Taze böğürtlenler lezzetlidir, ancak bozulmadan veya küflenmeden önce buzdolabında ancak çok uzun süre kalamayabilirler. Lezzet kaybı veya dondurucu yanması riski olmadan böğürtlenleri nasıl donduracağınızı öğrenin.
Böğürtlen Nedir?
Böğürtlen, Rosaceae gül ailesindeki Rubus cinsi tarafından üretilen yenilebilir meyvelerdir. Ahududu gibi yakın kuzenleri gibi, böğürtlen de kayda değer miktarda C vitamini, K vitamini, potasyum ve diyet lifi içerir. Çok az genel yağ ve sıfır doymuş yağ içerirler. Az miktarda protein içerirler, ancak kalorilerinin çoğu karbonhidrat şeklinde gelir.
Taze böğürtlen, toplandıktan kısa bir süre sonra yenildiğinde en iyi tadı verir. Ayrıca buzdolabında bir gecede kalabilirler, ancak ellerinizde bol miktarda taze çilek bulursanız, gelecekte zevk almak için dondurulmuş meyveler yapmayı düşünün.
Böğürtlen Nasıl Dondurulur?
Böğürtlenleri evde sadece bir kevgir, fırın tepsisi, parşömen kağıdı ve dondurucu poşetleri kullanarak dondurabilirsiniz. Beş basit adımda meyveleri nasıl donduracağınızı öğrenin.
- Böğürtlenleri Soğuk Suyla Yıkayın: Bir kevgir kullanın veya meyveleri bir kase soğuk suya batırın.
- Meyveleri Kurumaya Bırakın: Böğürtlenlerinizi kağıt havlu veya bez mutfak havlusu üzerine tek kat olacak şekilde dizin. Büyük ölçüde havada kurumasına izin vermelisiniz, ancak işlemi hızlandırmak için bir havluyla hafifçe vurabilirsiniz.
- Fırın Tepsisine Dizin: Böğürtlenleri parşömen kağıdı ile kaplı bir çerez kağıdına yerleştirin. Meyvelerin hiçbirinin dokunmadığından emin olun.
- Fırın Tepsisini Dondurucuya Yerleştirin: Fırın tepsisini dondurucuya kaydırın ve en az üç saat orada bırakın. Orada daha uzun süre tutabilirsiniz, ancak toplam süre on iki saati geçmemelidir. Hızlı dondurma olarak bilinen bu adım, tek tek meyvelerin dondurucu poşetinde birbirine yapışmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
- Dondurulmuş Böğürtlenleri Dondurucu Poşetlerine Aktarın: Fırın tepsisini çıkarın ve donmuş meyveyi uzun süreli saklama için kalın plastik torbalara veya dondurucuya uygun bir kaba kaydırın. Bu donmuş böğürtlenleri, dondurucu yanığı veya kayda değer lezzet kaybı olmadan dondurucuda altı aya kadar saklayabilirsiniz. Böğürtleni dondurmadan önce bir bardak şekerle karıştırırsanız, dondurucuda saklama süresini dokuz aya kadar uzatabilirsiniz.
Dondurulmuş Böğürtlen Kullanmanın Yolları
Çeşitli tariflerde kullanmak için böğürtlenin buzunu çözebilir veya belirli kullanımlar için donmuş halde saklayabilirsiniz.
- Dondurulmuş Smoothies: Böğürtlen, ahududu, yaban mersini ve çilek dahil olmak üzere donmuş meyveler, lezzetli smoothie'ler yapmak için doğrudan süt veya meyve suyuyla birlikte bir karıştırıcıya girebilir. Muz, yulaf, fındık veya yoğurt eklemeyi düşünün.
- Böğürtlen Dondurması: Dondurulmuş böğürtlenlerinizi bir dondurma tarifine ekleyebilirsiniz.
- Böğürtlenli Turta: Bir ayakkabıcıyla aynı malzemelerin birçoğunu kullanarak, çözülmüş böğürtlenleri ağız sulandıran bir turtaya dönüştürebilirsiniz. Dondurucunuzdaki donmuş böğürtlen ve diğer meyvelerin karışımını karışık meyveli turtada da kullanabilirsiniz.
- Böğürtlen Reçeli: Şefler, hem taze böğürtlen hem de dondurucudan çözülmüş böğürtlen ile reçel yapmakta başarılıdır. Böğürtlen reçeli buzdolabında üç aya kadar dayanacaktır.
Şunlara da göz atın;
- Böğürtlenin faydaları nelerdir?
- Böğürtlenli tarifler
- Ahududu ve böğürtlen arasındaki farklar nelerdir?
- Ahudunun faydaları nelerdir?