Avokado Yağı Nasıl Yapılır?
Avokado yağı, olgun avokadolardan çıkarılan, besleyici bir yağdır. Sizlere evde avokado yağı nasıl yapılır anlattık. İşte, avokado yağı nasıl yapılır:

Avokado yağı, olgun avokadolardan çıkarılarak yapılır. Pişirme, bakım gibi birçok alanda kullanılabilir. Kullanım alanı bu kadar geniş olan avokado yağını dışardan almak yerine evde kendinizde yapabilirsiniz. Mağazadan satın alınan avokado yağı genellikle oldukça pahalı olduğundan, yağı evde hazırlamak genellikle daha ekonomiktir. Yağı çıkarmak oldukça kolaydır ve çıkarma yöntemine bağlı olarak elinizde, pişirme veya taze guacamole yapımında kullanım için mükemmel olan avokado püresi kalabilir. İşte, evde avokado yağı nasıl yapılır:


Yağın Pişirme Yoluyla Çıkarılması

  1. On iki avokadoyu soyun. On iki avokadoyu yıkayın ve her birini çekirdeğinin etrafından ikiye bölün. İki yarım ayrılana kadar çukurun etrafında kepçe hareketiyle kesmek için bıçağı kullanın. Avokadonun meyvesini bir kaşık kullanarak çıkarın ve bir mutfak robotuna veya blendere koyun. Deriyi ve çekirdeği atın.
  2. Avokadoları püre haline getirin. Mutfak robotunu veya blenderi püre ayarına getirin. Avokado meyvesini pürüzsüz bir macun oluşana kadar karıştırın. Daha sonra harmanlanmış avokadoyu çıkarın ve orta boy bir tencereye koyun.
  3. Avokadoları orta ateşte pişirin. Fırını orta ateşe açın ve avokadoları tencerede her beş dakikada bir karıştırarak ısıtın. Karışım kaynamaya başladığında köpürmeye başlayacak ve avokado yağının yukarıya doğru çıktığını fark edeceksiniz.
  4. Karışım koyulaşana kadar pişirin. Avokado açık yeşilden koyu yeşile veya kahverengiye dönene ve su buharlaşana kadar karışımı pişirmeye ve karıştırmaya devam edin.
  5. Avokado karışımını bir kaseye alın. Avokado karışımı pişmeyi bıraktığında karışımı bir kaseye kaşıklayın. Kâsenin üzerine temiz, ince bir bez (tülbent gibi) yerleştirin, ardından bezi kâsenin kenarı çevresinde tutun, kâseyi ters çevirin ve bezin köşelerini birbirine sıkıştırın; avokado çuvalı.
  6. Avokadoyu süzmek için sıkın. Yağı süzmek için avokado torbasını bir kasenin üzerine sıkın. Yağ damla damla kaseye çıkmalıdır. Daha fazla yağ çıkmayana kadar bir dakika kadar kavrama şeklinizi değiştirmeye ve sıkmaya devam edin.
  7. Yağı bir kaba dökün. Yağın tamamını sıktıktan sonra kasedeki yağı küçük bir şişeye veya kapaklı bir kaba dökün. Avokado yağınız artık kullanıma hazır.


