Aşırı D Vitamininin Yan Etkileri Nelerdir?
D vitamini, sağlık açısından gerekli bir vitamin olsa da, aşırı alımı bazı olumsuzluklara neden olabilir. Çok fazla D vitamini almak hangi yan etkilere yol açar? İşte, aşırı D vitamini alımının 6 işareti ve sağlık üzerinde görülen yan etkileri:

D vitamini, sağlığın korunmasında önemli bir role sahiptir. Ancak çok fazla D vitamini almak, sağlık sorunlarına sebep olabilir. D vitamini fazlalığı kan testiyle ortaya çıkar. Kas hücrelerinin büyümesi, bağışıklığın düzgün çalışması, iskelet sisteminin korunması için D vitaminine ihtiyaç duyulur. Yetersiz D vitamini almak, hastalık ve enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır. D vitamini eksikliğinde doktor tarafından verilen takviyeler genellikle güvenli kabul edilir. Ancak D vitamini seviyesi normal veya yüksek olan kişilerin, takviye alarak bu seviyeleri çok fazlaya çıkartması da sakıncalıdır.

Aşırı D Vitamininin Yan Etkileri Nelerdir?

  1. Yüksek kan seviyesi

D vitamininin vücutta toksik veya tehlikeli seviyelere ulaşması için mL başına 100 nanogramı (ng) geçmesi gerekir. D vitamini fazlalığının çoğu, uygun olmayan ek dozlama ve reçete hatalarından kaynaklanır. D vitamini düşük veya eksik olan kişilerin, optimal D vitamini seviyelerine ulaşmak ve bunu sürdürmek için tipik olarak günde 4.000 IU doz alınabilir.

 

  1. Yüksek kalsiyum seviyeleri

D vitamini, yediğiniz besinlerdeki kalsiyumun emilmesine yardımcı olur. D vitamini alımınız çok fazla ise, kalsiyumda da aşırı bir artış olabilir. Yüksek kalsiyum seviyelerinde, kusma, kabızlık, mide ağrısı, mide bulantısı, iştah kaybı, baş dönmesi, yorgunluk, böbrek taşları, böbrek hasarı, yüksek tansiyon, dehidrasyon gibi belirtileri görülür. Hiperkalsemi tipik olarak, insanlar uzun süre yüksek dozda D vitamini aldıktan sonra gelişir. Hiperkalsemi yaşamı tehdit edici olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

  1. Gastrointestinal semptomlar

Aşırı D vitamini düzeylerinin ana yan etkileri, kandaki aşırı kalsiyum ile ilişkilidir. Bununla birlikte, hiperkalsemisi olan herkes aynı semptomları yaşamaz. Bir kadın, daha sonra etikette belirtilenden 78 kat daha fazla D vitamini içerdiği bulunan bir takviye aldıktan sonra mide bulantısı ve kilo kaybı yaşadı.

  1. Zihinsel durum bozukluğu

D vitamini toksisitesi, değişen zihinsel duruma yol açabilir. Hiperkalsemisi olan kişilerde genellikle depresyon, konfüzyon ve psikoz gibi semptomlar görülür. Aşırı durumlarda ise koma görülebilir. 2021 vaka raporunda, 64 yaşındaki bir adam ilaç talimatlarını yanlış anladığı için yanlışlıkla günde 200.000 IU D vitamini aldı. Değişmiş zihinsel durum ve hiperkalsemi ile ilgili diğer ciddi semptomlar gösterdi.

  1. Böbrek komplikasyonları

D vitamini toksisitesi, bazı durumlarda böbrek hasarına ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bunun sebebi, yüksek kalsiyum seviyeleridir. Çok fazla idrara çıkma ve böbreklerin kireçlenmesi yoluyla su kaybı yaşanabilir. Hiperkalsemi, böbreklerdeki kan damarlarının daralmasına neden olarak böbrek fonksiyonlarının azalmasına yol açabilir. İlginç bir şekilde, D vitamini eksikliği de böbreklere zarar verebilir ve böbrek hastalığı olanlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

  1. Eksiklik ve toksisite

D vitamini kalsiyum emiliminde, bağışıklık fonksiyonunda ve kemik, kas ve kalp sağlığının korunmasında rol oynar. Yiyeceklerde doğal olarak bulunur ve cildiniz güneş ışığına maruz kaldığında da vücudunuz onu üretebilir. Yine de, yağlı balıklar dışında, D vitamini yönünden zengin çok az yiyecek vardır. Dahası, çoğu insan, yeterli D vitamini üretmek için yeterince güneş ışığına maruz kalmaz. Bu yüzden D vitamini eksikliği oldukça yaygındır. 

D vitamininin eksikliği ve fazlalığı sağlık açısından sakıncalıdır. Bu yüzden doktorunuz önermediği sürece bilinçsizce yüksek dozda D vitamini takviyesi almaktan kaçının. Doktorun verdiği talimatlara uyun.

Şunlara da göz atın;

  1. Çok fazla tarçın tüketmenin yan etkileri
  2. Fazla zerdeçalın yan etkileri
  3. Çok fazla kafein tüketmenin yan etkileri
  4. Aşırı E vitamininin yan etkileri
  5. Aşırı folik asitin yan etkileri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?