Fransız mutfağı temel kesim tekniklerinden chiffonade kesim tekniği ‘şifonad’ olarak okunur. Gastronomi ve mutfak dünyasında bilinen klasik kesim tekniklerinden biridir. Yeşil yapraklı ya da yapraklı besinlerin kesiminde kullanır. Yeşilliklerin ya da yapraklı ürünlerin ince ince doğranmasına denir.
Chiffonade Nasıl Uygulanır?
Yeşil yapraklı ya da yapraklı besinler öncelikle suda yıkanır. Ardından bir peçete üzerine serilerek iyice kurutulur. Kuruyan besinler boyutlarına göre üst üste dizilir ya da genişliklerine göre katlanır. Ardından kesme tahtasına alınarak bir bıçak yardımı ile mm'lik aralıklarla kesim işlemine başlanır. Kesim sonucunda ürünlerin ince ve boylamasına uzun olması gerekir.
Bu kesim tekniği genelde salata yapımlarında, garnitürlerde, yemek üzeri süslemelerde kullanılır.
Bu kesim tekniği genellikle aşağıda sıralı olan besinlerde uygulanır;
-Nane
-Maydanoz
-Reyhan
-Fesleğen
-Lahana
-Marul
-Göbek
-Ispanak
Şunlara da göz atın;