Balık yemekleri, yaz kış demeden her mevsim yapılabilen yemeklerdir. Palamut, somon, hamsi, sardalya gibi balıklar, tava, fırınlama ve ızgara gibi yöntemlerle pişirilir. Ancak balığı sade bir şekilde pişirmek yerine, taze ot ve baharatları kullanarak lezzetini artırabilirsiniz. Ayrıca bu baharatlar, balık kokusunu bastırarak daha aromatik dokunuşlar katmanıza da yardımcı olur. İşte, balık ve deniz ürünlerinde kullanabileceğiniz malzemeler;
Adaçayı, keskin kokusuyla balık kokusunu bastırmak için kullanılır. Özellikle dolma ve güveçte pişirilen balık yemeklerine mutlaka eklenmesi önerilir. Adaçayını bütün olarak balığın üzerine yerleştirebilirsiniz.
Cevizin kullanıldığı balık yemeklerinde, file bademden de faydalanabilirsiniz. Özellikle badem, somon yemeklerinin vazgeçilmezidir. Fırında pişen balıklara file badem ekleyerek farklı bir dokunuş katabilirsiniz.
Biberiye, güçlü tadı ile tadı yavan olan balıkların lezzetlendirilmesinde kullanılır. Özellikle fırınlama ve yahni usulüyle pişirilen balıklara ekleyebilir, balık soslarına bir parça biberiye atmayı düşünebilirsiniz.
Ceviz, balık yemekleri yerine balık soslarında kullanılır. Tarator yapılan yemeklere de ekleyebileceğiniz cevizi, ufalayarak veya toz haline getirerek kullanabilirsiniz.
Defne yaprağı, balık kokusunu gidermenin en etkili yoludur. Eğer balığı tavada pişirecekseniz, tavanın içine kurutulmuş defne yaprağı ekleyin. Eğer balığı fırında pişirecekseniz, balığın altına veya üstüne 1-2 adet defne yaprağı yerleştirin.
Fesleğen balıklara çok yakışmasa da, karides, ıstakoz ve yengeç gibi kabuklu deniz ürünlerinde kullanılabilir. Aromatik kokusuyla bu yemekleri lezzetlendirir.
Hardal, güveçte pişirilen balık yemeklerinde ve yengeç tariflerinde kullanılabilir. Hardalı, balık marine soslarında da kullanabilirsiniz.
Kapari, balık buğulamalarına çok yakışan bir malzemedir. Önceden pişirebilir veya balığı marine etmek için kapariden yardım alabilirsiniz.
Neredeyse tüm yemeklere yakışan karabiber, balık pişirme esnasında da kullanılabilir. Marine aşamasında öğütülmeden, pişirme ve servis aşamasında ise toz olarak yemeğinize ekleyebilirsiniz.
Fırında yapılan tüm balık yemeklerinde kekik kullanabilirsiniz. Kekiği baharat olarak veya taze olarak balıkların üzerine yerleştirebilirsiniz.
Kırmızı biberi, balık haşlama ve balık çorbalarında kullanabilirsiniz. İnce ince doğrayabilirsiniz.
Kırmızı soğanı ince ince doğrayarak maydanoz ve sumakla karıştırın. Hazırladığınız salatayı, balık ızgara ve lakerda tariflerinin yanında servis edebilirsiniz.
Uzakdoğu mutfağında yaygın olarak kullanılan köri, özellikle midyeli pilav, karides gibi deniz ürünleri yemeklerinde yaygın olarak tercih edilir.
Maydanoz, balığın her çeşidinde gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Ayrıca balığın yanında sunacağınız soslarda da maydanoza yer verebilirsiniz. Maydanozu ince ince kıymanız yeterlidir.
Muskat, balık yerine yengeç ve ıstakoz tariflerinde kendine yer bulur. Muskatı kullanmak için, ince ince rendelemeniz ve yemeklere serpiştirmeniz yeterlidir.
Mercanköşk, balık soslarında ve dolmalarında yaygın olarak kullanılır. Ayrıca balığın yanında eritilmiş tereyağı kullanacaksanız, içine bir miktar mercanköşk eklemeyi unutmayın.
Paprika, ülkemizde çok yaygın olmasa da balık dolması ve güveçte balık yemeklerinde kullanabileceğiniz baharatlardan biridir.
Naneyi, balık çorbalarında veya ızgarada pişirilecek balık yemeklerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca jumbo karides yemeklerine de nane ile aroma ve ferahlık katabilirsiniz.
Balık buğulama, kavurma ve balık soslarında sarımsağa mutlaka yer verin. Ayrıca karidesi güveçte veya soteleme usulüyle pişirecekseniz, içine mutlaka ince kıyılmış sarımsak ekleyin.
Tarhun baharatı, soslu balıklarda ve fırın yemeklerinde kullanılabilir. Tarhun balığa hoş bir aroma katar.
Zencefil, bütün balık yemeklerinde kullanılabilir. Ayrıca sos yapımında, midye ve ıstakoz yemeklerinde de zencefilden faydalanabilirsiniz. Zencefili, rendeleyerek yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;