Biberiye Nasıl Hasat Edilir?
Birçok tarife aromasını veren lezzetli biberiye nasıl hasat edilir? Biberiye hasadını sizler için anlattık. İşte, biberiye nasıl hasat edilir:

Biberiye evde ya da bahçede yetiştirilebilen, bakımı kolay bir bitkidir. Biberiye çalısının kokulu yaprakları her türlü tarifte harika kokar ve tadar. Biberiye, saçınız ve saç deriniz için birçok faydalı özelliğe sahip saç bakımları oluşturmak için bile kullanılır. Biberiyeyi hasat edip taze kullanmak veya daha sonra yemek pişirmek gibi şeylerde kullanmak üzere saklamak çok basittir. Biberiye nasıl hasat edilir sizler için anlattık. İşte, biberiye nasıl hasat edilir:



Biberiye Nasıl Kesilir?

  1. Biberiye hasat etmek için ilkbahar veya yazı bekleyin. Biberiye en aktif olarak ilkbahar ve yaz aylarında büyür, bu nedenle kestiğiniz dallar daha hızlı büyüyeceğinden hasat için en iyi zamandır. Büyümesini teşvik etmek için bitkinin bir kısmını günlük veya haftalık olarak kesin.
  2. Biberiyeyi kurutmayı planlıyorsanız, çalı hasat için çiçek açmaya başlayana kadar bekleyin. Bu, yaprakların en fazla yağ ve lezzet içerdiği zamandır.
  3. Biberiyenin hangi dallarının hasat edileceğini seçin. En az 20 cm uzunluğundaki dalları arayın. Yeni büyüyen dallardan hasat etmeyin.
  4. Her zaman hasat edebileceğiniz olgun dallara sahip olduğunuzdan emin olmak için birkaç bitkiyi bir arada tutun. İhtiyaç duyacağınız bitki sayısı büyüklüklerine göre değişir, ancak çoğu insan için 2-3 yeterli olacaktır.
  5. Sağlıklı kısımlarını hasat ederken bitkinin ölü ve kuru kısımlarını çıkarın.
  6. Makas her bir dalın üst kısmını 5 cm kesin. Bitkiyi çok yakın kesmeyin ve her dalda biraz yeşil yaprak bıraktığınızdan emin olun. Kesilmiş biberiye dallarını bir sepet veya kaseye koyun.
  7. Tek seferde az miktarda taze biberiye kullanmak istiyorsanız, dalların üst kısımlarından ihtiyacınız olduğunda birkaç yaprak koparabilirsiniz.
  8. Tek seferde ihtiyacınız olandan daha fazla biberiye kesmeyin.
  9. Bir seferde bir biberiye çalısının 1/4'ünden fazlasını hasat etmeyin. Gelişmeye ve yeni dallar üretmeye devam edeceğinden emin olmak için bitkinin en az 3/4'ünü bırakın. Daha fazlasını hasat etmeden önce biberiye bitkisinin tekrar büyümesine izin verin.
  10. Kullanmak için hasat etmeseniz bile, sağlıklı büyümeyi teşvik etmek için biberiyeyi yılda birkaç kez budamalısınız.
  11. Biberiyeyi kışa çok yakın bir zamanda hasat etmemeyi unutmayın çünkü çok hızlı büyümeyecektir. Son hasatınızı ilk dondan en az 2 hafta önce yapın, böylece kış başlamadan önce büyümek için zamanınız olur. Daha büyük, daha dolgun biberiye çalıları kışa daha iyi dayanabilir.



Biberiye Nasıl Saklanır?

  1. 10 gün boyunca kuruması için taze biberiye demetlerini asın. Eşit büyüklükteki biberiye dallarını birbirine bağlayın ve karanlık, iyi havalandırılan ve kuru bir alanda kurumaları için asın. Yaklaşık 10 gün sonra tamamen kuruduğunda biberiyeyi alın ve saklamak için yapraklarını soyun.
  2. Kurutulmuş biberiye yapraklarını hava geçirmez kaplarda veya kavanozlarda dolaplarınızda veya kilerinizde saklayın.
  3. Biberiye demetlerini bir arada tutmak için sicim veya lastik bantlar kullanın.
  4. Kuru biberiye sonsuza kadar dayanır, ancak bir yıl içinde en iyi tada sahip olur.
  5. Taze biberiyeyi hava geçirmez kaplarda veya poşetlerde buzdolabında veya derin dondurucuda saklayın. Biberiye dallarını yıkayın, ardından temiz bir havlu veya kağıt havlu üzerinde kurumaya bırakın. Yaprakları soyun, bir poşet ya da kap içerisinde buzdolabına ya da derin dondurucuya kaldırın.
  6. Biberiyeyi buzdolabında veya derin dondurucuda saklamak, aromayı kurutulmuş biberiyeden daha fazla, taze biberiyeden daha az koruyacaktır.
  7. Dondurucuda saklanan biberiye buzdolabında olduğundan daha uzun süre dayanır, ancak buzdolabındaki biberiye daha güçlü bir tada sahip olur. En iyi sonucu almak için buzdolabında sakladığınız biberiyeyi 1-2 hafta içinde kullanın.
  8. Biberiyeyi bir buz kalıbında dondurun. Hasat ettiğiniz biberiye dallarının yapraklarını soyun ve bir buz kalıbında su veya zeytinyağında dondurun. Tariflerinizde kolayca taze biberiye tadı elde etmek için bu küpleri soslarda veya çorbalarda kullanın.
  9. Küp başına dondurduğunuz yaprak miktarı size kalmış. Yapabileceğiniz yaygın bir tarifin ne kadar biberiye gerektirdiğini kontrol edin ve bu miktarı bir küpte dondurun.
  10. Biberiye dondurulduktan sonra buz tepsisini boşaltabilir ve küpleri hava geçirmez bir kapta veya dondurucuda poşet içinde saklayabilirsiniz.


Şunlara da bakın;

  1. Biberiye çayının faydaları
  2. Biberiye nasıl kurutulur?
  3. Biberiyenin faydaları nelerdir?
  4. Biberiyeli tarifler

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı