Bebeğinizin kemiklerini güçlendirmek için ıspanak şahane bir kaynaktır. Sadece bir bardak haşlanmış ıspanakta 42 mg kalsiyum bulunur. Ispanak içinde ayrıca A vitamini ve selenyum barındırır. Ispanağı alırken yapraklarının pörsümemiş olmasına özen gösterin. Mutlaka buzdolabında saklayın. Ispanağı aldıktan sonra yıkamadan bir buzdolabı poşetine koyup saklayabilirsiniz. Bu şekilde dört gün boyunca besin değerini koruyacaktır.
Ispanağı yıkamak için en iyi yöntem, köklerini ayırdıktan sonra büyük bir kabın içine su doldurup ıspanakları içine koyup yıkamaktır. Su berraklaşana kadar boşaltıp tekrar doldurmanız gerekir. Ispanak sebzesi folik asitten zengindir. İçerdiği folik asit, sebzeler kaynatılarak pişirildiğinde boşa gideceğinden ıspanak içeren sebze pürelerinin buharda pişirilerek hazırlanması, ideal olan pişirme şeklidir. Ispanak çorbası bu noktalara dikkat edilerek isteğe bağlı olarak havuç, pirinç, kıyma, gibi gıdalarla hazırlanabilir. Piştikten sonra zeytinyağı ilave edilerek ve mümkünse blender kullanmadan tahta kaşıkla ezilip bebeğe yedirilmelidir. Ispanak vitamin değerinin düşmesi ve içeriğindeki nitratın açığa çıkması olasılığından dolayı pişirildikten sonra uzun süre bekletilmemeli, ısıtılıp tekrar yenmemelidir.
Bu çorba, ek gıdaya geçen bebekler için uygundur. Ancak çorbanın sıcaklığına dikkat etmek gerekir. Bebeğiniz ek gıdaya yeni geçiyorsa, çorbayı hazırlamadan önce doktorunuza danışabilirsiniz.
Yazar:
Memorial Antalya Hastanesi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzm. Dr. Eser Akkuş
instagram.com/uzm.dr.eserakkus
Şunlara da göz atın;