Çiçekler Nasıl Kurutulur?
Kış boyunca evinizin çiçeklerle dolu olmasını ister misiniz? En sevdiğiniz çiçekleri evde kurutabilir ve tam olarak bunu yapabilirsiniz. Sizler için çiçekler nasıl kurutulur anlattık. İşte, çiçek nasıl kurutulur:

Kış boyunca evinizin çiçeklerle dolu olmasını ister misiniz? En sevdiğiniz çiçekleri evde kurutabilir ve tam olarak bunu yapabilirsiniz.  Çiçekleri kurutmanın birçok yolu vardır ve eğlencenin bir kısmı da her tür için hangisinin en iyi sonucu verdiğini bulmaya çalışmaktır. Sizler için çiçekler nasıl kurutulur anlattık. İşte, çiçek nasıl kurutulur:

Havada Kuruyan Çiçekler

  1. Bu yöntem, lavanta veya larkspur gibi küçük, sağlam çiçekler için en iyi sonucu verir.
  2. Çiçekleri demet halinde hazırlayın. Tüm yaprakların her çiçek sapını soyun. Çiçekleri türlerine göre ayırın, ardından tek türden 10'a kadar çiçek içeren demetler yapın. Ortanca, gül ve şakayık gibi büyük çiçekler ayrı ayrı kurutulmalıdır.
  3. Her demetin ucunu bir lastik bantla bağlayın. Büyük bir lastik bandı iki veya üç sapın etrafına sarın, tüm demetin etrafına birkaç kez sarın ve ardından diğer iki veya üç sapın etrafına sararak bitirin.
  4. Demetleri baş aşağı asın. Çürümeyi önlemek ve solmayı en aza indirmek için onları sıcak, karanlık ve kuru bir yerde saklayın. Hava sirkülasyonu çiçeklerin kurumasına yardımcı olur ve küflenmeyi önler, bu nedenle salkımları tavanın en az 15 cm altında iyi bir çapraz esinti olan bir alanda aralıklı tutun.
  5. 2-4 hafta bekleyin. Yapraklar dokunulduğunda gevrek olduğunda çiçek hazırdır. Bazen, genellikle oda ideal olmadığı veya çiçek yaprakları alışılmadık derecede kalın olduğu için bir demet dört haftadan uzun sürebilir.
  6. Saç spreyi ile koruyun (isteğe bağlı). Hafif bir aerosol saç spreyi veya çiçek kapatıcı sisi çiçeklerin şeklini belirleyecektir. Bu onları yaprakları kırmaya veya düşürmeye karşı daha az duyarlı hale getirecektir.

Mikrodalga ve Kurutucu Kullanma

  1. Çiçeklerini seç. Mikrodalga fırın, birçok yaprağı olan ve tüylü veya yapışkan yüzeyi olmayan çiçekler için en iyi sonucu verir. Güller, zinyalar ve kadife çiçekleri iyi seçeneklerdir, ancak kalın yapraklı çeşitler işe yaramayabilir.
  2. Çiçekleri tel ile bağlayın (isteğe bağlı). Mikrodalgadan sonra saplar esnek olmayacaktır. Bir düzenleme için çiçekleri bükmek istiyorsanız, çiçeğin tabanından 20-24 ayar bir tel geçirin ve ardından gövdenin etrafına bir helezon şeklinde sarın. Mikrodalga fırında metal kullanmamak en iyisi olsa da
  3. Kurutucuyu mikrodalgaya dayanıklı bir kaba dökün. Bir kurutucu, nemi emen herhangi bir maddedir. Silika jel, narin ve renkli taç yapraklar için en iyi seçenektir, ancak bunun yerine kil kedi kumu veya 50/50 boraks ve mısır unu karışımı kullanabilirsiniz. Kabı 2,5–5 cm derinliğe kadar doldurun.
  4. Çiçekleri kurutucunun altına gömün. Çiçekleri, aralarında en az 2 cm boşluk olacak şekilde, sağ tarafları yukarı bakacak şekilde dikkatlice yerleştirin. Çiçeklerin üzerine yavaşça daha fazla kurutucu dökün ve onları gömün.
  5. Mikrodalgaya bir bardak su koyun. Ayrı, sığ bir bardak su, mikrodalganın enerjisinin bir kısmını emer. Bu, yanlışlıkla yanmayı veya aşırı kurumayı daha az olası hale getirir.
  6. Mikrodalga. Kabı mikrodalgaya ekleyin ve 2 dakika ısıtın. Çiçeklerin kuru olup olmadığını görmek için kurutucuyu bir kürdan ile delin. Değilse, her birini kontrol ederek 1 dakikalık aralıklarla ısıtın.
  7. Bir gün soğumaya bırakın. Kabı mikrodalgadan çıkarın. Kapağı hafif aralık bırakarak kabı kapatın ve 24 saat kendi haline bırakın. Kurutucunun (özellikle silika jelin) güvenli bir sıcaklığa soğutulması uzun zaman alabilir.
  8. Kurutucuyu fırçalayın. Artık kap soğuduğuna göre, çiçekleri açığa çıkarmak için hafifçe eğin. Çiçekleri aşağıdan destekleyerek yavaşça dışarı çekin. İnce bir fırça ile onları fırçalayın.

