Agar agar tozu, deniz yosunlarından özel olarak ayrıştırılarak elde edilir. Kullanıldığı tarife jelatin kıvamı veren agar agar tozu, hayvansal jelatine bitkisel bir alternatif olarak sunulur. Bu yüzden vegan ve vejetaryen beslenenler tarafından sıklıkla tercih edilir. Kıvam artırıcı olarak da bilinen bu toz, tariflere hem yoğunluk, hem de parlaklık kazandırır. Genellikle tatlı, pasta, sos ve çorba yapımında tercih edilir. Kolay bir kullanıma sahip olan agar agar tozu, düşük kalorilidir ve midede oluşabilecek şişkinlikleri azaltabilir.
Öncelikle agar agar tozu büyük marketlerden ve güvenilir online alışveriş sitelerinden temin edilebilir.
Agar agar tozu yerine jelatin kullanabilirsiniz. Ancak jelatinin hayvansal kaynaklı olduğunu unutmayın. Profesyonel mutfaklarda agar agar tozu yerine, guar gum, pektin, ksantan zamkı gibi maddeler de kullanılabilir.
Agar agar tozu genellikle güvenilir kabul edilir. Ancak aşırı miktarda kullanımı önerilmez. Aşırı tüketildiğinde gaz, şişkinlik, karın ağrısı, ishal, kabızlık ve mide bulantısı gibi yan etkilere yol açabilir. Bu toz bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabilir. Eğer ilk defa kullanacaksanız, kullanmadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın.
Şunlara da göz atın;