Avokado Kabuklarını Presleyerek Yağının Çıkarılması

  1. On iki avokadonun meyvelerini kabuklarından çıkarın. Avokadoları çukurun etrafından ikiye bölün, ardından bıçakla kepçeleme hareketi yaparak avokadoların iki yarısını ayırın. Avokadoların meyvelerini bir kaşık yardımıyla çıkarın ve bir kenara koyun.
  2. Avokado kabuklarını portakal presine yerleştirin. Az önce ayırdığınız avokado kabuklarını alıp üst üste dizin. Daha sonra avokado kabuklarını bir portakal presine yerleştirin.
  3. Avokado kabuklarına basın. Portakal presinin kolunu, presin tokmağı avokado kabuklarına değene kadar aşağı çekin. Daha sonra kolu mümkün olduğu kadar kuvvetle aşağı çekin. Tokmak, avokado kabuklarını birbirine bastıracak ve yağı sıkacaktır.
  4. Yağın damlaması durana kadar basın. Tüm yağı çıkarmak için avokado kabuklarına birkaç kez basın. Kaplamaların tüm yüzeyi preslenmiyorsa, bastırılmayan alanlara baskı uygulayabilmek için kaplamaları yeniden konumlandırın.
  5. Yağı süzün. Hazneyi presin alt kısmından çıkarın. Yağda yüzen avokado meyvesi parçalarını veya kabuğunu görebilirsiniz. Haznede yağdan başka bir şey görürseniz, ince bir süzgecin içine bir kahve filtresi koyarak yağı süzün, ardından süzgeci bir kasenin içine koyarak yağı süzgeçten geçirerek kabın içine dökün.
  6. Yağı süzün, ardından şişeleyin. Süzgeci gece boyunca kasenin üzerinde tutun. Bu, avokado parçalarına yapışabilecek yağın yavaşça kaseye süzülmesini sağlar. Süzme işlemi bittikten sonra avokado yağını küçük bir şişeye dökün ve ağzını kapatın.[


Kurutulmuş Avokadoyu Eleyerek Yağının Çıkarılması

  1. On iki avokadonun meyvesini çıkarın. Avokadoları çukurun etrafından ikiye bölün, ardından bıçağı kullanarak çukurun çevresini kepçeleyin ve avokado yarımlarını ayırın. On iki avokadonun meyvesini kaşıkla çıkarın ve bir mutfak robotuna yerleştirin.
  2. Avokadoyu mutfak robotunda püre haline getirin. On iki avokadonun meyvesini mutfak robotuna çıkardıktan sonra, kalın bir macun elde edene kadar avokadoları püre haline getirin.
  3. Avokadoyu fırın tepsisine yayın. Püre haline getirilmiş avokadoyu bir fırın tepsisine dökün, ardından bir spatula kullanarak avokadoyu mümkün olduğunca ince bir tabaka halinde yayın. Katmanı yaklaşık 1 santimetre kalınlığında yapmaya çalışın.
  4. Avokado tepsisini fırına koyun. Avokadoyu ince bir tabaka halinde yaydıktan sonra tepsiyi fırına verin. Ön ısıtmanıza gerek yoktur ancak sıcaklığı 50 derece C'den fazla ayarlamadığınızdan emin olun. Avokadoyu pişirmeye değil kurutmaya çalışıyorsunuz.
  5. Avokadoyu beş saat fırında tutun. Avokadonun fırında yaklaşık beş saat kurumasını bekleyin. Avokadonun yanmadığından emin olmak için her saat başı kontrol edin. Koyu kahverengimsi bir yeşil olmalı; rengi karardıysa fırından çıkarın.
  6. Avokadoyu tepsiden çıkarın. Beş saatin sonunda fırın tepsisini fırından çıkarın. Avokado katmanına karşı çalışmak için bir spatula kullanın ve tavadan kazıyın. Avokado artıklarını ince pamuklu bir bezin veya kare şeklinde bir gazlı bezin içine yerleştirin.
  7. Avokado çuvalını bir kaseye sıkın. Bezi avokadoyla birlikte kaldırın ve köşelerini sıkıştırarak bir çeşit çuval yapın. Kurutulmuş avokadoyu mümkün olduğu kadar kuvvetle bir kaseye sıkın. Avokadonun tamamını sıktığınızdan emin olmak için sıkarken tutuşunuzu yeniden ayarlayın. Avokado yağ vermeyi bıraktığında durun.
  8. Avokado yağını bir şişeye dökün. Avokado yağının tamamını kaseye sıktığınızda, bezi ve kurutulmuş avokadoyu atın. Daha sonra avokado yağını bir şişeye dökün ve ağzını kapatın.

Şunlara da göz atın;

  1. Avokado yağı mı zeytinyağı mı?
  2. Avokado yağının faydaları nelerdir?
  3. Avokadolu tarifler
  4. Avokadonun olgunlaştığı nasıl anlaşılır?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi