu belirtiler görülür;

  1. Mide bulantısı
  2. İshal
  3. Karın ağrısı
  4. Kusma
  5. Baş ağrısı
  6. Baş dönmesi
  7. Ciltte kızarıklık

Çin kestanesinin etkileri kişiden kişiye göre değişebilir. Alerjik bünyelerde cilde değdiği anda döküntü, kızarıklık ve yanık hissi oluşturabilir. Bu kestane, DNA hasarına yol açtığı için felç, koma, ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden kestane tükettikten sonra herhangi bir belirti görülüyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. 

Çin Kestanesi Nasıl Anlaşılır?

  1. Çin kestanesi, normal kestaneye kıyasla daha büyüktür ve kabuğu parlaktır. 
  2. Yenilebilir kestaneler tüylü görünen dikenli kozalakla kaplıdır ve çok sayıda kestane içerir. Çin kestanesinin kozalakları geniş aralıklı dikenlere sahiptir ve genelde sadece bir kestane içerir.
  3. Çin kestanesinin kabuğu, yerli kestaneye göre daha açıktır ve kalın yapıdadır. 
  4. Kestanelerin kabuğu piştikten sonra bile kolayca açılmaz ve içindeki kestanelerin çıkarılması zordur. 
  5. Çin kestanesi, olgunlaşmadan toplandığı için genellikle pişirme esnasında köpürür. Pişirince köpüren ve içinden beyaz sıvı akan kestaneleri kesinlikle tüketmeyin. 
  6. Çin kestanesinin en önemli ayırt edici özelliği ise, fiyatıdır. Yerli kestaneye göre çok daha uygun fiyata satılan kestaneler, şüpheli görünebilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kestane nasıl pişirilir?
  2. Kestaneli tatlı tarifler
  3. Kestaneli tuzlu tarifler
  4. Kestane nasıl soyulur?
  5. Kestane hava fritözünde pişirilir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Pastırma Çiğ Yenir Mi?
19 Aralık 2024 Masterchef'te Neler Yaşandı?
Dünyanın En İyi Sebze Yemekleri Açıklandı: Türkiye'den 5 Yemek Listede