Dana etinin antrikot, bonfile, kontrfile ve yumurta gibi bölümlerinden elde edilen biftek, en lezzetli et çeşitlerinden biridir. Besin değeri yüksek olan biftek, protein bakımından son derece zengindir. Kas ve kemik gelişimine büyük bir katkı sağlar. B vitamini, çinko ve demir değeri de yüksektir. Düzenli tüketildiğinde kansızlığa karşı etkilidir. Kas yapısının güçlenmesini ve vücudun dinç olmasını sağlar. Ancak bifteği pişirmek, çok kolay değildir. Biftek pişirirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Lezzetli bir biftek hazırlamak istiyorsanız, bu noktalara dikkat etmeli, bifteği uygun şekilde pişirmelisiniz. Biftek pişirmenin püf noktaları nelerdir diye merak edenler için, işte biftek pişirme teknikleri:
Kırmızı et veya tavuk eti alırken her zaman güvenilir yerlerden almaya özen gösterin. Hatta mümkünse süpermarket yerine bildiğiniz kasapları da tercih edebilirsiniz. Yapacağınız yemeği önceden belirleyin. Bu sayede eti alırken antrikot mu yoksa bonfile mi alacağınıza daha iyi karar verebilirsiniz. Eğer marinasyon işlemi uygulayacaksanız, eti döverek incelttirmeyin. Bu işlem, marinasyon sosunun akmasına neden olur. Bifteğin üzerinde yağ damarları olmasına dikkat edin. Yağ damarları, bifteğe lezzet katar.
Bifteği eşit derecede pişirebilmek için, etin kuru olması gerekir. Bu yüzden pişirmeden önce bifteği tuzlayın ve kağıt havlu üzerinde bekletin. Bu sayede nemini salacaktır.
Bifteği buzdolabından çıkarır çıkarmaz pişirmeyin. Siz yemeğin malzemelerini hazırlarken eti buzdolabından çıkartıp tuzlayın ve kağıt havluda ortalama 30 dakika bekletin. Fakat 30 dakikadan daha fazla bekletmemek de oldukça önemli. Aksi takdirde et kurur ve bakteriler üremeye başlar.
Eti çok ince ya da kalın kesmek, marine işleminin bozulmasına yol açar. Eğer çok kalın keserseniz, etin dışı sosa bulanırken, içi aynı kalacaktır. Bu yüzden bifteği keserken 1 buçuk parmak kalınlığında olmasına özen gösterin.
Eti marine sosuyla birleştirdikten sonra derin dondurucuda değil, buzdolabında bekletin. Derin dondurucu, etin suyunu salmasına ve lezzetini kaybetmesine neden olur. Bununla birlikte eti kaba yerleştirdikten sonra, tek kullanımlık hava alabilen poşetlere sarın.
Mühürleme işleminden önce, tuz, karabiber gibi baharatları ekleyin. Ardından etinizi mühürleyin. Et mühürlendikten sonra, hemen tavadan almayın. Bunun yerine ortalama 10 dakika daha pişirin. Soslama işlemini ise mühürlendikten sonra yapın.
Eti pişirmeden 10 dakika önce tavayı ısıtın ve ocağı yüksek ateşe ayarlayın. Bu sayede mühürleme işlemi de daha kolay olacaktır. Eti, ısınan tavaya koyun ve yüksek ateşte pişirmeye devam edin.
Et, pişerken kendi suyunu salmaya başlar. Bu yüzden tavaya çok fazla yağ koymamanız gerekir. Yağ oranını belirlemek için, etin damarlarına bakın. Eğer etin üzeriinde yağ damarları varsa hiç yağ eklemeyin. Yoksa, çok az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Bifteği pişirirken önlü arkalı çevirerek kızartmak gerekir. Ancak bu işlemi uygularken yalnızca maşa kullanın. Eğer ete çatal veya sivri bir şey ile bastırırsanız, içindeki tüm su akacak ve lezzetini kaybedecektir.
Biftek, tavadan alındıktan sonra da pişmeye devam eder. Bu yüzden bifteği pişirdikten sonra servis tabağına alın ve 3-4 dakika bu şekilde bekletin. Ardından servis edebilirsiniz.
Ete ekleyeceğiniz kekik, nane, pul biber gibi baharatlar servis esnasında olmalıdır. Yani tuz ve karabiber et pişmeden önce, pul biber ve kekik et piştikten sonra atılmalıdır.
Ete son bir dokunuş katmak istiyorsanız, kenarda tereyağı eritin. Eti mühürleme işleminin sonuna doğru, üzerine eritilmiş tereyağı dökerek lezzetini arttırabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;