Çilek neden çabuk küflenir? Çileğin küflenmesi nasıl önlenir?
Çilek tadıyla, kokusuyla oldukça çekici bir meyve. Vitaminler, lifler, mineraller bakımından da oldukça zengin. Ancak bir sorun var. Çilek çok çabuk bozulabiliyor. Peki, çilek neden çabuk küflenir? Bu makalede çileğin küflenmesi nasıl önlenir sorusunun yanıtına bakıyoruz.

Su oranı oldukça yüksek olan çilekler mükemmel C vitamini, manganez kaynağıdır. Çilekler esas olarak su (%91) ve karbonhidratlardan (%7.7) oluşur. Çok düşük miktarda da yağ ve protein barındırır.  Kalp sağlığı ve kan şekeri kontrolü için yarar sağlayabilecek antioksidanlar içerirler. Çileğin kansere karşı da destek sağlayabileceğine inanılır. Bununlar birlikte özellikle çocuklarda çilek alerjisi söz konusu olabilir. Ağızda kaşıntı, karıncalanma, solunum sıkıntısı gibi semptomlar geliştirebilir. Çileğin lifli yapısı ise kilo vermek için de faydalıdır. (Çileğin faydaları başlıklı yazımızı da bakabilirsiniz)

Çilek Neden Çabuk Küflenir?

Ancak satın aldığınız, muhteşem görünen çilekler tahmininizden kısa süre içinde küflenebilir. Peki, ama neden? Çilek neden bu kadar çabuk küfleniyor? Aslında nedeni basit. Havada her zaman küf sporları var. Çilekler ise nemi kolayca emerek küf sporlarının yerleşmesi için ideal bir ortam sağlıyor. Çilekler ve diğer taze meyveler oldukça gözenekli ve bu özellikleri nedeniyle ortamdaki nemi zahmetsizce emiyor. Bu da yüzeylerinde küf sporlarının gelişmesi için ideal. Bu yüzden çilek en çabuk bozulan meyveler arasında yer alıyor. Çilekler ışığa ve ısıya da oldukça duyarlı ve diğer meyvelerden daha hızlı bozulabiliyorlar.

Çileğin Küflenmesi Nasıl Önlenir?

Peki, çileğin küflenmesi nasıl önlenir? İşte çileğin küflenmesine karşı bazı öneriler:

  1. Çilekleri yiyeceğiniz ana kadar yıkamayın. En son istediğimiz şey çileklerin nemli şekilde beklemesi.
  2.  Çilekleri buzdolabına kaldırmadan önce mutlaka kontrolden geçirin. İçinde çürük ve küflü çilek olmamalı. Eğer varsa atın, diğerlerine de yayılmasının önüne geçin.
  3. Raf ömrünü uzatmak için sirke kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için çilekleri geniş bir kaseye alın. 4 su bardağı soğuk su ve 1 su bardağı elma sirkesini karıştırıp kaseye dökün. Birkaç dakika bekleyin, hafifçe ovalayın. Sirkeli suyu boşalttıktan sonra çok az bir süre soğuk sudan geçirin. Çilekleri kurutmak için kağıt havlu üzerine serin. Saklamadan önce, küflenmeyi önlemek için çileklerin üzerindeki tüm nemi aldığınızdan emin olun.
  4. Çilekleri yiyeceğiniz ana kadar yeniden yıkamayın. Yiyeceğiniz an sadece yiyeceğiniz kadarını sudan geçirip yıkayın.
  5. Eğer kısa sürede tüketmeyecekseniz çilekleri dondurmak da bir seçenek olabilir.

Küflü Çilek Yenir Mi?

Peki, küflü çilekleri yemek zararlı mı? Eatingwell bu konuda evet yanıt veriyor ve şu yorumu yapıyor: Küflü çileklerin zarar verme olasılığı düşük olsa da, USDA'ya göre genel olarak küflere alerjiniz varsa hasta edebilirler. Çilek umuşak etli bir gıda olduğundan, sporlar muhtemelen meyvenin etine girdiğinden sadece küflü kısmı kesmek güvenli değildir. Bir meyve çürükse, ancak herhangi bir küf belirtisi göstermiyorsa, çürük kısım kesilebilir. Küflü bir çilek atılmalıdır. Yanlışlıkla küflü bir çilek yerseniz, bu küfün küçük bir miktarının sizi hasta etmesi olası değildir. Daha fazla miktarda yerseniz bazı mide rahatsızlığı belirtileri yaşayabilirsiniz. Tehlikeli değildir, sadece rahatsız edicidir.

Eğer kapta bazı çilekler küflü geri kalanı iyi görünüyorsa, küflülerle doğrudan temas eden meyveleri atın ve ardından diğerlerini yemeden önce iyice yıkayın. Meyveleri yıkamak için çoğunlukla su artı beyaz sirkeden oluşan bir çözelti yapabilirsiniz. Meyveleri iyice durulamadan, kurulamadan ve saklamadan önce beş dakika bekletin. Bir kaptaki meyvelerin dörtte birinden fazlası küflüyse, atın.

Üzerinde Küf Olan Yiyecekleri Ne Yapmalıyız?

ABD Gıda Güvenliği servisi küflü yiyeceklerle ilgili şu önerilerde bulunuyor:

  1. Daha az miktarlarda satın almak ve yiyecekleri hızlı kullanmak küf oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
  2. Küflü yiyecek gördüğünüzde koklamayın. Bu solunum sıkıntısına neden olabilir.
  3. Yiyecekler küfle kaplıysa atın. Küçük bir kağıt torbaya koyun veya plastiğe sarın; çocukların, hayvanların erişemeyeceği kapalı bir çöp kutusuna atın.
  4. Buzdolabını veya kileri yiyeceklerin saklandığı yerde temizleyin.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

  1. Çilekli tarifler
  2. Çilekli içecekler
  3. Çilek nasıl saklanır?
  4. Çilek nasıl temizlenir?
  5. Çilek nasıl dondurulur?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Sebze ve Yemek Kokularına Elveda: Evdeki Ferahlığın Sırrı Bu İpuçlarında
Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları