Cennet Hurması Nasıl Yenir, Faydaları Nelerdir?
Cennet hurması nasıl yenir? Cennet hurmasının kabuğu yenir mi? Cennet hurması ile neler yapılabilir? İşte, cennet hurmasını tüketmenin yolları ve faydaları:

Abonozgiller familyasından bir meyve olan cennet hurması, 'Trabzon hurması, Japon hurması, Akdeniz hurması' gibi yöresel isimlerle de bilinmektedir. Subtropik iklimlerde yetişen cennet hurması, ülkemizde en çok Hatay, Antalya ve Karadeniz kıyılarında yetiştirilmektedir. Dünya genelinde ise cennet hurmasının en çok yetiştirildiği ülkeler Çin, Güney Kore, Japonya ve Brezilya'dır. Peki, cennet hurması nasıl yenir? İşte, cennet hurmasını tüketme yöntemleri:



Cennet Hurmasının Faydaları Nelerdir?


  1. Besinlerle Doludur

Küçük olmasına rağmen, hurma etkileyici miktarda besinle doludur. Aslında, bir Trabzon hurması şunları içerir:

-Kalori: 118

-Karbonhidrat: 31 gram

-Protein: 1 gram

-Yağ: 0.3 gram

-Lif: 6 gram

-A Vitamini: Günlük İhtiyacın %55'i

-C Vitamini: Günlük İhtiyacın %22'si

-E Vitamini: Günlük İhtiyacın %6'sı

-K Vitamini: Günlük İhtiyacın  %5'i

-B6 Vitamini (piridoksin): Günlük İhtiyacın %8'i

-Potasyum: Günlük İhtiyacın  %8'i

-Bakır: Günlük İhtiyacın  %9'u

-Manganez: Günlük İhtiyacın  %30'u

Trabzon hurması ayrıca iyi bir tiamin (B1), riboflavin (B2), folat, magnezyum ve fosfor kaynağıdır. Bu renkli meyvelerin kalorisi düşüktür ve lif yüklüdür, bu da onları kilo vermeyi kolaylaştıran bir yiyecek yapar. Sadece bir hurma, bağışıklık fonksiyonu, görme ve fetal gelişim için kritik olan yağda çözünen bir vitamin olan önerilen A vitamini alımının yarısından fazlasını içerir.


  1. Güçlü Antioksidanların Mükemmel Kaynağı

Trabzon hurması karotenoidler ve flavonoidler gibi mükemmel bir güçlü antioksidan kaynağıdır. Bu bileşiklerden zengin diyetler, kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere belirli hastalıkların riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.


  1. Kalp Sağlığına Fayda Sağlayabilir

Trabzon hurması, kan basıncını düşürerek, iltihabı azaltarak ve kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığına fayda sağlayan flavonoid antioksidanlar ve tanenler içerir.


  1. Enflamasyonu Azaltmaya Yardımcı Olabilir

Hurma, birçok hastalığın yaygın bir nedeni olan iltihabı azaltmaya yardımcı olan güçlü antioksidan C vitamini bakımından zengindir.


  1. Lif Açısından Zengin

Hurma gibi lif bakımından zengin besinler, kolesterolü düşürmeye, kan şekeri düzeylerini düşürmeye ve sindirim sisteminizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir.


  1. Sağlıklı Görmeyi Destekler

Trabzon hurması, A vitamini, lutein ve zeaksantin bakımından yüksektir.


  1. Lezzetli ve Diyetinize Eklemesi Kolay

Hurma, yulaf ezmesi, et yemekleri, unlu mamuller ve smoothie'ler dahil olmak üzere hem tatlı hem de tuzlu yemeklerde harika bir tada sahiptir.



Cennet Hurması Çeşitleri Nelerdir?


Cennet hurmasının birçok farklı çeşidi vardır. Bu çeşitler tatlı cennet hurması ve kekremsi cennet hurması olarak ikiye ayrılır. 


Tatlı Cennet Hurması Nasıl Anlaşılır?


Tatlı cennet hurması genellikle domatese benzer. Tabanı düzdür ve tombuldur. Tatlı cennet hurmalarının bir kısmı pürüzsüzken, bir kısmı da gövdeden tabana doğru girintili çıkıntılıdır. Rengi turuncudan daha koyudur. Çiçeğin uç kısımlarında çatlaklar varsa bu cennet hurmasının tatlı olduğunu veya çürüdüğünü gösterir. Batı'da fuyu adıyla satılan tatlı cennet hurması, sert ve çıtır çıtır olmalıdır.


