Anasonun Faydaları Nelerdir?
Anasonun faydaları nelerdir? Tadı ve aroması ile fark yaratan anasonun sağlığa faydalarını sizler için anlattık. İşte, anasonun sağlığa 7 faydası:

Anason boyu 1 metreye kadar uzanan, havuç, kereviz ve maydanoz ile aynı aileye ait olan bir bitkidir. Küçük beyaz meyveler üretir. Anason çekirdekleri de buradadır. Anason, meyan kökü benzeri belirgin bir tada sahiptir ve genellikle tatlılara ve içeceklere lezzet katmak için kullanılır. Aynı zamanda güçlü sağlığı geliştirici özellikleriyle bilinir ve çok çeşitli rahatsızlıklar için doğal bir çare görevi görür. İşte anason tohumunun bilim tarafından desteklenen 7 faydası ve kullanımı.

  1. Besinler Açısından Zengin

Anason tohumu nispeten küçük miktarlarda kullanılsa da, her porsiyonda iyi miktarda birkaç önemli mikro besin içerir. Özellikle anason tohumu, vücudunuzdaki sağlıklı kan hücrelerinin üretimi için hayati önem taşıyan demir açısından zengindir. Ayrıca, antioksidan görevi gören ve metabolizma ve gelişim için gerekli olan önemli bir mineral olan az miktarda manganez içerir. Bir yemek kaşığı (7 gram) anason tohumu aşağıdaki değerleri sağlar;

  1. Kalori: 23
  2. Protein: 1 gram
  3. Yağ: 1 gram
  4. Karbonhidrat: 3 gram
  5. Lif: 1 gram
  6. Demir: Gerekli Günlük Alımın %13'ü
  7. Manganez: Gerekli Günlük Alımın %7'si
  8. Kalsiyum: Gerekli Günlük Alımın %4'ü
  9. Magnezyum: Gerekli Günlük Alımın %3'ü
  10. Fosfor: Gerekli Günlük Alımın %3'ü
  11. Potasyum: Gerekli Günlük Alımın %3'ü
  12. Bakır: Gerekli Günlük Alımın %3'ü

Ancak, çoğu tarifte anason bir yemek kaşığından daha az kullanılır.

  1. Depresyon Belirtilerini Azaltabilir

Depresyon, dünyadaki kadınların %25'ini ve erkeklerin %12'sini etkileyen yaygın ancak zayıflatıcı bir durumdur. İlginç bir şekilde, bazı araştırmalar anason tohumunun depresyon tedavisine yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bir çalışma, anason tohumu ekstresinin farelerde güçlü antidepresan özellikler sergilediğini ve depresyon tedavisinde kullanılan yaygın bir reçeteli ilaç kadar etkili olduğunu gösterdi.

  1. Mide Ülserlerine Karşı Koruyabilir

Mide ülseri olarak da adlandırılan mide ülseri, midenizin astarında oluşan ve hazımsızlık, mide bulantısı ve göğsünüzde yanma hissi gibi semptomlara neden olan ağrılı bir yaradır. Geleneksel tedavi tipik olarak mide asidi üretimini azaltmak için ilaçların kullanılmasını içerse de, ön araştırmalar anason tohumunun mide ülserlerini önlemeye ve semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Örneğin, bir hayvan çalışması, anasonun mide asidi salgısını azalttığını, mide ülseri oluşumunu önlemeye yardımcı olduğunu ve hücreleri hasara karşı koruduğunu kaydetti. Bununla birlikte, anason tohumunun mide ülseri üzerindeki etkileri üzerine yapılan araştırmalar hala çok sınırlıdır. İnsanlarda ülser oluşumunu ve semptomlarını nasıl etkileyebileceğini anlamak için ek çalışmalara ihtiyaç vardır.

  1. Mantar ve Bakterilerin Büyümesini Önler

Test tüpü çalışmaları, anason tohumunun ve bileşiklerinin, enfeksiyonları önleyen ve mantar ve bakterilerin büyümesini engelleyen güçlü antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. Bir test tüpü çalışması, anason tohumu ve anason esansiyel yağının, cilt hastalığına neden olabilen bir mantar türü olan mayalar ve dermatofitler dahil olmak üzere belirli mantar türlerine karşı özellikle etkili olduğunu göstermiştir. Anason tohumunun etken maddesi olan anetol, bakteri üremesini de engeller. Bir test tüpü çalışmasında, anetol, şiddetli ishal ve dehidrasyon ile karakterize bir enfeksiyon olan koleraya neden olan belirli bir bakteri türünün büyümesini engelledi. Bununla birlikte, anason tohumunun insanlarda mantar ve bakterilerin büyümesini nasıl etkileyebileceğini incelemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.


  1. Menopoz Belirtilerini Hafifletmeye Yardımcı Olur

Menopoz, yaşlanma sırasında kadınların üreme hormonlarında doğal bir düşüş olup, sıcak basması, yorgunluk ve kuru cilt gibi semptomlara neden olur. Anason tohumunun vücudunuzdaki östrojenin etkilerini taklit ettiği ve potansiyel olarak menopoz semptomlarını azalttığı düşünülmektedir.  Anason tohumundaki bazı bileşikler, vücudunuzdaki azalan östrojen seviyelerinin bir sonucu olarak ortaya çıkan menopozun ayırt edici semptomlarından biri olan kemik kaybını önlemeye de yardımcı olabilir. 

  1. Kan Şekeri Düzeylerini Dengeleyebilir

Bazı araştırmalar, anason tohumundaki aktif bileşen olan anetolün, sağlıklı bir diyetle eşleştirildiğinde kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutabileceğini gösteriyor. Diyabetik sıçanlarda yapılan 45 günlük bir çalışmada, anetol, birkaç anahtar enzimin seviyelerini değiştirerek yüksek kan şekerini düşürmeye yardımcı oldu. Anetol ayrıca insülin üreten pankreas hücrelerinin işlevini de geliştirdi. Başka bir hayvan çalışması da anetolün diyabetli sıçanlarda kan şekeri düzeylerini iyileştirdiğini bildirdi.

  1. Enflamasyonu Azaltabilir

Çoğu durumda, iltihaplanma, bağışıklık sisteminiz tarafından yaralanmalara ve enfeksiyona karşı koruma sağlamak için normal bir yanıt olarak kabul edilir. Bununla birlikte, yüksek düzeyde uzun süreli inflamasyon, kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi kronik durumlarla bağlantılıdır. Örneğin, farelerde yapılan bir çalışma, anason tohumu yağının şişliği ve ağrıyı azalttığını gösterdi. Diğer araştırmalar, anason tohumunun iltihabı azaltabilen ve hastalığa neden olan oksidatif hasarı önleyebilen antioksidanlarda yüksek olduğunu gösteriyor.

Şunlara da göz atın;
  1. Keten tohumu faydaları nelerdir?
  2. Cevizin faydaları nelerdir?
  3. Zencefilin faydaları nelerdir?
  4. Zerdeçalın faydaları nelerdir?
  5. Karanfilin faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!