Beyin Detoksu Nasıl Yapılır?
Beyin detoksu nedir, nasıl yapılır? Beyin detoksunda hangi besinlere yer verilir? Beyin detoksu ne işe yarar? İşte, zihinsel olarak arınmanızı sağlayacak beyin detoksu:

Beyin detoksu, hafızayı güçlendirmek, sersemliği kovmak, bilişsel işlevi artırmak ve zihinsel olarak arınmak amacıyla yapılan bir detoks çeşididir. Aslında beyniniz kendi başına iş halletme konusunda oldukça iyidir. 2015 yılında yayınlanan bir makalede, bu durumun beyin ve sinir sisteminden atık ürünleri uzaklaştıran glisatik sistemin bir parçası olarak gerçekleştiği açıklanmıştır. Yani bu sistem, beynin çöp toplayıcısı olarak da düşünülebilir. Glifatik sistem, işin çoğunu siz uyurken yapar. Uyku esnasında, beyindeki hücreler arasında daha yüksek hacimde açık alan vardır. Bu da beynin çöpü çıkarması için daha fazla alan sağladığını gösterir.


  1. Glisatik sistemde ilk olarak kanallar beyin omurilik sıvısı ile dolar.
  2. Bu sıvı ağ boyunca akar. Proteinler, toksinler ve diğer ürünler gibi çöpleri toplar.
  3. Beyin daha sonra bu atığı, vücudunuzda hareket ettiği ve diğer atık türleri gibi farklı drenaj bölgelerine atar. 

Beyin Detoksu Nasıl Yapılır?

  1. Düzenli bir yatma saatiniz olsun.

Her gün aynı saatte yatmak ve uyanmak, daha iyi dinlenmenizi sağlar. Genel uyku kalitenizi iyileştirir. Tutarlı uyku, 7-9 saat arası değişen doğru miktarda uyku almayı içerir. Yatak odanızı serin ve karanlık tutmak, daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Odanızı sadece uyumak için kullanırsanız, yatağa gittiğinizde daha kolay bir şekilde uykuya dalabilirsiniz. 

  1. Yatmadan önce biraz stres atın.

Stres ve kaygı, uyku sorunlarının asıl nedenleridir. Yatmadan bir saat kadar önce stres faktörleri hakkında günlük tutun, ertesi gün yapacaklarınızı planlayın, boyama-okuma gibi sakinleştirici faaliyetlerle ilgilenin. Mum eşliğinde ılık bir banyo yapın, hafif yoga veya meditasyon yapın. Derin nefes egzersizlerini deneyin.

  1. Beslenmenize dikkat edin.

Günün ilerleyen saatlerinde belirli yiyecekleri yemek, uykunuzu bozabilir. Ağır ve zengin gıdalar, baharatlı asitli yiyecekler, kafein, alkol gibi besinler uyku kalitenizi kötü etkileyebilir. Muz, yoğurt, yulaf ezmesi, meyve ve krakerler uyku öncesi için daha iyi seçeneklerdir.

  1. Egzersiz yapın.

Yapılan bir araştırmada tekerlek üzerinde koşarak egzersiz yapan farelerin, egzersiz yapamayanlara göre iki kat daha fazla glifatik aktivite sergilediği bulunmuştur. Egzersiz yapmak, anksiyete ve depresyon belirtilerini azaltabilir. Bunun dışında enerjinizi artırır, ruh halini iyileştirir, stresi azaltır, bilişsel işlevi geliştirir. Uzmanlar her hafta en az 2 saat orta dereceli aerobik egzersiz yapılmasını tavsiye ediyor. Öğle ve akşam yemeğinden sonra 15 dakikalık yürüyüş yapmak ruh halinize iyi gelir.


  1. Yeteri miktarda su için.

Gün içinde hafif susuz kalmak bile konsantrasyon ve hafıza gibi bilişsel işlevleri olumsuz etkiler. Gün içinde yeterince su için. Meyve ve sebzelerden de su alabilirsiniz.

  1. Diyetinize beyne iyi gelen besinleri ekleyin.

Protein, sağlıklı yağ, antioksidan, omega 3 ve vitamin içeren besinler, beyin sağlığı için son derece etkilidir. Bunun yanı sıra brokoli, ıspanak, somon, ton balığı, çilek, kafeinli çay ve kahve, fındık gibi besinler de bilişsel işlevinize fayda sağlayabilir.

  1. Zihinsel molalar verin.

Sadece oturarak anın tadını çıkartın. Beyninizi düzenli olarak dinlendirdiğinizden emin olun. Bu, beyninize yaratıcı enerjinizi şarj etme şansı verecektir. Bir fincan çay ile arkanıza yaslanın, müzik dinleyin veya kuşları dinleyin. Gün batımını izleyin. 

  1. Beyin egzersizleri yapın.

Yapboz yapmak, bulmaca çözmek, yeni bir dil öğrenmek, müzik dinlemek, resim çizmek, meditasyon yapmak, zihinsel aktiviteyi sağlar. Böylece bilişsel kaslarınız daha iyi çalışabilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Beyin sağlığını güçlendiren besinler
  2. Hafızayı güçlendiren besinler
  3. Akciğer detoksu nedir?
  4. Karaciğer ve böbrek detoksu
  5. Yağ yaktıran detoks tarifleri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Ayva Reçeli Yapmanın 5 Püf Noktası
Masterchef All Star Şampiyonu Yemek Akademisi Açıyor
Atina’nın sokak lezzetleri
Kuru Üzüm Suyunun Faydaları Nelerdir?
4 Kasım 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Soğuk Algınlığı Ne Kadar Süre Bulaşıcı?