Kekremsi Cennet Hurması Nasıl Anlaşılır?


Kekremsi cennet hurması, meşe palamuduna benzer ancak daha uzundur. Burun kısmı ise sivridir. Kekremsi cennet hurmalarının en yaygın çeşitleri Eureka, Tanenashi, Gailey ve Tamopandır. Cennet hurmasının dört kenarı varsa, bu kekremsi olduğunu gösterir. Çiçek ucunun çevresinde iç içe halkalar varsa, muhtemelen kekremsidir. Ayrıca kekremsi cennet hurmalarının kenarlarında yeşil kısımlar bulunur. Bu durum olgunlaşmadığını gösterir. 


Cennet Hurması Nasıl Yenir?


Olgun bir cennet hurması sert, turuncu veya turuncu-kırmızı rengindedir. Cennet hurmasını suyla yıkadıktan sonra yapraklarını kesin. Daha sonra küp küp doğrayın ve sade bir şekilde tüketin. Dilerseniz, ikiye böldükten sonra kaşıklayarak da yiyebilirsiniz.

Cennet hurmasını sade bir şekilde yemek istemiyorsanız, üzerine şeker, krema ya da limon suyu ekleyerek aroma katabilirsiniz. 



Cennet hurmasını salata ve sos yapımında kullanabilirsiniz. Ayrıca diğer meyvelerde olduğu gibi kahvaltılık reçel yapımında da tercih edebilirsiniz. Eğer reçel yapacaksanız, hurmayı eklemeden önce mutlaka tadına bakın. Bu sayede şeker oranını daha kolay ayarlayabilirsiniz.



Cennet hurmasını blenderdan geçirip püre haline getirebilirsiniz. Daha sonra bu püreyi, pandispanya veya sade kek ile birleştirerek nefis bir tatlı hazırlayabilirsiniz. 



Cennet hurmasını muz, havuç, zerdeçal gibi farklı malzemelerle bir araya getirerek detoks içeceği de yapabilirsiniz. Cennet hurmalı detoks smoothie tarifimizden yararlanabilirsiniz.


Cennet Hurmasının Kabuğu Yenir Mi?

Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir. Ancak meyve olgunlaştığında kabuğu sertleşir ve yenmesi zorlaşır. Cennet hurmasını kabuğunu soymak istiyorsanız, sıcak suya daldırıp çıkartın. Ardından maşa yardımıyla kabuğunu soyabilirsiniz.


Kekremsi Cennet Hurması Nasıl Olgunlaştırılır?

Cennet hurmasını olgunlaşmadan yerseniz, tadını beğenmeyebilirsiniz. Ayrıca kısa süreliğine ağız kamaşması (uyuşması) durumu da yaşayabilirsiniz. Cennet hurmasının olgunlaşma sürecini hızlandırmak için, kağıt torbaya yerleştirin. Yanına bir adet olgun elma, muz veya armut koyup bekleyin. Cennet hurması olgunlaştığında bekletmeden tüketebilirsiniz.


Cennet Hurmasının Zararları Nelerdir?

  1. Cennet hurması nadiren de olsa sindirim sisteminin tıkanmasını sağlayan topaklara katkıda bulunur. Özellikle sindirim sorunu yaşayanlar ve gastrik bypass ameliyatı geçirenler doktor onayıyla az miktarda tüketebilir.
  2. Cennet hurmasının içinde bulunan ham çekirdekler tüketilmemelidir. Cennet hurması bazı kişilerde kusma ve baş dönmesine yol açabilir.
  3. Cennet hurması hiçbir hayvana verilmemesi gereken bir besindir. Bu meyve, tüm hayvanlar için tehlikelidir.


Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler ve hassas bir bünyeye sahip olan kişiler cennet hurmasını yemeden önce doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir ürün tüketilmemelidir. Ayrıca cennet hurması tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Kumkuat nasıl yenir?
  2. Ejder meyvesi nasıl yenir?
  3. Kudret narı nasıl yenir?
  4. Mango nasıl yenir?
  5. Avokado nasıl yenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan