Cantal peyniri, Fransa'nın en eski peynirlerinden biridir. Tarihi Galyalılar dönemine uzanan aantal, Fransa'nın aynı isimli bölgesinde üretilir. Yarı sert bir yapıda olan cantal peyniri, çift preslenir, olgunlaştırılır ve öğütülür. Ardından tuzlanarak kalıplara yerleştirilir. Düzenli olarak döndürülen bu peynir, en az 30 gün boyunca mahzenlerde bekletilir ve tekrar preslenir. Yaşına göre tatlı, genç cantal peyniri vanilya ve fındık aromaları içerir. Olgunlaşmış cantal ise baharatlı ve biberli bir tada sahiptir.
İki farklı cantal peyniri vardır: İlk tür, çiğ süt ile yapılan ve çiftlik peyniri olarak bilinen Cantal Fermier'dir. İkinci tür ise pastörize sütten yapılan ve seri bir şekilde üretilen Cantal Laitier'dir. Cantal peyniri, yalnızca samanla beslenen Salers ineklerinin sütünden yapılır. Aynı şekilde hasat dönemi yalnızca 15 Kasım - 15 Nisan tarihleri arasındadır.
Cantal peyniri, dilimlendiğinde sandviç ve peynir tabağında kullanılır. Elma, üzüm gibi meyvelerle eşleştirilir. Cantal peyniri fondü, çorba ve salatalarda da kullanılır. Hamur işleri ve graten yapımında tercih edilebilir. Tatlı ve tuzlu tariflerde rendelenerek zenginlik katabilir.
Cantal peynirinin kabuğu tüketilmemeli ve mutlaka çıkarılmalıdır. Keskin ve güçlü bir peynir olduğu için, çocuklar ve yaşlılar için uygun değildir.
Şunlara da göz atın;