Argan Yağının Saç Üzerindeki Faydaları Nelerdir?
Argan yağı, saç ve cilt bakımı için sıklıkla kullanılan yağlardan biridir. Peki, argan yağı saç dökülmesine iyi gelir mi? İşte, argan yağının saç dökülmesi ve saç bakımı üzerindeki etkileri:

Argan ağacı meyvelerinin çekirdeklerinden üretilen argan yağı, hem yemek pişirmede, hem de cilt ve saç bakımında kullanılan bir taşıyıcı yağdır. Fas mutfağında yaygın olarak kullanılan bu yağ, son yıllarda kozmetik sektöründe de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle şampuan, saç bakım kremi gibi ürünlerde sıklıkla rastladığımız bu yağ, çoğunlukla yağ asitlerinden oluşur. 

Argan Yağının Saç Üzerindeki Faydaları

  1. Argan yağı, saç derinize ve saçınıza faydaları olduğu kanıtlanmış yağ asitleri ve E vitamini gibi güçlü antioksidanlarla doludur.
  2. Argan yağı, başta oleik asit ve linoleik asit olmak üzere yağ asitleriyle dolu olduğundan çoğunlukla cilt ve saç için nemlendirici olarak kullanılır. Bu yağların saç gövdesini yağladığı ve saçınızın nemini korumasına yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bu sayede saç kurumasının önüne geçer ve saç diplerindeki kuruluğu önler. 
  3. Argan yağı, cilde iyi gelen anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu, saç dökülmesine neden olabilecek saç derisini etkileyebilecek cilt rahatsızlıklarını önlemeye veya iyileştirmeye yardımcı olabilir.

  1. Argan yağının antifungal özellikleri üzerine çok az bilimsel araştırma yapılmıştır, ancak kepek tedavisine yardımcı olabilir. Bazen kepek saç derinizdeki maya benzeri bir mantardan kaynaklanır. Böyle durumlarda kullanılan argan yağı, kepek oluşumunu azaltabilir.
  2. Argan yağındaki orta zincirli yağ asitleri, yıkama ve şekillendirmeden kaynaklanan hasarları önlemeye yardımcı olabilecek koruyucu bir etkiye sahiptir. Araştırmalar argan yağının, saça, tarama gücünü artıran ve ısıyla şekillendirme sırasında saçın kırılmasını önleyen koruyucu bir tabaka eklediğini gösteriyor.
  3. 2013 yılında yapılan bir araştırmada, argan yağının renklendirme işleminden sonra saç boyasının neden olduğu hasarı azalttığı bulunmuştur. 
  4. Argan yağı yüzyıllardır Faslı kadınlar tarafından cildi güneşin zararlarından korumak için kullanılıyor. 2013 yılında yapılan bir araştırma, argan yağındaki antioksidan aktivitenin cildi güneşten kaynaklanan serbest radikal hasarına karşı koruduğunu buldu. Bu fayda aynı zamanda saça da yayılabilir ve ultraviyole ışınlarının neden olduğu kurumayı ve diğer hasarları önlemeye yardımcı olabilir.
  5. Argan yağının özellikle saç dökülmesine yönelik bir araştırması mevcut değildir ancak saç ve saç derisi sağlığına kanıtlanmış faydaları, saç kırılmalarını ve saç dökülmesini önleyebilir. 2010 yılında yapılan küçük bir araştırma çalışmasında, argan yağında bol miktarda bulunan E vitamininin saç büyümesini iyileştirdiği gösterildi.

Saç İçin Argan Yağı Nasıl Kullanılır?

  1. Maske: Argan yağını, hindistan cevizi yağı ile karıştırın ve saçınıza uygulayın. 10 dakika bekledikten sonra saçınızı bol suyla durulayın.
  2. Masaj: Elinize veya saç derinize 10 damla argan yağı damlatın ve parmak uçlarınızla masaj yapın. Masajın sonunda saç uçlarına da argan yağı uygulayabilirsiniz. Saçınızı havluya sarım ve bir gece bekletin. Sabah kalktığınızda saçınızı yıkayın.
  3. Şampuan: Argan yağlı şampuanları kullanmayı deneyebilirsiniz. Dilerseniz, kendi şampuanınıza 10 damla argan yağı ekleyip karıştırarak da kullanabilirsiniz. 
  4. Saç kremi: Elinize saç kremi alın ve 2 damla argan yağı damlatın. Saçınıza kremi sürüp 2-3 dakika bekleyin ve durulayın. Saçınızın yumuşacık olduğunu göreceksiniz. 
  5. Saç şekillendirici: Saç şekillendirici alırken, argan yağı kaplaması olanları tercih edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Argan yağı neye iyi gelir?
  2. Papayanın saç üzerindeki faydaları nelerdir?
  3. Limonun saça faydaları nelerdir?
  4. Lavanta yağı saça iyi gelir mi?
  5. Saç için hangi vitamin kullanılmalı?

Haber Kategorileri

Güzellik Reçeteleri

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!