Balı Isıtmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Bal doğanın sunduğu lezzetlerden biridir. Sade olarak ya da tariflerin içerisinde şeker ikamesi olarak kullanılabilir. Aynı zamanda kendine has tadı ve aroması vardır. Peki balı tariflerin içerisinde kullanırken ısıtmalı mısınız? İşte, balı ısıtmadan önce bilmeniz gerekenler:

Bal doğanın sunduğu lezzetlerden biridir. Sade olarak ya da tariflerin içerisinde şeker ikamesi olarak kullanılabilir. Aynı zamanda kendine has tadı ve aroması vardır. Birincisi, hiçbir zaman sona ermez. Hatta 5.000 yıllık, hâlâ taze ve lezzetli bir bal keşfedildi. Aynı zamanda harika bir besin ve antioksidan kaynağıdır. Ya da en azından çiğ olduğunda öyledir. Raflardaki balların çoğu pastörize edilmiştir (doğal olarak çoğu uygarlıktan daha uzun bir raf ömrüne sahip olmasına rağmen) ve pastörizasyondan kaynaklanan yüksek ısı, besin maddelerinin çoğunu yok eder. Bu, balımızı asla ısıtmamamız gerektiği anlamına mı geliyor? Şart değil.


Arılar kovanlarını 30-35 derece arasında tutarlı bir sıcaklıkta tutarlar, bu nedenle evde ham balınız varsa, besin içeriğine zarar verme endişesi duymadan balı 35 dereceye kadar ısıtmaktan çekinmeyin. Ancak 35 derecenin üzerinde balı bu kadar harika yapan şeylerin çoğunu bozmaya başlarsınız. Temel düzeyde yüksek ısı, bala lezzetini ve tıbbi faydalarını veren enzimleri parçalayacaktır. Bal 37 dereceye ulaşırsa yüzlerce bileşen çoktan bozulmuş olacaktır. Bu aşamada bal antimikrobiyal özelliğini kaybeder. Sıcaklık 40 dereceye ulaştığında, balın tartışmasız en önemli enzimi olan balın invertazı yok edilir. İnsan vücudunda kompleks şekerlerin sindirimine yardımcı olur ve antioksidan özelliklere sahiptir. Daha sıcak olursa, karamelizasyon olarak bilinen, balın tüm faydalı kompleks şekerlerini o kadar da faydalı olmayan temel şekerlere dönüştüren bir süreci başlatırsınız.

Ham Balın Faydaları

Ham balınızın besinsel faydalarını korumak istiyorsanız, onu 35 derecenin üzerinde ısıtmayın. Balınızın kristalleşmesi durumunda bu seviyeye kadar ısıtmak yardımcı olabilir.

Ham bal, hücrelerinizin yaşlanmasını önlemeye yardımcı olan ve antiinflamatuar olduğu bilinen antioksidanlar açısından zengindir. Aynı zamanda iyi bir amino asit, kalsiyum, magnezyum ve daha birçok besin kaynağıdır. Balda hafızaya yardımcı olan, sindirime yardımcı olan ve kansere karşı potansiyel olarak etkili olan bileşenler vardır.

Bal 35 derece üzerine ısıtıldıktan sonra bu faydaların neredeyse hiçbiri korunmaz; bu, marketlerde bulduğunuz daha ucuz pastörize markaların tam olarak en sağlıklı versiyonlar olmadığı anlamına gelir. İyi şeyler elde etmek için ham bala ihtiyacınız var. Birinci sınıf bir ürün edinme şansınızı artırmak için yerel ürünleri satın almayı düşünün. Ve yine, balınızı biraz ısıtmaktan korkmanıza gerek yok, ancak ekstra parayı kaliteli ham bala harcıyorsanız belki de onunla pişirmeyin. Bunun için pastörize versiyonlarını kullanın.

Şunlara da göz atın;

  1. Balın sağlığa faydaları neledir?
  2. Kestane balının faydaları nelerdir?
  3. Anzer balının faydaları nelerdir?
  4. Gerçek ve sahte bal nasıl anlaşılır?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?