Aydan Üstkanat
Yemek yazarı, stilisti, fotografçısı
@aydanustkanat
aydanca@aydanustkanat.com
Mutfağa girerken hedefim, ayvanın olağanüstü hallerini yakalamaktı. Ayva işte; bir reçeli olur demeyin, alınırım. Lezzetli bir meyve, tek başına şahane bir meze de olur, ağır bir yemek sonrası hazmı kolaylaştıran ilaç da. Pişirmeye çok uygun, tatlı veya tuzlu her tarife girme kabiliyeti var. Malum COVID 19 sebebiyle günde, beş market yapma günleri an itibariyle beklemede. Online alışveriş en doğrusu. O yüzden bazı günler dolapta ne varsa onunla yemek yapmak elzem oluyor. E ayva bu, çabuk bozulmaz, akmaz kokmaz, al bir köşede dursun. İki kilo ayvadan yılbaşı sofrasına şahane bir pate de olur, güzel bir pazar kahvaltısında poşelenmişi de. Kısaca, ayva ayva olalı böyle lezzet görmedi. Bu çekimi yaptığım günlerde 3 gün ayvalı tarifleri mideye indirdim. Pişman mıyım? Asla, kesinlikle tavsiye ederim.
Yılın son ve ilk sayısını hazırlamak hem en zor hem en heyecanlı serüven. Ayva nereden aklıma geldiyse… Üstelik bu yıl bir de bonusumuz var, pandemi! Getirdiği yeni düzen ve alışmak zorunda olduğumuz yalnız kutlamalara en büyüğü ekleniyor; yeni yıl gecesi. Bu sayıda arkadaşlarım çokça güzel fikir verdi sizlere. “Kime yapacağım?” demeyin sakın. Belki biraz da kendimizi düşünmenin tam sırası. Her birini, tek tek yapacak heyecanı bulmanızı gönülden isterim. Hayata renk katmak elimizde. Yılbaşı gecesi de; yapın güzel bir yemek, alın elinize en sevdiğiniz içeceğinizi, geçin laptop’un önüne ve basın düğmeye. En sevdiklerinizle karşılıklı güzel bir sohbet yapın ve keyifli bir yemek yiyin. Çareler tükenmez, ben öyle yapacağım. Ve biliyorum ki, birlikte olmanın yine tadını çıkaracağız, yine buluşacağız o sofralarda. Yeter ki sağlık olsun. Hepinize mutlu yıllar, afiyetle!
Keçi Peynirli ve Ayvalı Kalem Börek Ayvalı Izgara Sebzeli Kış Salatası Şunlara da göz atın;