Çiçeklere Baskı Uygulamak

  1. Çiçeklerini seç. Çiçeklere baskı yapmak en iyi şekilde hercai menekşe ve leylak gibi küçük, yassı çiçeklerle yapılır. Etli gövdeli veya ekstra ince taç yapraklı çiçeklerden uzak durun, bunlar zarar görebilir.
  2. Çiçekleri kuru kağıda yerleştirin. Çiçeklerinizi gazete, karton veya kağıt mendil gibi mat, parlak olmayan bir kağıda yerleştirin. Çiçeklerinizi tek bir katman halinde düzenleyin, ardından üstüne başka bir kuru kağıt yerleştirin.
  3. Çiçeklere basın. Onları büyük, eşit dağılmış bir ağırlığa sahip bir şeyin altına yerleştirin. Genellikle sözlükler veya ansiklopediler bunun için iyi birer seçenektir, ancak ağır kutular veya tahta parçaları da kullanabilirsiniz.
  4. 1-3 hafta bekleyin. İlk haftadan sonra çiçekleri çıkarın ve kağıdı taze, kuru yapraklarla değiştirin. Ardından çiçekleri bastırmaya devam etmek için tekrar ağırlıkların altına koyun.
  5. Ağırlıkları kaldırın. Çiçekler birkaç hafta bırakıldıktan sonra ağırlıkları ve kağıtları çıkarın ve çiçeklerinizi çıkarın. Keskin ve kağıt inceliğinde ve ışığa karşı şeffaf olmalıdırlar.

Konveksiyonlu Fırında Kurutma

  1. Çiçeklerini hazırla. Tüm çiçeklerinizin sığması için yeterince büyük bir parça kümes teli veya ince örgülü tel kesin. Ardından, sapları teldeki deliklerden kaydırın, böylece tomurcuk çiçeğin gövdesini yukarıda tutarken gövde aşağıda sallanır.
  2. Düşük sıcaklıkta birkaç saat ısıtın. Konveksiyon fırınınız 38ºC ısıtıldığında, çiçeklerle birlikte teli rafa koyun. Düşük ısı çiçekleri yavaşça kurutur; birkaç saat fırında bırakın.
  3. Çiçekleri çıkarın. Çiçekler tamamen kuruduktan sonra fırından çıkarabilir ve soğumaları için bir kurutma rafına koyabilirsiniz. Kullanmadan önce oda sıcaklığına dönene kadar bekleyin.

Çiçekleri Kurutucuya Gömmek

  1. Çiçeklerini seç. Bu, zambak gibi büyük, narin çiçekleri kurutmanın en iyi yoludur, tabii çiçek taç yapraklarını çok kolay dökmediği sürece. İdeal olarak, çiçekleri yarı açıkken toplayın ve hemen kurutun.
  2. Kurutucunuzu seçin. Kurutucu, çiçeklerinizden suyu yavaşça çeken ekstra emici bir malzemedir. Hangi kurutucuyu seçerseniz seçin etkili olabilmesi için tamamen kuru olması gerekir. İşte en yaygın seçenekler:
  3. İyotsuz tuz ekleyin (isteğe bağlı). Herkes aynı fikirde olmasa da bazı insanlar tuzun yaprakların rengini korumasına yardımcı olduğunu öne sürüyor. Diğer malzemelerin litresi başına 3 yemek kaşığı tuzla deneyin (L başına 15 mL).
  4. Bir kapsayıcı seçin. Bol miktarda malzemeniz varsa, dik gövdenin tamamına sığabilecek bir kap seçin. Çoğu insan malzemelerden tasarruf eder ve çiçek sapını keserek sığ bir kaba sığabilecek bir çiçek bırakır.
  5. Çiçekleri kurutucuya gömün. Malzemenizi 2,5–5 cm derinliğe kadar kabın içine dökün. Çiçekleri, sabit olduklarından emin olarak malzemeye dik olarak yerleştirin. Gömülünceye kadar üzerlerine daha fazla kurutucu maddeyi eleyin veya yavaşça dökün.
  6. Kuruyana kadar bekleyin. Kabı sıcak ve kuru bir yerde saklayın. Açık bir kap kullanıyorsanız, iyi hava akışı olan bir odada tutun. Birkaç gün sonra yaprakları bir kürdan kullanarak kontrol edin ve kuruluk açısından test edin.
  7. Dikkatlice çıkarın. Kabı yana doğru eğin ve çiçek açığa çıkana kadar yanlara vurun. Kuru çiçeği alttan destekleyerek yavaşça çıkarın. Ambalaj malzemesini küçük bir fırça ile fırçalayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Çiçek coşturan tarifler
  2. Vazo çiçeklerinin ömrü nasıl uzatılır?
  3. Taze çiçeklerle tütsü nasıl yapılır?
  4. Yapay çiçekler nasıl temizlenir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Salataları: Yeni Yıla Özel 40 Yılbaşı Salatası Tarifi
Yılbaşı Pilavları: Yılbaşı İçin 35 Nefis Pilav Tarifi
Yılbaşı Aperatifleri: Yılbaşı Sofralarına Özel 52 Pratik Aperatif Tarifi
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi
2024 Yılında Okurlarımızın Favorisi Olan 15 Tarif
24 Aralık 2024 Masterchef: 3. Ceketin Sahibi Belli Oldu