Boğazınızda hiçbir şey olmamasına rağmen, yumru varmış gibi hissettiğiniz oluyor mu? İşte, bu duruma boğazda takılma hissi denir. Nefes alırken, bir şeyler yiyip içerken veya yutkunurken gözlemlenen bu his, genelde reflü, tiroid ve stres kaynaklıdır. Ancak bu hissin altında farklı sebepler de yatıyor olabilir. İşte, boğazda takılma hissinin en yaygın nedenleri:
Asit reflü, mide asidi gibi mide içeriğinin yemek borusuna geri dönmesi sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu içerikler yemek borusunu tahriş ederek boğazda ve midede yanma hissine yol açar. Aynı zamanda takılma hissine de sebep olur.
Stres, boğaz kaslarının büzülmesine neden olarak boğazda takılma hissine yol açabilir. Ayrıca yutkunma güçlüğü semptomları da eşlik edebilir.
2012 yılında World Journal'da yayımlanan bir araştırmaya göre, bademcik iltihabı, geniz akıntısı ve boğazda enfeksiyonlar, takılma hissine sebep olabilir.
Farenjit, boğazın arkasını kaplayan mukoza zarının iltihaplanmasıdır. Yani farenjit olduğunuzda, boğazda yanma, kızarma, yutkunma güçlüğü ve boğazda takılma hissi görülebilir. Bu hastalığın tedavisinde bol bol su içmeniz önerilir.
Dünya Gastroenteroloji Dergisi'ne göre, tiroid hormonunun fazla veya az salgılanması, boğazda takılma hissiyle kendini gösterebilir. Guatr, yani tiroid bezinin büyümesi de bu duruma yol açabilir.
Boğazda takılma hissinin diğer nedenleri;
Önemli Not: Boğazda takılma hissi sık sık tekrarlıyorsa ve uzun süre devam ediyorsa, takılma hissinin altında yatan nedeni bulmak ve tedavi olmak için mutlaka bir doktora başvurun.
Şunlara da göz atın;