Çatal ve Bıçak Nasıl Tutulur ve Nasıl Kullanılır?
Çatal ve bıçak nasıl kullanılır? Çatal neden sol elle tutulur? Çatal ve bıçak masaya nasıl konulur? İşte, mutlaka öğrenmeniz gereken çatal ve bıçak kullanma rehberi:

Çatal ve bıçak, günlük hayatta en çok kullandığımız mutfak eşyalarıdır. Resmi davetlerde, restoranda veya yemekli partilerde çatal ve bıçakların sofra adabına uygun olarak kullanılması gerekir. Çatal ve bıçak kullanımında, Avrupa (Kontinental) ve Amerikan tarzı vardır. İşte, kendi tarzını belirlemek isteyenlere 2 farklı tarzda çatal bıçak kullanımı:



Avrupa (Kontinental) Tarzı

  1. Çatal tabağın solunda, bıçaksa sağında durmalıdır.
  2. Birden fazla çatal konduysa, dıştaki salata, içteki ana yemek içindir. Ana yemek çatalı, salata çatalından daha büyük olur.
  3. Yiyecekleri kesmek için, bıçağı sağ elinize alın. Sağ elin işaret parmağı düz olmalı ve bıçak ağzının bittiği yere dayanmalı. Diğer 4 parmak ise bıçağın sapını saracak şekilde durmalıdır.
  4. Bu kullanım iki tarzda da aynıdır. Sağ elini kullananlara göredir. Eğer sol elinizi kullanıyorsanız, bıçağı sol elinizle tutmanız gerekir.
  5. Bıçak sağ eldeyken, çatalı sol elinizle tutun. Çatal, keseceğiniz yiyeceği sabit tutmanızı sağlar.
  6. İşaret parmağıyla çatala baskı uygularken yiyeceği sabitleyin. Bıçağı ileri geri hareket ettirerek yiyeceğinizi kesin. Genellikle bir ya da iki lokmadan fazla kesmemek gerekir.
  7. Küçük lokmaları, çatalın dişleri tabağa bakacak şekilde ağzınıza götürün.

Amerikan Tarzı

  1. Kesme işlemi esnasında çatalı sol elinizde tutun. Amerikan tarzında çatal, kalem gibi tutulur. Çatalın sapı başparmakla işaret parmağın arasına dayanır, orta parmak ve başparmak çatalı sararken işaret parmağın da çatalın üstünde durur. 
  2. Bıçak, yalnızca kesme sırasında sağ ele alınmalıdır.
  3. Yemeği çatalla sabit tutarken bıçağı hafifçe ileri geri sürtün. Çatal, size bıçaktan daha yakın durmalıdır.
  4. İki tarz arasındaki temel farka geldik. Kesme işleminden sonra bıçağı tabağın kenarına koyun. Sol eldeki çatalı, sağ elinize aktarın. Çatalı dişleri yukarı bakacak biçimde döndürün ve lokmanızı ağzınıza atın.



Çatal Bıçak Rehberi

  1. 4 parçalı sofra takımında; Bir bıçak, bir salata çatalı, bir ana yemek çatalı, bir asıl bıçak ve kahve için tatlı kaşığı olur.
  2. 5 parçalı takımda; Yukarıdakilere ek olarak bir de çorba kaşığı bulunur. 
  3. 6 parçalı takımda; En dışta ordövr çatalı ve bıçağı, ana yemek çatalı ve bıçağı, salata çatalı ve kahve için tatlı kaşığı bulunur.
  4. 7 parçalı takımda; Yukarıdakilere ek olarak çorba kaşığı bulunur.
  5. Tabağın sağ kısmında küçük bir çatal görürseniz, bu bir istiridye çatalıdır.
  6. Çatal bıçak takımları genelde kullanım sırasına göre yerleştirilir. Şüpheye düşerseniz, en dıştan başlayarak içtekilere doğru geçebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Romantik yemek masası nasıl hazırlanır?
  2. Mutfak dekorasyonu fikirleri
  3. Et kesme bıçağı nasıl seçilir?
  4. Küçük mutfağı büyük gösterecek fikirler

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları

Lezzetli Haberler

Şef Umut Karakuş'tan Yılbaşı Sofralarınıza Çok Yakışacak 3 Özel Meze Tarifi
Yılbaşı Sofrası İçin Şarküteri Tabağı Nasıl Hazırlanır?
Diyet Yılbaşı Menüsü: Yeni Yıla Özel 28 Diyet Yemeği
Soda Nasıl Saklanır: Bozulmuş Soda Nasıl Anlaşılır?
Kırk Kat Baklava Tarihi
Arpa Çayının Faydaları Nelerdir?