Muharrem ayının gelmesiyle birlikte evlerde aşure hazırlığı başladı. Bu sene virüs nedeniyle kapı kapı dolaşamasak da aşure geleneğini sürdürmeye devam ediyoruz. İçinde birçok malzemenin bulunduğu aşurenin, ilginç bir hikayesi vardır. Nuh tufanında insanların ellerinde kalan son malzemeleri birleştirilmesiyle ilk aşurenin yapıldığı düşünülüyor. Nohut, fasulye gibi bakliyat, elma, kayısı, üzüm, dut gibi meyve, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin birleştirildiği aşure aslında oldukça kolay bir şekilde hazırlanır. Bilmeyenler için nefis aşure tarifini buraya bırakıyoruz. Severek tüketilen bu tatlının vücut için de birbirinden farklı faydaları var. Peki, aşurenin faydaları nelerdir? diye merak edenler için, aşurenin vücuda sağladığı etkileri sizlerle paylaşıyoruz.
Videolu anlatımıyla tam kıvamında aşure tarifini defterinize eklemeyi unutmayın.
Aşure yapımında şeker değeri oldukça yüksektir. Bu da diyabet hastaları için oldukça ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden diyabet hastalarının aşure yemesi önerilmemektedir. Bununla birlikte aşırı miktarda aşure tüketimi, diyabet hastalığı eğilimini arttırır. Bu yüzden faydalarından yararlanmak için bir porsiyon tüketmek yeterli olacaktır.
Bonus: Diyet Aşure
Şeker yerine çam balı ile hazırlanan diyet aşurenin kalori değeri, bir porsiyonda 150 kaloridir. Normal aşureye göre kalori değeri oldukça düşüktür. Kalori değeri en düşük olan bal çeşidi, çam balı olduğu için diyet aşurede kullanılmıştır. Diyet listelerinde ölçülü bir şekilde tüketilebilir. Şunlara da göz atın;