Çekirdeksiz ve Bütün Zeytin Arasında Lezzet Farkı Var mı?
Zeytinler genellikle kahvaltılarda tüketilen lezzetlerdendir. Yeşilinden siyahına, çekirdeklisinden çekirdeksize farklı seçenekleri vardır. Zeytinler iki kategoriye ayrılır: çekirdeksiz ve bütün. Fark nedir?

Zeytinler iki kategoriye ayrılır: çekirdeksiz ve bütün. Fark nedir? Şeftali, nektarin veya kiraz gibi bir zeytin, teknik olarak çekirdekli bir meyvedir. Çekirdekli meyveler, meyvenin etinde ve kabuğunda bulunan büyük, sert, merkezi tohum ile tanımlanır. Zeytinde iç çekirdek çukur olarak adlandırılır. Bu nedenle çekirdeksiz ve bütün zeytin arasındaki fark tamamen söz konusu zeytinin iç çekirdekli olup olmamasına bağlıdır.

Doku Her Şeydir

Dokunun rolü tat algımız için çok önemlidir. Daha kalın ve daha fazla çiğneme gerektiren, dolayısıyla tat ve aromaların salınma hızını yavaşlatan yiyecekler. Gevrek yiyecekler de genellikle hepimizin keyif aldığı tuzlu ve yağlı tatlarla ilişkilendirilir. Öte yandan, duygusal veya ıslak yiyecekler tam tersi bir etkiye sahiptir. Bu, çekirdeksiz ve bütün zeytinler arasındaki lezzet farklılıklarını anlamanın anahtarıdır.

Bütün zeytinler çekirdeksiz olduğu için doğal olarak daha sıkı ve yuvarlak bir görünüm elde edeceklerdir. Bu, meyvenin geri kalanının etrafında inşa edildiği merkezi çekirdek olan çukur sayesinde olur. Çekirdeğin çıkarılması zeytinin dokusunu otomatik olarak değiştirir. Bu, zeytinlerin çekirdeklerini kendiniz mi yoksa çekirdekleri çıkarılmış olarak mı satın aldığınıza bağlı olarak daha serttir.

Çekirdeksiz zeytin satın aldığınızda salamurada uzun süre bekletilir. Salamura, çıkarılan çukurun bıraktığı boşluğa girer ve zeytin eti tarafından daha fazla emilir. Ortaya çıkan doku, tüm zeytinlerden daha yumuşak ve çok daha az çiğnenir. Bütün zeytinlerde açık boşluk olmadığı için salamura derine nüfuz etmez.

Sonuç olarak, tüketilmeden hemen önce evde çekirdeği çıkarılan bütün zeytinler daha etli bir tada ve daha sıkı bir dokuya sahiptir. Çiğnemeleri daha uzun sürer, böylece önceden çekirdekleri çıkarılmış alternatifte bulunmayabilecek zeytinin daha ince tatlarını gerçekten bulabilirsiniz.

Önceden Çekirdeği Çıkarılmış Zeytinlerin Bir Dezavantajı Var Mı?

En iyi nerede ve ne zaman kullanılacağını bilmek kadar, önceden çekirdeksiz zeytin satın almanın bir dezavantajı yoktur. Tüm zeytinler, geçirdikleri kapsamlı kürleme sürecinden dolayı tuzlu olacaktır. Meyve, zeytinin etine nüfuz etmesi ve acılığını giderirken aynı zamanda lezzet geliştirmesi için aylarca salamurada paketlenir. Çekirdeksiz zeytinler, ekstra baharat için salamuraya geri gönderilir, burada doku gevşer ve zeytinler ekstra tuzlu bir tat alır.

Çekirdekleri çıkarılmış daha yumuşak, daha hamur işi zeytinler, zeytin ezmesi gibi şeyler yapmak için harikadır. Çekirdekleri önceden çıkarılmış zeytinlerin daha yumuşak dokusunun işlenmesi ve macun haline getirilmesi daha kolaydır. Ayrıca, zeytin ezmesi yapmak için gereken çok miktarda zeytinden kaynaklanan tüm çukurlarla uğraşmazsınız. Kalamata ve diğer siyah zeytinler genellikle çekirdeksiz olarak gelir. Genellikle salatalara, soslara ve soslara atıldıkları için daha yumuşak dokuları sorun değil.

Kendi çekirdeğini çıkardığınız bütün zeytinler, meze veya atıştırmalık olarak daha iyi servis edilir. Bunu yapmak için herhangi bir süslü alete ihtiyacınız yok, sadece makul miktarda el becerisi. Zeytinler diğer malzemelerle karıştırılmak yerine ön planda ve merkezde olduğundan, tuzdan daha fazla tada sahip daha ağır tekstüre zeytinleri isteyeceksiniz. Bu, her şeyden çok bir kullanım meselesidir. Sonunda, kendi tercihiniz günü yönetecek. Çekirdeksiz olsun ya da olmasın, zeytin masanın bir yerine aittir.

Şunlara da göz atın;

  1. Zeytinli tarifler
  2. Zeytin ezmesi aslında ne ile yapılır?
  3. Zeytinyağı nasıl seçilir?
  4. Zeytin nasıl hasat edilir?
  5. Zeytin fidanı nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

25 Kasım 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Gündüzleri Aşırı Uyku Halinden Nasıl Kaçınırız?
Sofralarınıza Eklemeniz Gereken En Sağlıklı 10 Balık Türü
Evde Esmer Şeker Nasıl Yapılır?
Kokoreç Nasıl Pişirilir?
Muz Nasıl Seçilir: Muz Alırken Bilmeniz Gereken 6 İpucu