Chorizo, Türk mutfağındaki sucuk ile benzer özellikler gösteren, İspanyol mutfağına ait bir şarküteri ürünüdür. İspanyol sucuğu da denilebilir. Eski zamanlarda kesilen etin bozulmaması ve sonradan tüketilmesi için yapılmıştır. Tadının acı olduğu bilinmektedir. Bol yağlı ve fazla baharatlıdır. Baharat sevmeyenler için, baharat oranının düşük olduğu chorizolar da yapılır. Chorizoya acılığını veren, siyah domuz etidir. Ayrıca içinde kullanılan kurumuş kırmızı biber de acı olmasını sağlar. Güveç yemeklerinde kullanılır. Yalnızca İspanya'da değil, birçok farklı ülkede de tüketilir.
Önemli not: Hamilelik ve emzirme döneminde, chorizo gibi işlenmiş etlerin çok zararı vardır. Bu yüzden tüketilmesi önerilmez. Ayrıca gastrit ve reflü hastaları için de sakıncalıdır.
Chorizo Nasıl Yapılır?
- Domuz etinden elde edilen kıymalar, baharatlarla buluşturulur.
- Özellikle acı baharatlar tercih edilir. Tuz, paprika, kırmızı acı biber gibi baharatlarla yoğurma işlemi yapılır.
- Elde edilen kıyma, bağırsaklar içine eklenir. Bağırsaklar havada asılı duracak şekilde, 2 ay dinlenmeye bırakılır.
- Füme chorizo yapılacaksa, hazırlanan etler tütsülenir.
- Pastırma ve sucuk gibi birkaç ay sonra tüketime hazır hale gelir.
Chorizo Nasıl Yenir?
- İspanyol mutfağında pek çok farklı şekilde tüketilir. Tütsülenen chorizolar, çiğ halde yenir. Dinlenen chorizolar ise ısıtılır.
- Yanmaması için kısık ateşte pişirilmesi önerilir.
- Pizza ve hamburger yapımında kullanılır. Yağda kızartılan chorizonun üzerine yumurta da kırılabilir.
- Ayrıca güveç ve sebze yemeklerinde de tercih edilir.
- Chorizonun 100 gramı, yaklaşık 455 kaloridir. Bu yüzden ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.
Şunlara da göz atın;
- Salamlı tarifler
- Sosisli tarifler
- Şarküteri tabağı nasıl yapılır?
- Peynir tabağı nasıl hazırlanır?