Akrep Yenir Mi?
Akrepler, zehirli olmalarıyla bilinen canlılardır. Peki, akrep yenir mi, zehirler mi? İşte, akrep tüketimi hakkında merak edilenler:

Örümceğimsigiller sınıfına bağlı olan akrepler, eklembacaklı takımındandır. Genelde sıcak ve nemli bölgelerde yaşayan bu canlıların vücudu sert kitin tabakası ile örtülüdür. Kıvrık ve kalkık kuyruğunda ise zehir iğnesi ve zehir bezleri bulunur. 13-220 mm arasında değişen boyutları ile yaşadıkları ortama göre renkleri saman renginden siyaha kadar değişebilir. Geceleri ve sıcak zamanlarda daha hareketli oldukları için, akrep sokması riski daha yüksektir. Ayrıca akreplere rastgele dokunulduğunda kendilerini tehlikede hissederek saldırıya geçebilirler. 

Akrep Yenir Mi?

Türkiye'de bulunan 19 akrep türünden 8'i zehirlidir. Bu türler arasında çok zehirli ve ölümcül olanlar da mevcuttur. Akrep, dünya çapında en çok Uzak Doğu mutfağında tüketilir. Burada önemli olan akrebin doğru bir şekilde temizlenmesi ve zehrinin alınmasıdır. Akrep ölmüş olsa bile, zehir bezi ve zehirli iğnesi temizlenmediği takdirde hala tehlike barındırır. Zehir iğnesi, akreplerin kuyruk ucunda bulunur ve zehir bezi bu bölgenin hemen altındadır. İğne ve bez kesildikten sonra, zehrin bir kısmı dışarı sızabilir. Bu yüzden temizleme esnasında dikkatli olunmalı, koruyucu ekipman kullanılmalıdır. 

Akrep, Uzakdoğu mutfağında genellikle kızartılarak tüketilir. Temizlenen akrep kızgın yağda birkaç dakika pişirildikten sonra servis edilir. Ayrıca kurutma usulüyle de tüketilebilir. Daha önce söylediğimiz gibi, akrep en çok Japonya, Çin, Tayland gibi Asya ülkelerinde tüketilir. 

Ülkemizde akrep tüketimi yaygın değildir ve uygun görülmez. Akreplerin zehirli yapısı hem yakalama, hem de hazırlama esnasında büyük riskler barındırır. Zehri temizlenmeden tüketildiğinde, ölümcül sonuçlara yol açabilir. Ayrıca akrepler, parazit taşıyabildiği için ciddi enfeksiyonlara da yol açabilir. İlk defa akrep yiyen kişilerde alerjik reaksiyonlar oluşabilir ve tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir. Bu yüzden doğadan bilinçsizce avlanan akreplerin tüketilmesi kesinlikle önerilmez. Doğada bulunan akreplerin zehirli olup olmadığı veya hangi türde olduğu profesyonel kişiler dışında kimse tarafından bilinemez. Bu da beraberinde ciddi sonuçları getirebilir. Akrep avlansa bile, temizleme ve pişirme işlemi yanlış uygulandığında akrep sokması, koma, ölüm gibi sonuçlar görülebilir. 

Önemli Not: Akreplerin ölümcül olabileceği asla unutulmamalı, doğadan toplanan akrepler kesinlikle tüketilmemelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Yengeç yenir mi?
  2. Salyangoz yenir mi?
  3. Fil eti yenir mi?
  4. Geyik eti yenir mi?
  5. Timsah eti yenir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?