Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin 5 Kural
Bayramda beslenmeye her zamankinden daha fazla dikkat etmelisiniz? Diyet Uzmanı Güler Aras, bayramı sağlıklı geçirmek için 5 kuralı açıkladı.

Bayrama sayılı günler kala, yemek hazırlıkları başladı bile. Aile ve dostlarımızla bir araya geldiğimiz bu özel günlerde, sofralarımızdan lezzetli yemekler ve tatlılar eksik olmuyor. Özellikle tatlılar, bayram ziyaretleri sırasında en çok tercih edilen ikramlar arasında bulunuyor. Ancak bayramda değişen beslenme alışkanlıkları, mideye aniden yüklenmek şişkinlik, mide bulantısı ve hazımsızlık gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca tatlı tüketimine bağlı olarak kan şekerinde gelişen düzensizlikler, baş dönmesi, terleme gibi sorunlara neden olabilir. Bayramda hatalı ve aşırı beslenmek, hem diyabet, hem kalp, hem de hipertansiyon hastaları için yaşamsal problemler oluşturabilir. Yemeğe ek olarak düzenli bir fiziksel aktivite, hem ruhunuza, hem bedeninize iyi gelecektir. 

  1. Güne limonlu suyla başlayın

Oruçla birlikte su tüketimi azalıyor ve vücuttaki toksinleri atmak ve hücreleri canlandırmak için suya her zamankinden fazla ihtiyaç duyuluyor. Bu yüzden sabah uyandığınızda bir bardak suya 4-5 damla limon damlatmak ve güne limonlu su ile başlamak bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Gün içinde tüketilen 2 buçuk litre su ise, organların sağlıklı bir şekilde çalışabilmelerine destek veriyor. Ancak mide rahatsızlığı olanlar, kronik hastalığı olanlar ve hamileler limonlu su tüketiminden kaçınmalıdır. 

  1. Kahvaltıyı ihmal etmeyin

Bayramın ilk günü renkli kahvaltı sofralarıyla başlasa da, sonraki günlerde de kahvaltı öğününün atlanmaması gerektiğini unutmayın. Kahvaltıyı atlamak, daha hızlı acıkmanıza ve gün içinde kendinizi yorgun hissetmenize neden olur. Kahvaltıda yumurta, zeytin, az yağlı peynir, söğüş salata, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği gibi sağlıklı besinlere yönelin. Tatlı tüketimi için tercih edilen bal veya reçeli 1 tatlı kaşığı ile sınırlandırın. 

  1. Tatlıyı ana öğünden 2 saat tüketin

Bayram günlerinde dikkat etmeniz gereken en önemli kura, şeker ve tatlıları sınırlı miktarda tüketmek. Kan şekerinin dengede kalması için, şerbetli tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin. Kan şekerinin aniden yükselmesini önlemek için, tatlıları ana öğünlerden 2 saat sonra tüketmeye de çok dikkat edin.

  1. Bol protein ve lif

Bayramda protein almak için, kırmızı ve beyaz et tercih edebilirsiniz. Ancak pişirme yöntemlerinin de çok önemli olduğunu unutmayın. Izgara, haşlama, fırınlama ve buharda pişirme gibi yöntemler en sağlıklılarıdır. Proteinli yemeklerin yanında, lif bakımından zengin olan sebze yemeklerini tercih edin. Bu sayede sindirim ve boşaltım sisteminiz sağlıklı bir şekilde çalışacaktır.

  1. Salata ve yeşilliği unutmayın

Salatalar, zengin vitamin ve mineral içerikleri sayesinde besin maddelerinin eksikliklerini önlemeye yardımcı olur. Bu yüzden ana öğünlerin yanında boş yeşillikli salatalara yer verin. Avokado, domates, roka, ıspanak, çilek, lahana, kereviz, soğan, maydanoz gibi besinler, kan şekerini dengede tutarak daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Hem sağlığınızı , hem de ideal kilonuzu korumak için her öğünde bir kase salata tüketmeye özen gösterin.

Şunlara da göz atın;

  1. Bayramda en çok yapılan beslenme hataları
  2. Kalp hastaları bayramda nasıl beslenmeli?
  3. Diyabet hastaları bayramda nasıl beslenmeli?
  4. Geleneksel bayram yemekleri
  5. Hafif bayram tatlıları

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!