Brokoli Sapı Yenir Mi: 4 Farklı Tarif
En sağlıklı sebzelerden biri olan brokolinin sapı yenir mi? Brokoli sapı hangi tariflerde kullanılır? İşte, brokoli sapı ile kolayca hazırlayabileceğiniz 4 farklı tarif:

Brokoli, sağlık açısından en faydalı sebzelerden biridir. Çoğunlukla haşlama usulüyle pişirilen brokoli, çiçeklerine ayrılarak çorba, salata, makarna gibi farklı tariflerde kullanılır. Sindirim sistemine karşı olumlu etkileri olan brokoli, aynı zamanda tokluk hissini artırır. Düşük kalorisi sebebiyle diyet listelerinin de vazgeçilmezidir. Üstelik vejetaryen ve vegan beslenmesinde de önemli yere sahiptir. Brokoli çok sağlıklı olmasına rağmen, sapları genellikle temizleme aşamasında koparılıp atılır. Peki, bu işlem ne kadar doğru? Gelin, brokoli sapları hakkında merak edilenlere daha yakından bakalım.

Brokoli Sapları Yenir Mi?

Brokoli sapları, lif ve vitaminlerle doludur. Bu yüzden tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Ancak dış kabukları sert ve çok lifli olduğu için tüketimi zorlaştırabilir. Bu yüzden bıçak yardımıyla sap kısmının kabukları soyulur, ardından ince ince dilimleyerek tüketilebilir. Brokoli sapları, tıpkı brokolinin kendisi gibi çiğ bir şekilde tüketilmemeli, bunun yerine haşlama yöntemiyle pişirilmelidir. Brokoli sapı, kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur. Ancak bu sapları hangi tariflere uyduracağınızı bilmiyorsanız, kızartma, çorba, makarna ve salata gibi tariflere renk katmak amacıyla kullanabilirsiniz.

Brokoli Sapı ile Neler Yapılır?

  1. Brokoli Sapı Çorbası

Malzemeler;

  1. 1 adet brokolinin sapı
  2. 1 adet soğan
  3. 2 adet havuç
  4. 2 adet patates
  5. 1 adet karnabahar sapı
  6. Karabiber
  7. Tuz
  8. 1 paket krema
  9. 1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı: Sebzelerin saplarını soyun ve ufak parçalar halinde doğrayın. Sapları bir tencereye alın. Aromasını artırmak için bir adet karnabahar çiçeği ve bir adet brokoli çiçeği ilave edin. Soğan, patates ve soğanları ince ince doğrayıp tencereye ekleyin. Üzerine su ekleyerek orta ateşte tüm sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Sebzeler piştiğinde suyunu süzün ve blenderdan geçirerek püre kıvamına getirin. Ardından hazırladığınız karışımı süzgeçten geçirin. Üzerine krema ve tereyağı ekleyerek blenderdan geçirin ve servis edin. 

  1. Brokoli Sapı Salatası

Malzemeler;

  1. 2 adet brokoli sapı
  2. 2 adet havuç
  3. 1 su bardağı mor lahana (dilimlenmiş)
  4. 1/2 fincan karışık ot (nane, maydanoz, fesleğen)
  5. 1 yemek kaşığı bal
  6. 1/4 fincan sızma zeytinyağı
  7. 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  8. 1 yemek kaşığı hardal
  9. Tuz
  10. Karabiber

Yapılışı: Brokoli saplarının dışını soyun ve kaynar suya atarak 5 dakika pişirin. Ardından brokolinin saplarını mutfak robotundan geçirin. Mor lahana, havuç ve otları ince ince doğrayıp bir kaseye alın. Mutfak robotundan geçirdiğiniz brokoli saplarını üzerine ekleyin. Bal, sirke, zeytinyağı, hardal, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın ve salatanın üzerinde gezdirin. Güzelce karıştırarak servis edin.

  1. Brokoli Sapı Püresi

Malzemeler;

  1. 3 adet brokoli sapı
  2. 1/2 limon
  3. 1/4 fincan tahin
  4. 1/4 fincan maydanoz
  5. 1 diş sarımsak
  6. Kırmızı toz biber
  7. 1 çay kaşığı tuz
  8. 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: Brokoli saplarının dışını soyun ve tencereye alın. Üzerine su ekleyerek buharda pişirin. Brokoli sapları yumuşadığında mutfak robotuna alın. Zeytinyağı dışındaki malzemeleri üzerine ekleyerek püre kıvamına gelinceye kadar çektirin. Ardından zeytinyağını ekleyip tekrar karıştırın. Hazırladığınız püreyi, et yemeklerinin altında yatak olarak kullanabilirsiniz.

  1. Fırında Brokoli Sapı

Malzemeler;

  1. 4 adet brokoli sapı
  2. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  3. Bir tutam kırmızı toz biber
  4. 1/4 çay kaşığı sarımsak tozu
  5. 1 çay kaşığı deniz tuzu
  6. 1 tutam karabiber

Yapılışı: Brokoli saplarının dışını soyun ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Bir kabın içinde zeytinyağı, tuz, sarımsak tozu, karabiber ve kırmızı toz biberi karıştırın. Karışımı fırça yardımıyla brokoli saplarının üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 20-25 dakika, pişirin. Ara sıra sapları çevirmeyi unutmayın. Afiyet olsun.

Bu tariflere ek olarak brokoli kullandığınız yemeklerde, saplarını da temiz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Çiğ brokoli yenir mi?
  2. Brokoli tarifleri
  3. Brokoli pişirirken yapılan hatalar
  4. Brokoli nasıl temizlenir?
  5. Kereviz sapı ile hazırlanan tarifler

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Asla Derin Dondurucuya Koymamanız Gereken 9 Besin
Peru Biberi (Karabiber Ağacı) Nedir, Nasıl Kullanılır?
Yağlamanın Yanına Ne Gider: 10 Tamamlayıcı Tarif
Pastırma Çiğ Yenir Mi?
19 Aralık 2024 Masterchef'te Neler Yaşandı?
Dünyanın En İyi Sebze Yemekleri Açıklandı: Türkiye'den 5 Yemek Listede