Balığı Lezzetlendiren 21 Ot ve Baharat
Balığı lezzetlendirmek için hangi ot ve baharatları kullanmalıyız? İşte, balık ve deniz ürünleri yemeklerinin lezzetini ikiye katlayan 21 ot ve baharat türü:

Balık yemekleri, yaz kış demeden her mevsim yapılabilen yemeklerdir. Palamut, somon, hamsi, sardalya gibi balıklar, tava, fırınlama ve ızgara gibi yöntemlerle pişirilir. Ancak balığı sade bir şekilde pişirmek yerine, taze ot ve baharatları kullanarak lezzetini artırabilirsiniz. Ayrıca bu baharatlar, balık kokusunu bastırarak daha aromatik dokunuşlar katmanıza da yardımcı olur. İşte, balık ve deniz ürünlerinde kullanabileceğiniz malzemeler;

  1. Adaçayı

Adaçayı, keskin kokusuyla balık kokusunu bastırmak için kullanılır. Özellikle dolma ve güveçte pişirilen balık yemeklerine mutlaka eklenmesi önerilir. Adaçayını bütün olarak balığın üzerine yerleştirebilirsiniz. 

  1. Badem

Cevizin kullanıldığı balık yemeklerinde, file bademden de faydalanabilirsiniz. Özellikle badem, somon yemeklerinin vazgeçilmezidir. Fırında pişen balıklara file badem ekleyerek farklı bir dokunuş katabilirsiniz.

  1. Biberiye

Biberiye, güçlü tadı ile tadı yavan olan balıkların lezzetlendirilmesinde kullanılır. Özellikle fırınlama ve yahni usulüyle pişirilen balıklara ekleyebilir, balık soslarına bir parça biberiye atmayı düşünebilirsiniz. 

  1. Ceviz

Ceviz, balık yemekleri yerine balık soslarında kullanılır. Tarator yapılan yemeklere de ekleyebileceğiniz cevizi, ufalayarak veya toz haline getirerek kullanabilirsiniz.

  1. Defne yaprağı

Defne yaprağı, balık kokusunu gidermenin en etkili yoludur. Eğer balığı tavada pişirecekseniz, tavanın içine kurutulmuş defne yaprağı ekleyin. Eğer balığı fırında pişirecekseniz, balığın altına veya üstüne 1-2 adet defne yaprağı yerleştirin. 

  1. Fesleğen

Fesleğen balıklara çok yakışmasa da, karides, ıstakoz ve yengeç gibi kabuklu deniz ürünlerinde kullanılabilir. Aromatik kokusuyla bu yemekleri lezzetlendirir.

  1. Hardal

Hardal, güveçte pişirilen balık yemeklerinde ve yengeç tariflerinde kullanılabilir. Hardalı, balık marine soslarında da kullanabilirsiniz.

  1. Kapari

Kapari, balık buğulamalarına çok yakışan bir malzemedir. Önceden pişirebilir veya balığı marine etmek için kapariden yardım alabilirsiniz. 

  1. Karabiber

Neredeyse tüm yemeklere yakışan karabiber, balık pişirme esnasında da kullanılabilir. Marine aşamasında öğütülmeden, pişirme ve servis aşamasında ise toz olarak yemeğinize ekleyebilirsiniz. 

  1. Kekik

Fırında yapılan tüm balık yemeklerinde kekik kullanabilirsiniz. Kekiği baharat olarak veya taze olarak balıkların üzerine yerleştirebilirsiniz. 

  1. Kırmızı biber

Kırmızı biberi, balık haşlama ve balık çorbalarında kullanabilirsiniz. İnce ince doğrayabilirsiniz.

  1. Kırmızı soğan

Kırmızı soğanı ince ince doğrayarak maydanoz ve sumakla karıştırın. Hazırladığınız salatayı, balık ızgara ve lakerda tariflerinin yanında servis edebilirsiniz. 

  1. Köri

Uzakdoğu mutfağında yaygın olarak kullanılan köri, özellikle midyeli pilav, karides gibi deniz ürünleri yemeklerinde yaygın olarak tercih edilir.

  1. Maydanoz

Maydanoz, balığın her çeşidinde gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Ayrıca balığın yanında sunacağınız soslarda da maydanoza yer verebilirsiniz. Maydanozu ince ince kıymanız yeterlidir.

  1. Muskat

Muskat, balık yerine yengeç ve ıstakoz tariflerinde kendine yer bulur. Muskatı kullanmak için, ince ince rendelemeniz ve yemeklere serpiştirmeniz yeterlidir. 

  1. Mercanköşk

Mercanköşk, balık soslarında ve dolmalarında yaygın olarak kullanılır. Ayrıca balığın yanında eritilmiş tereyağı kullanacaksanız, içine bir miktar mercanköşk eklemeyi unutmayın. 

  1. Paprika

Paprika, ülkemizde çok yaygın olmasa da balık dolması ve güveçte balık yemeklerinde kullanabileceğiniz baharatlardan biridir.

  1. Nane

Naneyi, balık çorbalarında veya ızgarada pişirilecek balık yemeklerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca jumbo karides yemeklerine de nane ile aroma ve ferahlık katabilirsiniz.

  1. Sarımsak

Balık buğulama, kavurma ve balık soslarında sarımsağa mutlaka yer verin. Ayrıca karidesi güveçte veya soteleme usulüyle pişirecekseniz, içine mutlaka ince kıyılmış sarımsak ekleyin.

  1. Tarhun

Tarhun baharatı, soslu balıklarda ve fırın yemeklerinde kullanılabilir. Tarhun balığa hoş bir aroma katar. 

  1. Zencefil

Zencefil, bütün balık yemeklerinde kullanılabilir. Ayrıca sos yapımında, midye ve ıstakoz yemeklerinde de zencefilden faydalanabilirsiniz. Zencefili, rendeleyerek yemeklerinize ekleyebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Değişik balık yemekleri
  2. Hangi balık hangi mevsimde yenir?
  3. Taze balık nasıl seçilir?
  4. Balık çeşitleri ve özellikleri nelerdir?
  5. Balık pişirirken yapılan hatalar nelerdir?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Et Yemeğinin Yanına Hangi Çorba Gider?
Brownie Tarifleri: Kahvenin Eşlikçisi Olacak 14 Brownie Tarifi
Ravioli Tarifleri: İtalyan Usulü 10 Nefis Ravioli Tarifi
Kokusuz Karnabahar Pişirmek İçin 5 İlginç Püf Noktası
Feng Shui Bitkileri: Yaşam Enerjisiyle Dolu 10 Bitki
Bursa Kahvaltı Mekanları: En İyi 19 Mekan