Barista, espresso bazlı kahve içecekleri hazırlayan ve genellikle sunan kişidir. Çoğu ülkede barista terimi hem normal filtre kahve hazırlayan kişilere ve espresso bazlı içecek hazıralayan kişilere verşlen isimdir. Bu kişiler genellikle kafelerde çalışır. Özellikle son dönemde popüler olan 3.dalga kahvecilerde barıştalar hizmet vermektedir. Barista terimi teknik olarak espresso hazırlama konusunda profesyonel olarak eğitilmiş birini ifade etse de, espresso shot, latte ve cappucino gibi espresso içecekleri yapma konusunda yüksek düzeyde beceriye sahip olan herkesi tanımlamak için de kullanılabilir.
Barista kelimesinin kökenine bakıldığında İtalya’dan geldiği görülür. Barmen diye geçen, barlarda alkollü, alkolsüz ve kahve bazlı içecekleri yapan kişilere İtalyanca’da dil yapısı gereği cinsiyetlere ayrılarak, ‘baristi’ ve ‘bariste’ isimleri verilir. Bu diller arası geçiş yaşarken İngilizceye barista olarak geçer ve bu dilde cinsiyet ayrımı yapılmaz. Baristalar alkollü içeceklerden bağımsız sadece kahve ve kahve bazlı içecekler hazırlayan kişilere verilen isim olarak kalır.
Bir barista, barista eğitim kurslarına katılarak iş becerilerini kazanabilirken, genellikle uzun süredir çalışanlar tarafından iş başında öğretilir. Pek çok barista, becerileriyle gurur duyar ve mükemmel içecekler hazırlamak için özel teknikler geliştirmek için yıllarını harcar. Daha deneyimli baristalar genellikle yeni çalışanları eğitmekle görevlendirilir. Eğitim, günlük içecekler yapmaktan özel içecekler oluşturmaya ve karmaşık makinelerin nasıl kullanılacağını öğrenmeye kadar değişebilir. Eğitimlerde süt ile yapılan 'latte art'denilen sanatta gösterilir.Barista Ne İş Yapar?
Barista Eğitimi Nasıl Alınır?
Barista Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?