Bebekler Mandalina Yiyebilir Mi?
Bebekler mandalina yiyebilir mi? Bebekler ne zaman mandalina yemeye başlayabilir? İşte, Uzm. Dr. Eser Akkuş'tan bebeklerin mandalina yemesi hakkında merak edilenler:

Turunçgil çeşitleri çok besleyici gıdalardır. Bol miktarda C ve A vitamini, kalsiyum, lif ve folik asit içerirler. Antioksidan özelliğinin olması, vücut direncini artırması, soğuk algınlığı ve hastalıklara karşı koruyuculuğu tüm turunçgillerin ortak özelliğidir. Obezite, astım, bronşite karşı etkilidir. Hem fiziki hem de zihinsel yorgunluğu giderir, sinirleri yatıştırır, rahatlatır, uykusuzluğa iyi gelir. Doğal olarak ebeveynler bebeklerinin bu vitamin deposu meyvelerden faydalanmasını isterler.


Portakal ve diğer turunçgiller iyi bir C vitamini kaynağıdır ancak aynı zamanda çok asitli yiyeceklerdir. İçeriğindeki asitler 1 yaş altında henüz tam oturmamış sindirim sistemi için zorlayıcı olabilir. Kimi zaman alerjik reaksiyonlar kimi zaman da pişik olarak kendini gösterebilir. Bu nedenle 1 yaşından küçük bebeklerin beslenmesine turunçgil eklenmesi önerilmez.


Bebeklere Mandalina Ne Zaman Verilir?

C vitamini deposu olan mandalina 1 yaşından sonra bebeklere verilebilir. Mandalina başlangıçta bebeğe doğrudan verilmemelidir. Doğru yöntem mandalinanın suyunun sıkılarak bebeğe mandalina suyu şeklinde verilmesidir. Mandalina suyu kademeli şekilde artırılarak verilebilir. Önce bir tatlı kaşığı olarak verilir.


Bebekte döküntü, kusma, huzursuzluk, ishal ve karın ağrısı gibi alerjik reaksiyonlar görülürse bir uzmana başvurulmalıdır. Eğer bebeğinizde bu tepkileri görmezseniz
ölçü kademeli bir şekilde artırılabilir. Bebek çok fazla mandalina suyu içecek olursa cildinde farklılıklar meydana gelebilir, deri renginde turunculaşma görülebilir. Bunun sebebi ise narenciyenin içindeki karoten adı verilen maddedir.


Bu yüzden bebeğinize mandalina vermeye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız, mandalinayı doğrudan vermememiz ve ölçülü bir şekilde davranmanız gerekir.


Yazar:

Memorial Antalya Hastanesi 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzm. Dr. Eser Akkuş

instagram.com/uzm.dr.eserakkus


Şunlara da göz atın;

  1. Bebeklerde pişik nasıl geçer?
  2. Bebeklerde öğün sıklığı nasıl olmalı?
  3. Ek gıdaya geçiş dönemi nasıl olmalı?
  4. 6-12 aylık bebekler için tarifler
  5. Bebekler için avokadolu tarifler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı