Clear Buz: Buz Küpleri Nasıl Şeffaf Yapılır?
Şeffaf buz nasıl yapılır? Buzu şeffaflaştırmak için ne yapmak gerekir? İşte, görünümü ile dikkatleri üzerine çeken şeffaf buz yapmak için kullanabileceğiniz 4 farklı yöntem:

Buz, suyun içindeki gazların dışarı çıkamayıp kristallere dönüşmesi yüzünden berrak bir görünüm alır. Evlerde dondurulan buzlar, bulanık bir görünümdedir. Bulanık buz, saf ve şeffaf buza göre daha çabuk erir ve daha zayıftır. Bu nedenle restoran ve cafelerde kaliteli şeffaf buzlar kullanılır. 'Evde şeffaf buz nasıl yapılır?' diye merak edenler için, uygulanan 4 farklı yöntemi sizler için derledik. 



Şeffaf Buz Nasıl Yapılır?

  1. Kaynar Su Yöntemi:

Kaynar su yöntemini kullanmak için, suyun mutlaka saf veya arıtılmış olması gerekir. Bulanık görünüme yol açan kabarcıklar, kaynatma yöntemiyle giderilir. Bu yüzden suyu tencereye koyun ve bir kez kaynatın. Ardından kapağını kapatarak soğumaya bırakın. Su soğuduğunda tekrar ocağa alın ve kaynatın. Daha sonra ılıması için bir süre bekleyin. Su yeterince soğuduğunda, buz kalıplarına dökün ve üzerini streç film ile kapatın. (Eğer su sıcakken buz kalıplarına dökerseniz, plastik eriyecektir.) Böylece suyun içine toz parçacıkları gelmeyecektir. Buz kalıbını dikkatli bir şekilde dondurucuya yerleştirin. 3-4 saatin ardından buz kalıbını çıkartıp, içindeki şeffaf buzları görebilirsiniz.

  1. Yukarıdan Aşağı Dondurma Yöntemi:

Bu yöntem için, dondurucuya sığacak boyutta bir soğutma çantası gereklidir. Öncelikle buz kalıplarını veya plastik kapları soğutucunun içine yerleştirin. Çantanın içerisindeki buz kalıplarına su dökün. Ardından buz kalıplarının etrafına da su dökün. Buz kalıplarının etrafına döktüğünüz su, yalıtım yaparak buz küplerinin donmasını engeller. Soğutucu çantayı, kapağını kapatmadan, dondurucunun içerisine yerleştirin. Soğutucu çantayı bu şekilde 24 saat bekletin. 24 saatin sonunda soğutucu çantayı çıkartın ve buz kalıplarının etrafındaki buzları ayırın. Kalıbın içindeki buzların üstünde ince buğulu bir tabaka olsa da, kalan kısımları tamamen şeffaf olacaktır.

  1. Aşağıdan Dondurma Yöntemi:

Şeffaf buz yapmak için kullanılan en hızlı yöntem, aşağıdan dondurmaktır. Bir kaseyi suyla doldurun ve içerisine tuz ekleyin. Bu kaseyi dondurucuya yerleştirin. Kasenin içindeki su, tuz nedeniyle donmayacaktır. Tuzlu suyu dondurucuda yaklaşık 3 saat bekletin. Bu esnada çaydanlıkta bir miktar su kaynatın. Daha sonra soğumaya bırakın. Kaynattığınız suyu plastik bardaklara dökün. Tuzlu suyu dondurucudan çıkartın. Plastik bardağı, çok soğuk olan tuzlu suyun içerisine yerleştirin. Tuzlu suyun soğukluğuna bağlı olarak, plastik kaplardaki su şeffaf bir şekilde donacaktır. Şeffaf buz elde ettiğinizde, erimesini önlemek için buzluğa yerleştirin.

  1. Yüksek Sıcaklıkta Dondurma Yöntemi:

Bu yöntem için dondurucunun ayarını -1'e ayarlayın ve su dolu buz kalıplarını dondurucuya yerleştirin. Yavaş donma işlemi sayesinde, 24 saat sonra şeffaf buz elde edebilirsiniz. Ancak dondurucunun içerisine başka besinler varsa, dereceyi -1'e getirmek sakıncalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Buz kalıbı nasıl temizlenir?
  2. Süt nasıl dondurulur?
  3. Yemekler dondurucuda nasıl saklanır?
  4. Lazanya nasıl dondurulur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?