Bölgesel Yağlanma Nedir, Neden Olur?
Bölgesel yağlanma nedir? Bölgesel yağlanma neden olur? Elma tipi ve armut tipi vücut nedir? İşte, Dyt. Rıdvan Arslan'dan bölgesel yağlanma hakkında merak edilenler:

Bölgesel yağlanma, vücudun alt karın, basen veya sırt gibi herhangi bir bölgesindeki artan yağlanma miktar��dır.

Alınan enerji ve harcanan enerji arasında bir denge vardır. Eğer bu denge sabit ise kilomuzu koruruz. Alınan enerji, harcanan enerjiden fazla ise kilo alımına neden olur. Bölgesel yağlanmanın tek nedeni fazla kalori alımı değildir. Bazen alınan enerji, harcanan enerjiden düşük olmasına rağmen yağlanabiliyoruz.

Bölgesel Yağlanmanın Nedenleri

  1. Genetik yatkınlık
  2. Hormonlardaki düzensizlikler
  3. Metabolizmanın yavaşlaması
  4. Kalori alımının gereğinden fazla olması
  5. Sedanter yaşam
  6. Karbonhidrat miktarı yüksek besinlerin fazla miktarda tüketilmesi
  7. Fast food tüketiminin sıklığının artması
  8. Yeme düzensizlikleri
  9. Psikolojik etkenler

Genel olarak görülen iki farklı vücut tipi vardı; elma ve armut tipi.

Elma tipi yağlanmada, yağ oranı karın bölgesinde fazladır.

Armut tipi yağlanmada basen ve bacak bölgesindeki yağ oranı diğer bölgelere göre daha fazladır. Genellikle östrojen düzeyi yüksek olan bireylerde görülür.


Elma Tipi Yağlanmada Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  1. Yemek saatlerinizi düzene sokun.
  2. Porsiyon kontrolüne dikkat edin.
  3. Kurubaklagillere sofranızda yer verin. 
  4. Salatalarınızın içerisine haşlayıp ekleyebilirsiniz.
  5. Glisemik indeksi yüksek beyaz un ve pirinç gibi besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  6. Şeker ve şekerli gıdalardan uzak durun. Etiket okuma alışkanlığı edinin.
  7. Yumurta, balık ve et gibi kaliteli protein kaynaklarının tüketimine ağırlık verin.
  8. Nişasta miktarı yüksek havuç, patates, muz ve üzüm gibi meyve ve sebzelerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  9. Meyvelerden ananas ve yaban mersinine ara öğünlerinizde yer verin.
  10. Yeşil çay, içeriğindeki kateşin ile bel çevresindeki yağlanmanın azalmasını sağlar. Günde 2 fincan yeşil çay tüketin. 
  11. Beslenmenizde sağlıklı yağlara yer açın. Zeytinyağı yemeklerin vazgeçilmezidir.
  12. Yoğurt tüketimi bel çevresindeki yağlanmayı önlemeye yardımcıdır.
  13. Kızarmış patates, çikolata ve kek gibi birçok besinin trans yağ miktarı yüksektir. Trans yağ bel-göbek çevresindeki yağlanmayı arttırdığından tüketilmesi önerilmemektedir.
  14. Yemeklerinizi tatlandırırken pul biber, zencefil, zerdeçal ve kimyondan destek alın.
  15. Salatalarınıza ev sirkesi ilave edin.
  16. Alkolün fazla tüketimi yağ olarak depolanmasına neden olur. Alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  17. Abur cubur ve paketli gıdaları tüketmek yerine sağlıklı alternatifleri seçin. 
  18. Aşırı tuz tüketiminden kaçının. Günlük 1 tatlı kaşığı tuz tüketin.
  19. Günde 12-15 bardak su tüketilmelidir. 
  20. Karın bölgesini çalıştıran egzersizlere günlük hayatınızda yer verin.
  21. Günde en az 7 saat uyumaya gayret edin.


Armut Tipi Yağlanmada Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  1. Beslenmenizde basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratları tercih edin. Tam tahıl ürünleri ve kurubaklagiller kompleks karbonhidratlara örnektir.
  2. Proteinden zengin ve yağdan fakir beslenin.
  3. Süt ve süt ürünlerini yarım yağlı veya light tercih edin.
  4. Sebze ağırlıklı beslenin. Sebzelerinizi seçerken farklı renklerde olmasına özen gösterin. 
  5. Yoğurt tüketirken içerisine 1 çay kaşığı zencefil eklemeyi ihmal etmeyin.
  6. Meyve seçiminde ananas ve yeşil elmaya öncelik verin. Üzerlerine toz tarçın serpin.
  7. Soya ürünleri, işlenmiş etler, bezelye ve fermente edilmiş ürünlerin östrojen miktarını arttırıcı özelliktedir. Bu besinlerin tüketimini sınırlandırın.
  8. Kafeinin idrar sökücü özelliği ile vücuttaki suyu attığı unutulmamalıdır. Kahve veya çay içerken yanında aynı bardağın iki katı büyüklüğünde su içilmelidir.
  9. Bacaklarda oluşabilecek selülitin önüne geçmek için günde en az 12-15 bardak su tüketilmelidir.
  10. Basen ve bacak bölgenizi çalıştıracak egzersizler yapın. Düzenli egzersiz yapmayı hayatınıza yerleştirin.


Yazar:

Dyt. Rıdvan Arslan

instagram.com/dyt.ridvanarslan


Şunlara da göz atın;

  1. Uyumanıza yardımcı olan içecekler
  2. Kızarmış gıdalar neden kötü?
  3. Gece yemek yeme atakları neden olur?
  4. Demir emilimi nasıl artırılır?
  5. Bağırsakları harekete geçiren besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı