Aşure Hangi Durumlarda Bozulur?
Bereketin ve paylaşmanın en lezzetli sembolü olan aşure, büyük tencerelerde pişirilir. Yapımında birbirinden farklı malzemeler kullanılan aşure, ne yazık ki bazı durumlarda bozulabilir. İşte, aşurenin bozuk olduğunu gösteren tüyolar:

Yapımında kuru fasulye, nohut, elma, kayısı, portakal, ceviz, kaju, badem, nar gibi birçok meyve ve kuruyemişin bulunduğu aşure, Türk mutfağının en geleneksel tatlılarından biridir. Genelde büyük kazanlarda pişirilen aşure, fazla fazla yapılır ve komşulara dağıtılır. Farklı malzemeler kullanılmasına rağmen çok lezzetli olan bu tatlı, bazı durumlarda bozulabilir. Bu yazımızda aşurenin nasıl bozulduğu ve bozulan aşurenin nasıl anlaşılacağı hakkında bilgiler vereceğiz.

Aşure Hangi Durumlarda Bozulur?

Aşure, özellikle doğru koşullarda saklanmadığı zaman bozulabilir. Ayrıca yapım aşamasında kullanılan malzemeler de, tadının bozulmasına sebep olacaktır. Aşurenin bozulmasının en yaygın nedenleri şunlardır;

  1. Aşure yapımında kullanılan malzemelerin bozuk veya bayat olması
  2. Aşurenin oda sıcaklığında uzun süre bırakılması
  3. Aşurenin üstünü kapatmadan uzun süre bekletmek
  4. Yapım aşamasında hijyenik olmayan araç gereçler kullanmak
  5. Aşurenin 1-2 günden uzun süre açıkta bırakılması
  6. Aşurenin önce buzlukta dondurulup sonra tekrar çözülmesi

Aşurenin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Aşurenin içinde çok fazla malzeme olduğu için, bozulduğunu anlamak zor olabilir. Ancak aşağıdaki belirtiler varsa, aşurenizin bozulmuş olması muhtemeldir.

  1. Renk değişimi: Aşurenin rengi, ilk yaptığınızdaki gibi parlak ve canlı değilse, malzemeler kararmış gözüküyorsa bozulmaya başlamış demektir.
  2. Sulanma: Aşure bekledikçe sulanmaya başlar. Ancak aşurenin aşırı derecede sulandıysa, içindeki bazı malzemeler çürümüştür ve bozulmuştur. Özellikle meyveler çürüdüğünde sulanmalara neden olur.
  3. Koku: Aşure bozuldukça ekşimsi bir koku oluşur. Eğer aşureden kötü kokular geliyorsa, kesinlikle tüketmeyin.
  4. Tat: Aşurenin bozulduğunu anlamak için en etkili yöntem tadına bakmaktır. Eğer aşureden ekşimsi, acı ve kötü bir tat geliyorsa, aşureniz bozulmuştur.
  5. Küf: Aşureyi uzun süre dışarıda bıraktıysanız, üzerinde küfler oluşmaya başlar. İçinde çok fazla malzeme olduğu için bu küfler ilk anda görünmeyebilir. Ancak dikkatli baktığınızda küçük küfler varsa, kesinlikle aşureyi tüketmeyin.

Aşurenin Bozulması Nasıl Önlenir?

  1. Öncelikle tarifte mutlaka taze malzemeler kullanın. Bayat ve çürük malzemeleri atın.
  2. Tarifte kullanacağınız tencere, kaşık gibi araç gereçleri sterilize edin. Temiz olmasına özen gösterin.
  3. Aşureyi hazırladıktan sonra küçük kaselere paylaştırın ve oda sıcaklığında soğutun. Soğuduktan sonra üzerini hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabında muhafaza edin.
  4. Eğer aşureyi uzun süre tüketmeyecekseniz, kapaklı bir saklama kabına aktarın ve buzlukta muhafaza edin.
  5. Aşureyi dışarıda 12 saatten fazla bekletmeyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Aşure tarifleri
  2. Aşurenin kararması nasıl önlenir?
  3. Aşure şekerli olursa ne yapılır?
  4. Aşurenin kıvamı tutmazsa ne yapılır?
  5. Aşurenin faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti
Karbonat Cilt İçin Güvenli Mi?
Taste Atlas Dünyanın En Trend Yiyeceklerini Açıkladı: Listede Türkiye'den 3 Lezzet Var
21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?