Candida diyeti, vücutta bazı faktörlere bağlı olarak çoğalan, Candida albicans adlı mantarınneden olduğu enfeksiyonu tedavi etmek ve mantarın büyümesini engellemek amacıyla uygulanan bir beslenme programıdır. Candida mantarı, sindirim sisteminde ve deride bulunan bir mikroorganizmadır. Ancak bağışıklık sistemi zayıfladığında, stres, antibiyotik kullanımı,şekerli ve işlenmiş gıdaların aşırı tüketimi gibi faktörler mantarın çoğalmasına yol açabilir. Candida diyeti, mantarın çoğalmasını tetikleyen gıda ve maddelerden kaçınılmasını içerir.
Candida diyeti, mantarın çoğalmasını tetikleyen gıda ve maddelerden kaçınmayı içerir. Şeker, işlenmiş gıdalar ve bazı karbonhidratlar bu diyette sınırlıdır. Bu diyetin temel amacı, vücutta şekerin ve maya mantarının beslenmesine yardımcı olan gıdaların azaltılması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve bağırsak florasının dengeye kavuşturulmasıdır.
Candida diyeti genellikle 3-6 hafta arasında uygulanır. Bu süre, kişinin genel sağlık durumuna, Candida enfeksiyonunun şiddetine ve diyeti ne kadar sıkı uyguladığına göre değişebilir. Bazı insanlar daha uzun süre devam edebilir, ancak diyeti sürekli olarak sürdürmek zordur. Bu süre sonunda, vücutta Candida miktarının azalması beklenir.
Candida diyeti, özellikle şekerli ve işlenmiş gıdalardan kaçınılması nedeniyle kilo kaybı sağlayabilir ancak bu diyetin temel amacı kilo kaybı değil, Candida'nın kontrol altına alınmasıdır. Bu diyeti uygularken, kişinin metabolizması, başlangıç kilosu ve fiziksel aktivite durumuna göre kilo kaybı değişir.
Kronik hastalığı olanlar, hamile ve emziren kadınlar, yetersiz beslenenler için bu diyet sistemi uygun değildir. Candida diyeti, fayda sağlasa da, kişisel ihtiyaçlar ve sağlık durumu göz önünde bulundurularak bir sağlık profesyoneline danışılarak uygulanmalıdır
Sonuç olarak, candida diyeti, aşırı çoğalan Candida mantarını kontrol altına almak için oldukça etkilidir. Ancak, diyetin uygulanması ve kişisel sağlığınıza etkisi konusunda bir uzmanla birlikte çalışmak, en iyi sonuçları almanızı sağlar.
Yazar:
Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Sinem Kara
Şunlara da göz atın;