Pişmiş Yemekler Nasıl Saklanır? Artan Yemekleri Saklamak İçin Basit İpuçları
Artan yemekler nasıl ve ne kadar süre saklanır? Pişmiş yemeklerin lezzetini kaybetmelerini önlemenin en kolay yolları nelerdir? İşte, artan yemekleri doğru bir şekilde saklamak için basit ipuçları

Akşamdan kalan yemekleri, doğru bir şekilde saklamadığınızda tadında değişiklikler olabiliyor. Özellikle bu yemekler oda sıcaklığında bekletilirse, gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. Bu gibi durumlardan korunmak, artan yemekleri lezzetini kaybetmeden tüketmek için birbirinden etkili yöntemler var. Yemek çeşidine göre saklama koşullarını ve artan yemeklerin genel olarak nasıl saklanması gerektiğini sizlerle paylaşacağız. Pişmiş yemek nasıl saklanır? Artan yemekler nasıl ısıtılır ve ne kadar süre dayanır? İşte, artan yemekleri saklamak için en etkili ve basit yollar:


Artan Yemekler Nasıl Saklanır?

  1. Çorbalar


Çorbaları, emaye tencerelerde saklayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, oda sıcaklığında bekletmemektir. Oda sıcaklığında bekleyen yemekler 2 saat sonra bakteri üretmeye başlar. Bu yüzden çorbaları tencereye koyup kapağını kapatın ve buzdolabında muhafaza edin. Çorbayı ısıtmadan önce içerisine bir miktar su ekleyin. Ardından kısık ateşte ısıtabilirsiniz.


  1. Sulu Yemekler


Sulu yemekler, ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edilebilir. Sulu et yemekleri nasıl saklanır? diye merak edenler için, ağzı kapalı kapları öneriyoruz. Konserveler, etin bakteri oluşmasına yol açabilir. Bu yüzden cam veya plastik kaplar saklama için daha uygundur.


  1. Köfteler ve Et Yemekleri


Köfte, et, ızgara ve kızartmalar nasıl saklanmalı? Bu yemekler, hava almayan kaplara koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Daha uzun süre saklamak için, dondurucuya atmanız gerekir. Köfteleri tekrar ısıtmak için, bir tencereye 1/4 çay bardağı su ekleyin. Köfteleri tencerenin içerisine yerleştirin. Suyunu çekip cızırdayana kadar kısık ateşte pişirin. Et ve sebze yemeklerini ise ısıya dayanıklı kaplara koyarak önceden ısıtılmış fırında pişirebilirsiniz.


  1. Pilavlar


Artan pilav nasıl saklanır? Pilav, diğer besinlerde olduğu gibi hava almayan kap veya tencerelerde muhafaza edilebilir. Buzdolabında bekleyen pilav, suyunu çeker ve kurumaya başlar. Bu yüzden pilavı tekrar ısıtmadan önce içerisine az miktarda su ekleyin.


  1. Salatalar


Yeşillik içeren salataların fazla bekletilmesi önerilmemektedir. Özellikle içinde domates olan salatalar, suyunu kısa sürede salar. Bu yüzden en kısa sürede tüketilmesi gerekir. Bunun dışında yoğurtlu salatalar, özellikle içinde sarımsak varsa hava almayan kaplarda 3-4 güne kadar saklanabilir. Salatalar da, mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir.


  1. Hamur İşleri


Peynir, ıspanak, kıyma gibi iç harcı olmayan hamur işlerini, oda sıcaklığında 3-4 güne kadar saklayabilirsiniz. Fakat iç harcı olanları, özellikle kıymalı hamur işlerini, oda sıcaklığında en fazla 1 gün bekletmeli, ardından buzdolabında saklamalısınız. Hamur işlerini, önceden ısıtılmış fırında tekrardan ısıtabilirsiniz. Bunun dışında börekleri ve poğaça hamurunu, pişirmeden önce hava almayacak şekilde dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.


  1. Kekler ve Pastalar


Kekleri oda sıcaklığında 3-4 gün saklayabilirsiniz. Bayatlamasını önlemek için hava almayan buzdolabı poşetlerine koyabilir veya kek tabağının üzerini kapatabilirsiniz. Fakat kremaları pastaları mutlaka buzdolabında saklamanız gerekir. Özellikle meyveli pastaları en kısa sürede tüketmeye özen gösterin. Meyveler zaman geçtikçe suyunu saldığı için, pastanın tadı bozulacaktır.


  1. Kurabiyeler


Kurabiyeleri oda sıcaklığında 5-6 gün saklayabilirsiniz. Ancak 3-4 günden sonra bayatlamaya başlayabilirler. Bu yüzden üzerini hava almayacak şekilde kapatarak, taze kalmalarını sağlayabilirsiniz.


  1. Soslar


Artan sosları oda sıcaklığında olabildiğince az tutun. Sosları buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edebilirsiniz. Donan sosları, tekrar kullanmadan önce içerisine bir miktar su ekleyerek daha kıvamlı olmasını sağlayabilirsiniz.


Not: Besinleri saklama süreleri ortalama olarak verilmiştir. Yemeğin içerisinde kullanılan malzemelere göre sürede değişiklikler olabilir.


Artan Yemekler Nasıl Isıtılır?

  1. Artan yemekleri, mikrodalgada ısıtmayın. Mikrodalga, yemeklerin tadını bozabilir. Bu yüzden et yemeklerini fırında, makarna, çorba gibi yemekleri ocakta ısıtın.
  2. Makarna, havuç, pirinç, patates gibi yemekler buzdolabında bekletilirken sıvıyı emer. Bu yüzden yemekleri ısıtmadan önce içerisine birkaç yemek kaşığı su ekleyebilirsiniz. Etleri ısıtmadan önce üzerinde zeytinyağı veya tereyağı gezdirebilirsiniz.
  3. Yemeği aynı tazeliğe ulaştırmak için, baharatlardan yardım alabilirsiniz. Yemeğiniz baharatlı olsa bile, tekrardan az miktarda baharat eklemek lezzetini arttırır.
  4. Akşamdan kalan makarna, tavuk gibi yemekleri büyük güveç kaplarında birleştirerek birlikte ısıtabilirsiniz.
  5. Buzdolabında duran ve artan sebzeleri, yemek yapımında kullanmak için sosa dönüştürebilirsiniz.
  6. Artan meyveleri çürümeye başlamadan önce smoothie yapımında kullanabilirsiniz.
  7. Artan yemekleri lezzetli bir hale dönüştürmek için, üzerine kaşar peyniri ekleyin. Yemeğin çok yağlı olmasını önlemek için, kaşar peynirini ısıtma işleminin sonlarına doğru ekleyin.


Şunlara da göz atın;

  1. Buzdolabı nasıl temizlenir?
  2. Besinlerin taze olduğu nasıl anlaşılır?
  3. Çikolata nasıl eritilir?
  4. Kış hastalıkları ve korunma yolları
  5. Besinleri doğru saklama yöntemleri

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi