Aeropress Kullanırken En Çok Yaşanan Sorunlar ve Çözümleri
Son yıllarda evlerde yaygın olarak kullanılmaya başlanan aeropress, bir kahve demleme ekipmanıdır. Ancak aeropress kullanırken bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. İşte, aeropress kullanımında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri:

Aeropress, filtre kahve benzeri kahveleri hazırlamak için kullanılan küçük ve portatif bir demleme ekipmanıdır. İki yuvalama silindirden oluşan aeropress, basınç uygulayarak kahvenin demlenmesini sağlar. Tek veya iki kişilik kapasiteye sahip olan bu ekipman, evlerde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle kahve severlerin tercih ettiği aeropress, manuel basınçla çalışır.

Aeropress Sorunları ve Çözümleri

  1. Acı Tatlar

Aeropress ile kahve demlerken, en çok kahvenin acı veya ekşi olması sorunuyla karşılaşılır. Bu sorunun nedeni ise kahvenin öğütme boyutudur. Eğer kahveniz çok ekşiyse, kahve çekirdeklerini kaba öğüttünüz demektir. Bu durumda daha ince öğütülmüş bir kahve deneyebilirsiniz. Eğer acı bir kahve içiyorsanız, bu da kahvenin aşırı ince öğütüldüğünü gösterir. Aeropressi ilk kez kullanıyorsanız, kahve çekirdeklerini kaba öğütmeden ince öğütme boyutuna doğru ayarlayın ve denemeler yapın. Bu deneme yöntemi sayesinde, damak tadınıza en uygun olan öğütme derecesini bulabilirsiniz.

  1. Zor Basınç

Kahveyi demlerken pistonu bastırmanın çok zor olduğunu fark etmek de yaygın sorunlardan biridir. Kimi zaman ne kadar uğraşsanız da piton hiç yerinden oynamayabilir veya pistonu bastırmak 30 saniyeden uzun sürebilir. Tüm bunlar, bir sorun olduğunun işaretidir. Eğer pistonu basarken aşırı güç uygularsanız, kahve tezgahın her yerine dağılabilir. Çünkü patlama kaçınılmaz olacaktır. Bu sorunun nedeni kahvenin öğütme derecesi veya pistona uyguladığınız güçtür. Kahveyi çok ince öğüttüyseniz, pistonu bastırma aşamasında zorlanabilirsiniz. Aynı işlemi daha iri taneli kahvelerde deneyin. Küçük kahveler suyu tutarak filtreden geçmesine izin vermez. Öğütme dereceniz doğruysa, pistonu daha az güçle bastırmayı deneyin.

  1. Donuk Tat

Kahveyi yudumladığınızda tadında bir donukluk hissediyorsanız, bu durum sorun olduğunu gösterir. Bu sorun genellikle, kahveyi demlerken blooming işlemini atlamaktan kaynaklanır. Kahve ve suyu buluşturmadan önce, kahve yatağına su dökün ve kahveyi hızlıca karıştırın. 30 saniye bekledikten sonra kahve çekirdekleri karbondioksit gazını yavaşça dışarı salar. Öğütülmüş kahveye az miktarda sıcak su ekleyip beklediğinizde, daha güçlü ve lezzetli kahveler hazırlayabilirsiniz. Bu işlemi uygulamak, ekşi tatların önüne geçilmesini sağlayacaktır.

  1. Kahvenin Sızması

Aeropresste kahve demlerken, kahvenin üzerine su döktüğünüzde kahve hızlı bir şekilde bardağa sızıyorsa, lezzetsiz bir kahve elde edersiniz. Bu sorun kahve demleme yönteminden kaynaklanabilir. Aeropress ile kahve, normal demleme ve ters demleme olmak üzere iki şekilde demlenir. Normal demleme sırasında filtre ve kahve yatağı bardağın üzerinde olacak şekilde yerleştirilir ve piston yukarıda bırakılır. Kahveye su eklediğinizde yavaş yavaş demlenerek bardağa akmaya başlar. Ancak kahve hızlıca bardağa akıyorsa, ters demleme yöntemini deneyebilirsiniz.

Ters demlemede, piston gövdeye takılır ve aşağı gelecek şekilde konumlandırılır. Ekipman ters çevrilir ve içine kahve konur. Demleme işlemi yapıldıktan sonra, ekipmanın tüm parçaları takılır. Daha sonra hızlıca bardağın üzerine çevrilir, düz konuma getirilir ve presslenir. Ters demleme yönteminde daha ağır gövdeli bir kahve elde edersiniz. Ancak bu aşamada ekipmanın yeterince sıkı bir şekilde kapatılmış olmasına dikkat edin. Yoksa kazalar yaşanabilir.

Aeropress ile kahve hazırlarken, 7-8 gram kahve kullanılır ve 2-3 bar basınç uygulanır. Bu ölçüler, tek kişilik nefis bir kahve elde etmenizi sağlar. 

Şunlara da göz atın;

  1. Aeropress nasıl uygulanır?
  2. Moka pot kullanırken bilmeniz gerekenler
  3. V60 nasıl uygulanır?
  4. Chemex nasıl uygulanır?
  5. Kahve demleme yöntemleri

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı