Cantal Peyniri Nedir, Nasıl Kullanılır?
Fransız mutfağının en eski peynirlerinden biri olan Cantal nasıl yapılır? Cantal peyniri hangi tariflerde kullanılır, özellikleri nelerdir? İşte, Fransa'nın gözdesi Cantal peyniri hakkında merak edilenler:

Cantal peyniri, Fransa'nın en eski peynirlerinden biridir. Tarihi Galyalılar dönemine uzanan aantal, Fransa'nın aynı isimli bölgesinde üretilir. Yarı sert bir yapıda olan cantal peyniri, çift preslenir, olgunlaştırılır ve öğütülür. Ardından tuzlanarak kalıplara yerleştirilir. Düzenli olarak döndürülen bu peynir, en az 30 gün boyunca mahzenlerde bekletilir ve tekrar preslenir. Yaşına göre tatlı, genç cantal peyniri vanilya ve fındık aromaları içerir. Olgunlaşmış cantal ise baharatlı ve biberli bir tada sahiptir. 

İki farklı cantal peyniri vardır: İlk tür, çiğ süt ile yapılan ve çiftlik peyniri olarak bilinen Cantal Fermier'dir. İkinci tür ise pastörize sütten yapılan ve seri bir şekilde üretilen Cantal Laitier'dir. Cantal peyniri, yalnızca samanla beslenen Salers ineklerinin sütünden yapılır. Aynı şekilde hasat dönemi yalnızca 15 Kasım - 15 Nisan tarihleri arasındadır. 

Cantal Peynirinin Özellikleri Nelerdir?

  1. Tat: Tadı cheddar'ı anımsatan bu peynir, yaşlandıkça daha güçlü bir tada sahip olur. Olgunlaşmış cantalın fındıksı, keskin ve güçlü bir tadı vardır. Genç peynir ise tatlı ve tereyağlı bir tada sahiptir. 
  2. Kıvam: Cantal peyniri, yarı sert peynirler arasındadır. Olgunlaştıkça kıvamı sertleşir. Dışı sert olan bu peynirin içi yumuşaktır. 
  3. Renk: Rengi, sarımsı beyazdan krem rengine kadar değişir. Olgunlaştıkça üzerinde koyu çatlaklar görülebilir. 
  4. Aroma: Kendine özgü bir aromaya sahiptir. Baharat, çimen ve fındık notaları içerir. 

Cantal Peyniri Nasıl Kullanılır?

Cantal peyniri, dilimlendiğinde sandviç ve peynir tabağında kullanılır. Elma, üzüm gibi meyvelerle eşleştirilir. Cantal peyniri fondü, çorba ve salatalarda da kullanılır. Hamur işleri ve graten yapımında tercih edilebilir. Tatlı ve tuzlu tariflerde rendelenerek zenginlik katabilir. 

Cantal peynirinin kabuğu tüketilmemeli ve mutlaka çıkarılmalıdır. Keskin ve güçlü bir peynir olduğu için, çocuklar ve yaşlılar için uygun değildir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Romano peyniri nasıl kullanılır?
  2. Hellim peyniri nasıl pişirilir?
  3. Feta peyniri nasıl yapılır?
  4. Raclette peyniri nasıl yenir?
  5. Çökelek peyniri nedir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Baby Shower İçin 12 İkramlık Tarif
Krem Şantili Tarifler: Mutlaka Denemeniz Gereken 15 Nefis Tarif
Yılbaşı Ağacı Nasıl Süslenir? 8 Adımda Süper Dekor
Havuçlu Kekinize Lezzet Katacak 10 Malzeme
Ayva Tatlısı Yaparken Bilmeniz Gereken 7 Püf Noktası
Yumurtasız Kahvaltı Tarifleri: Birbirinden Lezzetli 10 Tarif