Çiçek alerjisi yaşayanlar, bahar aylarında göz yaşarması, hapşırık, öksürük, boğaz kaşıntısı gibi semptomlara oldukça aşinadır. Özellikle sabah saatlerine artan polen sayısı, dışarı çıkma isteğinizi tamamen yok edecek kadar güçlü olabilir. Öyle ki, bahar alerjisi olanlar evin içinde veya balkonda bitki yetiştirmekten de uzak duruyor olabilir. Eğer bitkileri çok sevmenize rağmen alerjiniz yüzünden hiç çiçek yetiştiremiyorsanız, sizi böyle alalım. İşte, alerji karşıtı 10 bitki:
Sınırlı sayıda polen salınımı yapan karanfil, polen alerjisini minimumda tutuyor desek yeridir. Tozlaşma yapabilmek için arılara ihtiyaç duyan karanfil, dalından kesildikten sonra uzun süre güzelliğini koruyabilir.
Bakınız; Karanfil nasıl yetiştirilir?
Benzersiz görünümü ile herkesi kendine hayran bırakan süsen çiçeği, aynı zamanda ''iris çiçeği'' olarak da bilinir. Aslında süsen çiçeğinin yaprakları çok fazla polen üretir. Fakat polenler yaprakların arasında hapsolur. Tozlaşma süreci ise çiçek solmaya başladığında görülür.
Baharın gelişini müjdeleyen laleler, tozlaşma döneminde böceklere ihtiyaç duyar. Rengarenk çiçekleriyle her bahçeye uyum sağlayabilen lale, alerji düşmanıdır diyebilir.
Tozlaşma sürecinde böcek ve rüzgarlardan yararlanan begonyalar, dekorasyonda yaygın olarak kullanılır. Hafif ve güzel kokusuyla, bulunduğu ortamın havasını değiştirir.
Bakınız; Begonya bakımı nasıl yapılır?
İlkbaharın popüler çiçeklerinden biri olan nergis, pürüzsüz yapraklara sahiptir. Çok az sayıda polen ürettiği için, alerji semptomlarını kolay kolay tetiklemez. Ev ve bahçe dekorasyonunda yer verilebilir.
İç mekanların en sevilen çiçeklerinden biri olan orkide, çok fazla polen üretmesine rağmen genelde alerjik özellik göstermez. Orkide alerjisi çok nadir görüldüğü için, evinizde yetiştirebileceğiniz bitkiler arasındadır.
Bakınız; Orkide bakımı nasıl yapılır?
Çok az polen üreten geranyum bitkisi de, alerji semptomlarına neden olmaz. Ancak yapraklarına dokunmaz, hassas ciltli kişilerde tahrişe neden olabilir. Bu yüzden uzaktan sevmek ve yetiştirmek daha doğru olacaktır.
Sevginin ve aşkın sembolü olan gül, alerji konusunda masum çiçeklerden biridir. Polenleri olsa da alerjiyi tetikleyecek kadar güçlü değildir. Ancak gül yetiştiriciliğini dar alanda yapıyorsanız veya çok sayıda gül yetiştirmeye çalışıyorsanız, alerjik reaksiyonlara karşı dikkatli olmalısınız.
Bakınız; Evde gül nasıl yetiştirilir?
Kalın ve yapışkan polen yapısıyla havada uçuşmayan ve alerjiyi etkilemeyen hercai menekşesi, balkonda mutlaka yer vermeniz gereken çiçeklerden biridir.
Bakınız; Menekşe bakımı nasıl yapılır?
Balkon ve bahçelerde sık sık yetiştirilen ortancanın birçok türü alerji yapmıyor. Ancak Hydrangea paniculata ve Hydrangea quercifolia türleri alerji yaptığı için, ortanca yetiştirmeye başlamadan önce mutlaka türüne dikkat etmeniz gerekiyor.
Bakınız; Ortanca bakımı nasıl yapılır?
Şunlara da göz atın;