Gülgiller familyasından olan ahududu, yaz ve sonbahar aylarında toplanan kırmızı bir meyvedir. Frambuaz olarak da bilinen ahududu, Kuzey Anadolu ve Avrupa kıtasında yetişir. Ülkemizdeki ahududu üretiminin %90'ı Bursa'da, kalanı ise Karadeniz kıyılarında yapılmaktadır. Genellikle böğürtlen ile karıştırılan ahududu, böğürtlene göre daha açık renkte ve tatlıdır. Peki, ahududunun faydaları nelerdir, nasıl tüketilir? Ahududunun kalorisi ve besin değerleri nedir? Gelin, tatlıların içerisinde sık sık kullandığımız ahududuyu daha yakından tanıyalım:
Ahududunun Faydaları Nelerdir?
Ahududunun Besin Değerleri
100 gram ahududunun besin değerleri;
Ahududu Nasıl Kullanılır?
Ahududu direkt olarak tüketilebilen bir meyvedir. Özellikle regl döneminde ve hamilelikte doktor onay verirse tüketilmelidir. Ahududu Temmuz, Ağustos aylarında olgunlaşır. Fakat hava almayan poşetlere konularak buzlukta saklanabilir. Ahududunun yapraklarından bitki çayı yapılmaktadır. Ayrıca meyveyi sade tüketmek istemeyenler, meyveyi ahududu reçeli yapımında kullanarak değerlendirebilir. Bununla birlikte, birçok tatlının içerisinde kendine yer bulur. Özellikle pasta ve ahududulu pay gibi hamur işi tariflerinin en sevilen meyvelerindendir. Ahududu püre haline getirilerek cilt maskesi olarak da kullanılabilir. Veya kozmetik ürün mağazalarından ahududu içeren cilt maskelerini de kullanabilirsiniz.
Ahududu Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?
1-2 çay kaşığı kurutulmuş ahududu yaprağını, bir bardak kaynar suyun içerisine ekleyin. Çayı demlenmesi için 5 dakika dinlendirin. Ardından süzerek tüketebilirsiniz. Çayı tatlandırmak için bal ve limon ekleyebilirsiniz. Ahududu yaprağı çayını güne en fazla 2 fincan için.