Çikolata, günlük hayatta sık sık tüketilen popüler yiyeceklerden biridir. Genelde tatlı yapımında kullanılan çikolata, sade bir şekilde de tüketilebilir. Çoğu insan için güvenli olan çikolata, bazı kişilerde hassasiyete ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Çikolata alerjisi olan kişiler, çikolata tükettikten sonra bağışıklık sistemi histamin gibi kimyasalları kan dolaşımına salar. Bu kimyasallar, deri, göz, burun, boğaz, akciğer ve sindirim sistemini etkileyebilir.
Çikolata alerjisinde en sık görülen belirtiler;
Bu semptomlar, anafilaksi denilen ciddi bir alerjik reaksiyonun parçasıdır ve hemen tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde hayati tehlike oluşabilir.
Çikolata hassasiyeti, alerjiden farklıdır ve çoğunlukla hayati tehlike oluşturmaz. Kakaonun kendinize veya bileşenlerine karşı hassasiyetiniz varsa, az miktarda çikolatayı yiyebilirsiniz. Ancak büyük miktarda tüketmek aşağıdaki semptomlara yol açabilir.
Çikolatadaki kafein, aşağıdaki semptomları tetikleyebilir;
Çikolataya veya kakaoya alerjiniz varsa, reaksiyon gösterme olasılığınız daha yüksektir. Süt, fındık ve buğday gibi bileşenler de reaksiyona sebep olabilir. Çölyak hastalığı ve gluten intoleransı olan kişiler, özellikle sütlü çikolataya tepki gösterebilirler.
Bazı insanlar, doğrudan çikolatanın kendisine tepki gösterir. Çikolata, bir uyarıcı olan kafeini içerir. Hassas olan kişilerde titreme ve baş ağrısı gibi semptomlar görülebilir. Bazı kişiler ise fındık, buğday, süt ve şekere karşı hassastır. Bu bileşenler çikolatanın içinde bulunduğu için, alerjinin neden kaynaklandığını anlamak için mutlaka doktora başvurulması gerekir.
Çikolataya karşı alerjiniz olabileceğinden şüpheleniyorsanız, bir alerji uzmanına görünün. Cilt testleri ve kan testleri sayesinde neye alerjiniz olduğunu öğrenebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;