Amaryllis çiçeği, soğan köklü bir bitkidir. Güzel hatun, çoban çiçeği ve nergis zambağı olarak bilinir. Nergisgiller familyasına ait bir bitki olan bu çiçeğin ana vatanı, Güney Amerika'dır. Kökeni Brezilya'ya dayanan bu çiçek, iç mekan bakımına uygundur. Tek yıllık olsa da, soğan kökü sebebiyle rahatlıkla çoğaltılır. Yaprakları uzun şeritler halinde, soğanları ise direk çıkar. Amaryllis çiçeği, gurur ve asilliği temsil eder.
Amaryllis Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
- Saksı seçimi: Bu çiçeğin bakımında kullanacağınız saksı çok önemlidir. Saksının mutlaka drenaj delikleri olmalıdır. Delikleri olmayan saksılarda, bitki soğanı çürümeye başlar. Saksı boyutuna gelince, saksı boyu soğana uygun olmalıdır. Geniş saksılarda soğan kökü daha iyi gelişim gösterir. Saksı değişimini, ilkbahar aylarında çiçeklenmeden önce yapabilirsiniz.
- Toprak seçimi: Amaryllis çiçeği için, suyu bünyesinde tutmayan topraklar kullanılmalıdır. Toprağın drenajı iyi olmalıdır.
- Amaryllis, sadece iç mekanda bakım için uygundur. Kış soğuklarına karşı dayanıklıdır. Ancak çok fazla soğuğa maruz bırakılmamalıdır. Bu durumda yaprakları zarar görebilir.
- Güneşi seven bu bitki, sabah veya akşam güneşi almalıdır. Bu sayede daha olumlu bir şekilde büyür.
- Sulama işleminde toprak nemi kontrol edilmemelidir. Toprak uzun süre kuru bırakılmamalıdır. Çok fazla sulama yapılması ise, köklerin çürümesine neden olur.
- Bol ışıklı almayı seven bir bitkidir. Çiçeğin bulunduğu ortam düzenli olarak havalandırılmalıdır.
- Çiçeği açtığı dönemde, öğle güneşine dik açıyla marul kalmamalıdır.
- Sıcak iklimlerde daha kolay bir şekilde gelişir.
Amaryllis Ne Zaman Çiçek Açar?
Güzel hatun çiçeği, ilkbahar döneminde çiçek açar. Çiçekleri göz kamaştırıcı bir güzelliğe sahiptir. Uzun saplıdır. Narin çiçeklere sahiptir. Güzel hatun çiçeği, soğuk ve karanlık bir yerde sulamadan bekletilirse, bitkiyi strese sokabilirsiniz. Çiçeğin solduktan sonra, bir dahaki yıl çiçek açması için, yaprakların iyice sararmasını bekleyin.
Amaryllis Nasıl Çoğaltılır?
Amaryllis çiçeği, çok kolay bir şekilde çoğaltılır. Bitki soğanı tekrar tekrar dikilerek yetiştirilebilir. Soğanları bu süreçte nemsiz, karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edebilirsiniz. Ekim ayında soğanı toprağa dikerek ilkbahar ayında çiçek açmasını sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde bu çiçeği tohumla çoğaltmak da mümkündür. Ancak soğanların oluşması için 2 sene beklemeniz gerekebilir.
Şunlara da göz atın;
- Kılıç çiçeği bakımı nasıl yapılır?
- Kahkaha çiçeği nasıl yetiştirilir?
- Frezya çiçeği bakımı nasıl yapılır?
- Kaktüs bakımı nasıl yapılır?
- Menekşe çiçeği bakımı nasıl yapılır?