Mevsim alerjisi, alerjik rinit olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. Özellikle bahar aylarında ve mevsim geçişlerinde görülen bu hastalık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, göz sulanması, hapşırma, öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Sabahları semptomların şiddeti artabilir. Bunun sebebi havadaki polenlerin artması ve rüzgarla dağılmasıdır. Mevsim alerjisinde, bir uzmana göründükten sonra verilen alerji ilaçları ve burun spreyleri kullanılabilir. Ek olarak, bazı besinlerin alerji semptomlarını hafifletmek için kullanılması da mümkündür.
Ananas, göz kaşıntısı ve burun akıntısı gibi semptomları yatıştırabilir. Ananas, iltihabı ve tahrişi yatıştırabilen bromelain enzimini içerdiği için, alerji dostu olarak tüketilebilir.
Yeşil yapraklı sebzeler, karotenoidler bakımından zengindir. Bu sayede enflamasyonla savaşır ve göz kaşıntısı gibi belirtileri hafifletir. Zeytinyağı veya avokado yağı ile lezzetlendirilen lahana, karotenoid emilimini artırır.
Güçlü bir antihistaminik olan kırmızı soğan, polen ve toz gibi havadaki alerjenlere tepki gösteren hücreleri sakinleştirmeye yardımcı olur. Kırmızı soğana ek olarak çilek, brokoli ve elmada da bu içerikler bulunur.
Somon gibi yağlı balıklardaki omega 3 yağları, vücuttaki iltihabı azaltır. Şiş gözler, boğaz kaşıntısı gibi semptomları hafifletir. Uskumru, ceviz, sardalya gibi besinler de, omega 3 bakımından zengindir.
Bağışıklık sistemini destekleyen kefir, bağırsaklarda yaşayan faydalı bakterilerin dengesini korur. Probiyotik açısından zengindir. Ancak laktoz intoleransı olan kişilerin kefir içmesi önerilmez.
İşlenmemiş bal, az miktarda polen içerir. Bahar aylarına girmeden önce bal almak, bağışıklığınızı güçlendirebilir. Bununla birlikte, çoğu balın çiçeklerden polen içereceğini belirtmekte fayda var. Balın alerji üzerindeki etkileri için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Antioksidan bakımından zengin olan sarımsak, iltihabı hafifletir ve histamin salınımını engeller. Bu sayede, alerji belirtilerinin şiddetini azaltır.
İltihap önleyici olarak bilinen zencefil, histamin salınımını önler. Çay veya içtiğiniz suya zencefil dilimleri ekleyerek alerji semptomlarınızı hafifletebilirsiniz.
Altın baharat olarak da bilinen zerdeçal, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bir araştırmada, zerdeçalın aktif maddesi olan kurkuminin vücutta histamin salgılayan hücrelerin aktivasyonunu engellediği gözlemlenmiştir.
Özellikle koyu renkli meyveler, antioksidan bakımından zengindir ve histamini tolere edebilir. C vitamini içeriğiyle sulu göz ve boğaz kaşıntısı gibi belirtileri hafifletebilirler. Yaban mersini, kızılcık ve ahududu burun akıntısı ve kurdeşen semptomlarını uzak tutabilir.
Şunlara da göz atın;