Bayramda En Çok Yapılan 5 Beslenme Hatası
Bayramda nasıl beslenmeliyiz? Bayram sofralarında nelere dikkat etmeliyiz? Dyt. Gökhan Çelik, bayramda hemen herkes tarafından yapılan beslenme hatalarını paylaştı. İşte, en yaygın yapılan 5 beslenme hatası:

Bir  aylık oruç dönemi bayramla birlikte son buluyor. Bayramda yapılan bazı beslenme hataları, oruç döneminde uzun süreli açlık ve susuzluktan dolayı yavaşlayan metabolizmayı daha çok yoruyor. Bu durum hızlı kilo alımına ek olarak çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bayramda sık yapılan hataların farkında olup önlem almak bu tür sorunların gelişmesini engelliyor. Bayramla birlikte eski beslenme düzenine geri dönerken bu hatalardan uzak durmak; metabolizmanın hızlanmasını, mide sorunlarının önlenmesini, kilo yönetiminin kolaylaşmasını sağlıyor:

  1. Su içmeyi unutmak

Bayram kahvaltısında, ziyaretlerde ikramların yanında, akşam sohbetlerinde içilen çay, susuzluk hissini baskılar. Aslında çay, kahve gibi içecekler vücuttan su attığından dolayı, suya olan ihtiyacı artırır. Bayramda çay tüketimi abartılmamalı, su miktarı ise artırılmalıdır. Vücut ağırlığı başına 35 ml olan su ihtiyacı, çay ve kahve tüketildiğinde daha çok artar.

  1. Şekerli içeceklerin kalorisine dikkat etmemek

Bayramlarda sık yapılan bir hata ikramların yanında kola gibi şeker oranı yüksek içecekleri tüketmektir. Bu tür içeceklerden gelen kalori göz ardı edilse de, yüksek miktarda basit şeker içerdiğinden dolayı özellikle bel çevresinden yağlanmaya yol açar.

  1. Kahvaltıda yağ ve karbonhidrat tüketmek

Ramazanda kahvaltıya duyulan özlem bayramın ilk günüyle birlikte son bulur. Poğaça, börek, kızartma gibi ağır yiyeceklerin olduğu büyük sofralar kurulur. Bu durum daha günün ilk saatlerinde çok yüksek oranda kalori alınmasına yol açar. Kahvaltıda mutlaka yumurta, peynir, tam tahıllar gibi uzun süre tok tutan besinlere yer verilmeli, taze mevsim yeşillikleri tüketilmelidir.

  1. İkramları abartmak

Bayramda ikram edilen baklava gibi tatlıların glisemik indeksi çok yüksektir, yani kan şekerini çok hızlı yükseltirler. Bu durum kan şekerinde ani düşüşlere yol açarak çabuk acıkmanıza yol açar.. Bayramın ilk günü  elbette tatlı ve sarma tüketilebilir, ancak porsiyona dikkat etmek gerekir. Önemli olan bayramda 3 gün boyunca bu ikramları devam ettirmemektir.

  1. Ana öğünleri atlamak

Bayramda genellikle düzenli öğünler yerine sarma, baklava ve çikolata gibi yiyeceklerle açlık yatıştırılır. Bu şekilde daha sık acıkılır ve daha fazla kalori tüketilir. Bayramda da sabah, öğle ve akşam öğünleri atlanmamalı; öğünlerde mutlaka salataya ve yoğurt, yağsız et, kurubaklagil gibi protein kaynaklarına yer verilmelidir.

Yazar:

Dyt. Gökhan Çelik

instagram.com/dytgokhancelik

Şunlara da göz atın;

  1. Bayramda kilo almamak için ne yapmalıyız?
  2. Bayram için kurabiye tarifleri
  3. Etsiz bayram yemekleri
  4. Bayram için börek tarifleri
  5. Hafif bayram tatlıları

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı