Avokado, son yıllarda sık sık tüketilen meyvelerden biridir. Salata ve tatlı yapımında kullanılan avokado, alındıktan sonra da olgunlaşmaya devam eder. Bazı durumlarda avokadonun üzerinde kahverengi lekeler meydana gelir ve renk giderek meyvenin bütününe yayılır. Özellikle avokadoyu dilimlemek, kararmasını hızlandırır. Avokadonun kararması, lezzetini ve kokusunu olumsuz etkiler. Bu yüzden doğru yöntemlerle avokadodaki kahverengi lekeleri durdurmak gerekir.
Avokado, dilimlendikten sonra oksijene maruz kalır. Bu da daha hızlı kararmasına yol açar. Kestiğiniz avokadoyu streç film ile sarın veya hava geçirmez bir kaba koyarak muhafaza edin. Havayla temasını kestikten sonra kararması yavaşlayacaktır.
Meyvenin pH seviyesini değiştirmek, kararmayı önlemenin başka bir yoludur. Kestiğiniz avokadonun üzerine limon suyu sürerek kararmasını önleyebilirsiniz.
Soğanın sülfürik bileşikleri, avokadonun kararmasını önleyebilir. Kestiğiniz avokadoyu bir kabın içine alın. Yanına bir adet soğan ekleyin ve kapağını kapatarak buzdolabına kaldırın. Avokadonun, soğan kabuklarına temas etmesi kararmasını birkaç gün uzatır.
Avokadonun oksijen maruziyetini sınırlandırmak için, hindistan cevizi suyuna batırın. Hindistan cevizi suyunun antioksidan içeriği, PPO'nun enzimatik reaksiyonunu geciktirmede rol oynar. Ancak avokadoyu suyun içinde bırakmayın. Bu durum meyvenin lapalaşmasına yol açabilir. Sadece kesilmiş kısmı hindistan cevizi suyuna batırmanız yeterlidir.
Avokadoyu ananas suyuna batırmak, kararmasını engeller. Ananas suyu, kararmayı önleyici özelliklere sahiptir. Bu yüzden limon suyu yerine ananas suyu da kullanabilirsiniz.
Kesilmiş avokadonun yüzeyine ince olacak şekilde bal sürün. Bal, meyvenin oksijenle temasını keser ve bariyer görevi görür. Bu sayede avokadonun kahverengileşmesini önleyebilirsiniz.
Kesilmiş avokadoyu saklarken dikkat etmeniz gereken en önemli husus ise meyvenin çekirdeğidir. Avokadoyu ikiye böldükten sonra, mutlaka çekirdeksiz kısmını kullanın. Meyvenin çekirdeği, kararma ve olgunlaşma sürecini yavaşlatır.
Şunlara da göz atın;