Geleneksel Türk tatlılarını sevmeyen yoktur değil mi? Hele de Ramazan’da şöyle iftar sonrası, çayla birlikte mini bir porsiyon şahane olmaz mı? İşte size nesiller boyu baklavacılık yapan Gaziantepli bir aile işletmesi olan Babazade Baklava’dan şahane öneriler.
Endüstri mühendisliğini bitirdikten sonra baba işine geri dönen Eren Can Özsaygılı, Gaziantep kökenli firmanın markalaşmasını 2016 yılında yeniden başlatarak perakende çalışmaya başlamış. Dünyaya gerçek Gaziantep baklavasını tattırmak hedefiyle yolan çıkan ve 2018 yılında dünyadaki ilk vegan baklava üretimini de gerçekleştiren Babazade’nin genç yöneticisi meyveli çeşitleri ile de baklavaya farklı bir yorum getirmiştir.
Yalnızca 6 malzemeden oluşan ev baklavası, cevizli iç harcı ile mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden biridir. Tarifte hazır baklava yufkası kullanabilirsiniz.
Hazır baklava yufkasının antep fıstığıyla doldurulması ve midye şekli verilmesiyle hazırlanan bu baklava, genellikle kaymak eşliğinde servis edilir.
İç harcında fındık kullanılan sütlü nuriye, baklavanın sütlü şerbetle tatlandırılmış versiyonudur. Bayram sofralarında tercih edilen bu tatlıyı, çayın yanında ikram edebilirsiniz.
Vegan yufka, antep fıstığı ve bitkisel yağ ile hazırlanan vegan baklava, kare şeklinde dilimlenir. Şerbetini tamamen çektikten sonra servis edilir.
Malzemeler;
Yapılışı: Kadayıfları 1-1,5 cm olacak şekilde ince ince bıçakla veya elinizle inceltin. Tepsinin zeminini, katı haldeki 150 g sadeyağ ile eşit bir şekilde yağlayın. Üzerine incelttiğiniz kadayıfın 550 gramını tepsinin her yerine eşit olacak şekilde serpin. Sonrasında üzerine fıstığın hepsini dengeli bir şekilde yayın. Kalan kadayıfı da fıstığın üzerine serperek elinizle kadayıfı tepsiye doğru bastırarak iyice sıkıştırın. Tepsiyi önceden ısıtılmış ve sadece alt sıcaklık ayarı açık olan 200 derecedeki fırının orta rafına yerleştirerek yaklaşık 45 dakika süreyle kızarıncaya kadar pişirin. Şerbeti için, şeker ve suyu bir tencerede kaynayıncaya kadar karıştırın. Kaynayınca limonun suyunu sıkıp 1 dakika daha bekletin ve şerbetin altını kısarak, sıcak kalması için ocakta beklemeye bırakın. Kadayıf tepsisini fırından alır almaz üzerine sıcak şerbeti kepçe yardımıyla eşit olacak şekilde verin. Oda sıcaklığına gelince servis edin.
Şunlara da göz atın;