Balık içerdiği omega 3 yağ asitleri sayesinde sayısız faydası olan bir besin grubudur. Beyin zarının % 15-20’si, retinanın da % 30-60’ının oluşmasına yardım eder. Çocuklarda astım yakınmalarının azalmasında etkilidir. Çocukların psikolojisine olumlu etki yaparak sakinleştirici bir etki yaratır. İçeriğindeki A vitamini sayesinde çocukların göz sağlığını korur ve görme yeteneğini güçlendirir. İçeriğindeki D vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar. Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirip grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korur. Kolesterol ve trigliserit seviyesini düşürür. Bu sayede kalp-damar hastalığı riskini azaltır. Konsantrasyon, dikkat eksikliği ve hiperaktivite üzerinde etkilidir.
Bebeklere balık başlama zamanı pek çok kaynakta farklıdır. En erken 8. ay en geç 12. ayda bebeklerin balık yemeleri en doğrusudur. Balık alerjik potansiyeli olan bir gıdadır ve çocuğun alerji geçmişi varsa dikkat edilmelidir. Mümkünse bebeğinize balık vermeden önce, doktorunuza danışın.
Bebeğinize balık alırken mümkün olduğunca taze, deniz balığı, yüzey balığı ve mevsim balığı olmasına dikkat edin. Dip balıkları ağır metaller taşıyabilir. Deniz dibine çöken ağır metaller buralarda yaşayan balıklarla birlikte insan vücuduna geçebilir. Yağlı, soğuk su balıkları omega 3 oranı yüksek olduğu için tercih edilmelidir. Omega 3 oranı yüksek olan “somon, sardalya, uskumru, hamsi ve palamut” bebekler için uygun balıklar olabilir.
Yazar:
Memorial Antalya Hastanesi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzm. Dr. Eser Akkuş
instagram.com/uzm.dr.eserakkus
Şunlara da göz atın;