Ankara Yöresel Yemekleri: Ankara Mutfağından 12 Nefis Tarif
Ankara'nın en meşhur yemeği nedir? Ankara'nın meşhur tatlısı nedir? Ankara'da ne yenir? İşte, Ankara mutfağından mutlaka denemeniz gereken birbirinden lezzetli 12 yöresel tarif:

Türkiye'nin başkenti olan Ankara, tarihi güzellikleri ve eşsiz lezzetlerle dolu olan mutfağıyla ön plana çıkar. Ankara, Beypazarı baklavası, ayaş dutu, armudu, Beypazarı kurusu, güdül leblebisi gibi yöresel ürünlerin de başkentidir. Tereyağı kokulu baklavası, kaymaklı burma tatlısı ve höşmerimi ise Ankara'ya yolu düşenlerin mutlaka denemesi gereken tatlılar arasındadır. Ankara'ya gidemeyenler ancak bu mutfağın yöresel lezzetlerini denemek isteyenler için birbirinden özel tariflerimiz var. İşte, Ankara mutfağından yöresel tarifler:

  1. Toyga Çorbası

Buğday, nohut ve yoğurtla hazırlanan toyga çorbası, sıcak başlangıçlar için idealdir. Yöresel malzemelerle hazırlanan bu çorba, nane ile zenginleştirilir.

  1. Tutmaç Çorbası

Nohut, erişte ve yoğurt ile hazırlanan tutmaç çorbası, Ankara, Kütahya ve Bingöl mutfağında çok sevilen lezzetler arasındadır. Ortalama 20-25 dakika içinde sofralardaki yerini alır.

  1. Ankara Tava

Ankara yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzet, Ankara tavasıdır. Kökeni Kafkaslara dayanan bu yemek, şehriye ve kırmızı et karışımından oluşur.

  1. Homaça

Ankara'nın Akyurt, Çubuk gibi ilçelerinde çok sevilen homaça, coğrafi işaretli bir yemektir. Kemikli etin pişirilmesiyle hazırlanır. Yalnızca 4 malzemeden oluşur. 

  1. Öllüğün Körü

Çankaya ile özdeşleşen öllüğün körü, kıyma ve erişte ile hazırlanır. Bazı yörelerde peynirli versiyonları da mevcuttur. Çevredeki yörelerde de sevilen bir lezzettir.

  1. Fesleğenli Beypazarı Kurusu

Ankara'nın meşhur Beypazarı kurusunu evde kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Taze fesleğen ile zenginleştirilen Beypazarı kurusu, atıştırmalık olarak sunabilirsiniz.

  1. Entekke Böreği

Kıymalı harç ile hazırlanan entekke böreği, yarım ay şeklinde kapatılır. Kenarlarına çatal yardımıyla şekil verilir. Kızartma usulüyle pişirilir.

  1. Mercimekli Beypazarı Böreği

Yufkanın kıyma ve yeşil mercimekli harç ile doldurulmasıyla hazırlanan Beypazarı böreği, galeta unu serpiştirildikten sonra fırında pişirilir. Sıcak sıcak servis edilir.

  1. Beypazarı Kuşbaşılı Güveç

Kuşbaşı et, pirinç ve domates ile hazırlanan Beypazarı kuşbaşılı güveç, Ankara'nın en sevilen lezzetlerinden biridir. Ankara'daki restoran ve lokantalarda sunulan bu lezzeti, evde kendi ellerinizle hazırlayabilirsiniz.

  1. Elmadağ Tiridi

Dana eti ve sebzeli harç ile hazırlanan Elmadağ tiridi, tandır ekmeğinin üzerinde servis edilir. Tirit yapımında domates, biber ve maydanoz kullanabilirsiniz.

  1. Mahlepli Çörek

Mahlep, un ve maya ile hazırlanan mahlepli çörek, Ankara'nın sevilen lezzetlerinden biridir. Üzerine çörek otu serpiştirilir. Özellikle kahvaltı ve çayın yanında tercih edilir.

  1. Yemlik Cacığı

Yemlik otu, yoğurt ve salatalık ile hazırlanan yemlik cacığı, Ankara'da yemeklerin yanında tüketilen bir cacıktır. 15 dakikada sofralardaki yerini alır. 

Ankara'dan Ne Alınır?

Yolu Ankara'ya düşenler, Ankara gezisinden dönerken Beypazarı kurusu, havuç lokumu, güdül leblebisi, bal, dut ve çubuk turşu satın alabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Tekirdağ yöresel yemekleri
  2. Denizli yöresel yemekleri
  3. Bolu'nun yöresel yemekleri
  4. Konya'nın yöresel yemekleri
  5. Çanakkale'nin yöresel yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?